Jak správně skladovat dýně. V dobrých podmínkách vydrží až do jara
Dýně si u nás získávají stále větší oblibu. Možná za to může odrůda hokkaido, ale i některé další, každopádně je jisté, že se jedná o skvělou plodinu do našich zahrad. Pěstování je snadné, plevel kolem dýní mnoho šance nemá a když se podaří, tak na sklizeň chodíme s kolečkem.
Správná sklizeň kvalitních plodů je důležitá pro jejich dlouhodobé skladování. Sklízíme dobře vyzrálé dýně s krátkou zasychající stopkou a po sklizni je necháme dojít na suchém a vzdušném místě pod střechou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně skladovat dýně
Dýně jsou krásné na pohled a díky tomu je jejich skladování radost. Máme pro vás několik tipů:
- Dokud je teplé počasí, sklizené dýně necháváme dojít pod střechou, nejlépe rozložené v bednách.
- Jakmile se počasí začne kazit a ochlazuje se, dýně už přeneseme do domu.
- Doporučená skladovací teplota se pohybuje v rozmezí 10–16 °C, nám se nejlépe osvědčila teplota 16–18 °C.
- Pro skladování je ideální chladná, vzdušná a dobře větratelná místnost v bytě, může to být např. ložnice, kuchyň, chodba nebo schodiště. Dobrý nápad je využít regál, polici, okenní parapet.
- Dýně by se neměly vzájemně dotýkat, ani ležet na chladné a vlhké zemi. Studený sklep není vhodný. Plody občas kontrolujeme.
- Nejdříve spotřebujeme dýně, které nebyly dostatečně vyzrálé, jsou poškozené nebo nemají stopku.
Než jednotlivé dýně odebereme na zpracování, budou velmi pěknou dekorací, která krásně prozáří a ozdobí náš byt.
A co dobrého uvařit z dýní? Možností je celá řada. Velkou oblibu má dýňová polévka, následující video vám ukáže postup.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 4 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 5 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 6 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 16 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře