Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Šlehačkové cukroví je klasika, která nikdy nezestárne. Už vás ale napadlo použít místo klasické šlehačky tu pařížskou? Chuť cukroví se tím o hodně zlepší, ale příprava přitom zůstane stále stejně jednoduchá.

Jednoduchá změna, božský výsledek 

Cukroví peču už do svých 18 let, což je opravdu hooodně dlouho. Za tu dobu jsem vyzkoušela mnoho různých druhů a ustálili jsme si doma ty, které nám nejvíc chutnají a mezi něž patří rohlíčky, linecké, pracny, košíčky, ořechy s krémem a podobně. Zároveň ale ráda zkouším každý rok něco jiného. 

A tak mě jednou napadlo použít místo klasické šlehačky do šlehačkového cukroví tu pařížskou. Šlehačkové cukroví jinak u nás doma moc nefrčelo, protože mým dětem přišlo tak trochu bez chuti. Máte-li to stejně, pak vězte, že se to rázem změní, když právě použijete chuťově o hodně výraznější pařížskou šlehačku. Ta krásně voní kakaem a cukroví dodá mnohem plnější chuť. 

Jelikož ale není vždycky ve všech obchodech k dostání, můžete si ji připravit i doma podle receptu Josefa Maršálka. A pak z ní taky připravíte dokonalé cukroví. 


Cukroví z pařížské šlehačky 

Na cukroví z pařížské šlehačky jsem použila recept, podle kterého peču šlehačkové cukroví léta a který mi kdysi dala moje teta Lidka z Plzně, jen jsem vyměnila klasickou šlehačku za pařížskou.
Co tedy na pařížské šlehačkové cukroví budete potřebovat? Jen tři suroviny: 520 g hladké mouky, 360 g trochu povoleného másla a 250 ml pařížské šlehačky. Na dokončení: moučkový cukr a eventuálně skořici
Jak na to? Všechny suroviny rychle zpracujte do těsta, zabalte je do folie a nechte v chladu alespoň hodinu. Poté těsto vyválejte na plát, vykrajujte tvary a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě při 170 stupních asi 8 minut. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru. 
Moje tipy: 
  • Doporučuji vyvalovat plát spíše tenčí, cukroví se pečením nafoukne a pak by mohlo být silné až moc. 
  • Zároveň je vhodné vykrajovat spíše větší tvary, protože těsto pečením roste spíše do výšky, ale tvarově se může malinko smrsknout. 
  • Do moučkového cukru na obalování můžete přidat trochu skořice, i ta cukroví hezky provoní a zvýrazní už tak silnější chuť. 
  • Na lístečku, kde mám od tety na stroji napsaný recept, teta Lidka poznamenává, že se z tohoto těsta dají dělat i plněné šátečky. Sama jsem to zkoušela a jsou taky dobré a velice křehké. Plnit je lze marmeládou, povidly nebo nutellou (to kdybyste použili pařížskou šlehačku). 
  • Šlehačkové cukroví můžete směle péct už teď, do Vánoc se nezkazí, jen se krásně rozleží.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více