Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Hnízda z toustového chleba se slaninou, šunkou a sýrem jsou skvělou svačinkou nejen do školy
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Školní rok začal a tak chystání svačin nejméně pět dní v týdnu bude pro většinu rodičů "denní chleba". Co připravit, aby to děti lákalo a svačinka byla chutná a zároveň obsahovala sacharidy, bílkoviny i vlákninu? Hnízda z toustového chleba můžou být dobrou volbou.

Tousťák náš vezdejší

Jestli si naši rodiče a prarodiče oblíbili klasický kváskový chleba jako každodenní základ stravy, pak moderní maminky z mého okolí často sahají po chlebu toustovém. Samozřejmě je lepší, když jde o chléb toustový poctivý, domácí, na který najdete recept třeba zde. Ale ten nakrájený a zabalený ve školním roce ušetří rodičům práci. 

Ovšem namazat jej jen máslem a přiložit plátek šunky by bylo málo. Taková sváča neobsahuje dostatek bílkovin ani vlákniny. Mnoho náplně by zase mohlo z toustů dětem při jedení vypadávat. Oba problémy řeší toustová hnízda

Jeden plátek toustového chleba tvoří pomyslné hnízdo, ve kterém "sedí" směs z vajíček, sýra, šunky a zeleniny. A je to všechno dohromady tak dobré, že hnízdům neodolají ani rodiče. Příprava je snadná, náplň si lze udělat třeba večer předem a ráno pak jen během 15 minut hnízda zapéct. 

Recept na toustová hnízda se šunkou a sýrem

Co budeme potřebovat: 8 plátků toustového chleba, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, 3 vejce velikosti M, 50 g strouhaného sýra, 1 malé rajče nebo papriku a čerstvou petrželku. A taky speciální plech na pečení muffinů. 

Jak na to? Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Plech s otvory pro muffiny vymažeme olejem. Můžeme otvory i jednotlivě vyložit nastříhaným pečicím papírem, ale není to nutné.

Dva plátky toustového chleba nakrájíme na kostičky a smícháme s rozšlehanými vejci, nadrobno nakrájenou šunkou, slaninou a sýrem. Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené rajče nebo papriku a trochu nasekané petrželky. 

Do jednotlivých forem na muffiny vložíme vždy 1 plátek toustového chleba a pomocí lžíce do něj navršíme vaječnou směs. Takto naplníme 6 forem a zapečeme v troubě asi 10-15 minut. Hnízda jsou hotová!

Moje tipy:

  • Náplň si můžete udělat večer předem a ráno si tak práci urychlit. Co dáte do hnízd, je na vaší fantazii. Hodí se i zbytky pečeného kuřete, spotřebovat můžete odkrojky sýrů a podobně. 
  • Zkoušela jsem péct hnízda ve formičkách vyložených pečicím papírem i ve formičkách pouze vymazaných olejem. Druhá verze je lepší, toustový chleba je tak křupavější. 
  • Doporučuji sníst hnízda ještě ten den, tak jsou nejlepší.
  • Do hnízd lze dát i sladkou náplň, třeba tvaroh vymíchaný s cukrem, vejci a vanilkou. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více