Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně skladovat cibuli? Díky jednoduchým postupům našich babiček vydrží v dobré kondici dlouhé týdny
Zdroj: Pixabay, Matthias Böckel

Sklidili jste krásnou cibuli, nebo se vám podařilo získat krásné kusy z obchodu, případně od pěstitele? Zjistili jsme, jak ji nejlépe skladovat, aby vydržela v dobrém stavu co nejdéle.

Co s novou cibulí

Když přineseme domů novou cibuli, možná ji využijeme do některých z receptů, ve kterých tato základní zelenina hraje prim. Ale pokud jí máme doma hodně, bude potřeba uskladnit. Otázkou je, v čem a v jakých prostorech. Kam tedy patří cibule?

Co udělat, když přineseme novou cibuli

Je rozdíl, jestli cibuli taháme ze záhonu, nebo ji vezmeme z pytle v supermarketu. Cibule vhodná k vytažení má zavadlé natě. Když ji za tuto nať uchopíme, měla by jít snadno vytáhnout. Hlínu neoklepáváme, aby se cibule nepoškodila, ale necháme dobře ji vyschnout na suchém místě v jedné vrstvě, aby neplesnivěla. 

Cibule je usušená zhruba po dvou týdnech na záhonu za suchého počasí, jinak  to trvá asi tři až čtyři týdny. Poznáme to podle proschlých šustivých slupek. Pak přichází čas na její dočištění. Zbavíme ji hlíny, zkrátíme kořínky a odstřihneme nať. Zakrátíme ji podle toho, jestli budeme cibuli vázat do svazků, nebo do copů. Svážeme je provázkem a zavěsíme v dobře větrané místnosti nebo pod střechou, kam neprší. Pokud budeme chtít uložit cibuli do přepravky, není třeba nechávat nať. Ať už je přepravka dřevěná nebo plastová, měla by být vzdušná. Jinou variantou takto seříznutých cibulí je nasypání do síťky. 

Když cibule koupíme, bývají už se seříznutými natěmi volně, nebo v síťovaných pytlících. Takovou síťku už jen volně zavěsíme do vhodného prostoru.

Jakou teplotu skladování potřebuje cibule

Cibuli vyhovuje skladování na chladném, suchém a pokud možno tmavém místě. Hodí se spíž a sklep. Vyšší teploty nemá v lásce. Je třeba ale dávat pozor na to, aby cibule neomrzla. Přestože tato zelenina potřebuje chlad, lednice jí nevyhovuje kvůli vlhkosti. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Na co si dát pozor při skladování

Na skladování bychom měli uložit jen pevné a tvrdé cibule. Ostatní je třeba co nejdříve zpracovat. Vsaďte na cibulová jídla, jako jsou francouzská cibulačka nebo třeba smažené pikantní cibulové kroužky

Během skladování je třeba cibuli kontrolovat. Jakmile zjistíme, že se kazí, hned ji musíme dát stranou a co nejdříve spotřebovat.

Jak připravit sušenou cibuli

Sušená cibule se dá koupit, ale také si ji můžete usušit doma a vytvořit si tak zásobu na zimu. Jak usušit cibuli? Můžeme sušit v troubě, ale sušička potravin je vhodnější. Vždy bychom se měli pohybovat v rozmezí teplot 55-65 °C. Trvá to asi 6-7 hodin v sušičce a 3-6 hodin v troubě (ze začátku na 60, pak na 50 °C). Jak na to? Cibuli v bezvadném stavu oloupejte, umyjte a osušte. Pak ji nakrájejte asi na 3mm kolečka. Rozložte je buď na pečicí papír na plechu nebo na sítka sušičky. Cibuli občas zamíchejte a zkontrolujte její stav. Jak poznat usušenou cibuli? Taková cibule je křehká, krásně voní a má nažloutlou až karamelovou barvu. Usušenou cibuli je vhodné nechat den ležet na vzduchu. Usušenou cibuli pak uložíme do dobře uzavíratelných sklenic a skladujeme v chladu a temnu. Takto připravenou cibuli můžeme využít třeba do rizota, ale také na asijskou kuchyni.

Náš tip: Našli jste cibuli, kterou potřebujete zpracovat? Připravte si třeba podle tohoto videoreceptu vynikající cibulové kroužky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více