Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny v odpadcích jsou velkým problémem po celém světě.
Zdroj: Foerster / wikimedia commons / CC0 1.0 Universal

Víte, že každý Evropan průměrně ročně vyhodí kolem 90 kilogramů jídla? Přitom mnohé potraviny se dají zachránit. Právě o to se pokoušejí různé organizace a vy můžete s nimi! Ušetříte tak planetu i svoje peníze.

Organizace pomáhají

Jak uvádí Organizace pro zemědělství a výživu, ve světě se každoročně vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin. To dělá přibližně 1,3 miliardy tun. Na jednoho Evropana pak připadá průměrně 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. A nejde jen o "zbytky" z restaurací nebo supermarketů. 

Více než polovinu vyhozeného jídla mají na svědomí domácnosti. Mnohdy zkrátka nakoupíme víc, než jsme schopni zkonzumovat a pak ovadlá zelenina, nebo den prošlý jogurt letí do koše. Přitom třeba nedaleko od nás žijí lidé, kteří hladoví. Naštěstí existuje řešení.

V České republice je řada organizací, které se snaží plýtvání potravinami řešit a zároveň pomáhají těm, kdo to nejvíce potřebují. Jednou z nich je Potravinová banka, která je součástí sítě evropských potravinových bank FEBA. Funguje jako distribuční centrum shromažďující darované potraviny od výrobců, distributorů a maloobchodů a poskytuje je charitativním organizacím. Tyto organizace pak potraviny distribuují přímo potřebným.

Charita Česká republika je dalším příkladem, jak se v zemi pracuje na zmírnění problému s plýtváním potravin. Tato organizace má širokou škálu programů pomoci lidem v nouzi, mezi které patří i distribuce potravin.
Člověk v tísni, známý svou mezinárodní činností, se rovněž věnuje sociální integraci a potravinové pomoci v ČR. Nadace ADRA, Food Bank a iniciativa Zachraň jídlo jsou dalšími klíčovými hráči v boji proti plýtvání potravin a podpoře sociálně slabších.

Zachráněné obědy

Právě Zachraň jídlo letos díky darům lidí zachránilo přes 31 000 obědů z pěti Českých měst. Iniciativa se zaměřila třeba na firemní jídelny. „Zjistili jsme, že firemní jídelny nemusí po skončení výdeje odvádět z darovaných pokrmů DPH. Tedy, když zavřou, nemají už jak jinak jídlo prodat a museli by ho vyhodit. V darování jim tak nic nebrání,“ vysvětlila webu Toprecepty.cz Tereza Modlová.

„Oproti tomu darování pokrmů ze školních jídelen nyní není možné, protože příspěvkové organizace mohou dát dar jen v konkrétních případech, do kterých darování pokrmů nespadá. Dlouhodobě se ale snažíme o umožnění darování i jim. Scházíme se s právníky i politiky a doufáme, že se nám do budoucna podaří tuto absurdní situaci odblokovat," dodává PR manažerka projektu Zachraň jídlo.

Různé programy pomoci

Organizace jako Naděje, provozující různé sociální programy, včetně jídelny pro potřebné a distribuci potravin, Armáda spásy, která organizuje sběry potravin, provozuje jídelny a rozdává potravinové balíčky, Svazek českých a moravských výrobkových družstev, Diakonie ČCE, Farní charita, jenž má vlastní charitativní programy, které zahrnují sběr a distribuci potravin mezi potřebné v rámci lokálních komunit, Občanské sdružení Jídlo namísto válek, Sdružení Práh, Jednota bratrská, Světový klub mládeže a Soběstačnost představují další důležité články v síti podpory, které posilují sociální solidaritu a ekologickou udržitelnost v zemi.

Platforma Nesnězeno zase nabízí podnikům, které vyrábí a prodávají jídlo, aby se o své zboží, které nenašlo zákazníka, podělily a za sníženou cenu ho přeci jen prodali. Hlavní zásadou je jídlo nabídnout vždy s minimální slevou 50 %. Na své si tak přijde i zákazník a je to výhra pro obě strany. 

Každá z těchto organizací přistupuje k problému plýtvání potravinami a potravinové pomoci různými způsoby a nabízí rozličné programy a služby, které jsou přizpůsobeny jejich specifickým cílům a poslání.

Pomoci může každý

Význam těchto organizací a jejich práce je nepopiratelný. Nejenže pomáhají snižovat množství zbytečně vyhozeného jídla, ale také poskytují neocenitelnou pomoc těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Navštívením webových stránek těchto organizací může veřejnost získat více informací o jejich aktivitách a zjistit, jak mohou přispět nebo se zapojit do jejich programů

Náš tip: Při pečení vám určitě zbyde mnoho vaječných bílků. Nevyhazujte je, ale podle našeho videoreceptu si z nich vytvořte chutnou pomazánku:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více