Holka u plotny radí: Hnízda z toustového chleba se slaninou, šunkou a sýrem jsou skvělou svačinkou nejen do školy
5. 9. 2023 Vaření
Školní rok začal a tak chystání svačin nejméně pět dní v týdnu bude pro většinu rodičů "denní chleba". Co připravit, aby to děti lákalo a svačinka byla chutná a zároveň obsahovala sacharidy, bílkoviny i vlákninu? Hnízda z toustového chleba můžou být dobrou volbou.
Tousťák náš vezdejší
Jestli si naši rodiče a prarodiče oblíbili klasický kváskový chleba jako každodenní základ stravy, pak moderní maminky z mého okolí často sahají po chlebu toustovém. Samozřejmě je lepší, když jde o chléb toustový poctivý, domácí, na který najdete recept třeba zde. Ale ten nakrájený a zabalený ve školním roce ušetří rodičům práci.
Ovšem namazat jej jen máslem a přiložit plátek šunky by bylo málo. Taková sváča neobsahuje dostatek bílkovin ani vlákniny. Mnoho náplně by zase mohlo z toustů dětem při jedení vypadávat. Oba problémy řeší toustová hnízda.
Jeden plátek toustového chleba tvoří pomyslné hnízdo, ve kterém "sedí" směs z vajíček, sýra, šunky a zeleniny. A je to všechno dohromady tak dobré, že hnízdům neodolají ani rodiče. Příprava je snadná, náplň si lze udělat třeba večer předem a ráno pak jen během 15 minut hnízda zapéct.
Mohlo by vás zajímat
Recept na toustová hnízda se šunkou a sýrem
Co budeme potřebovat: 8 plátků toustového chleba, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, 3 vejce velikosti M, 50 g strouhaného sýra, 1 malé rajče nebo papriku a čerstvou petrželku. A taky speciální plech na pečení muffinů.
Jak na to? Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Plech s otvory pro muffiny vymažeme olejem. Můžeme otvory i jednotlivě vyložit nastříhaným pečicím papírem, ale není to nutné.
Dva plátky toustového chleba nakrájíme na kostičky a smícháme s rozšlehanými vejci, nadrobno nakrájenou šunkou, slaninou a sýrem. Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené rajče nebo papriku a trochu nasekané petrželky.
Do jednotlivých forem na muffiny vložíme vždy 1 plátek toustového chleba a pomocí lžíce do něj navršíme vaječnou směs. Takto naplníme 6 forem a zapečeme v troubě asi 10-15 minut. Hnízda jsou hotová!
Moje tipy:
- Náplň si můžete udělat večer předem a ráno si tak práci urychlit. Co dáte do hnízd, je na vaší fantazii. Hodí se i zbytky pečeného kuřete, spotřebovat můžete odkrojky sýrů a podobně.
- Zkoušela jsem péct hnízda ve formičkách vyložených pečicím papírem i ve formičkách pouze vymazaných olejem. Druhá verze je lepší, toustový chleba je tak křupavější.
- Doporučuji sníst hnízda ještě ten den, tak jsou nejlepší.
- Do hnízd lze dát i sladkou náplň, třeba tvaroh vymíchaný s cukrem, vejci a vanilkou.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká
Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit