

Bramborová omáčka
Suroviny 4 porce
- 1/2 kg brambor
- 1 klobása
- 3 vejce na tvrdo
- 10 dkg vyloupaných čerstvých fazolí ( nemusí být)
- 1 kyselá okurka
- 1 cibule
- majoránka
- libeček
- kousek másla
- 1 dl mléka
- 1 dl sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup přípravy receptu
Nejdříve dáme do osolené vody vařit oloupané, na kostky nakrájené brambory. Vaříme skoro do měkka.
Mezitím na másle zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, trošku opražíme a zalijeme mlékem a vývarem z brambor. Pořádně rozmícháme, aby se neutvořily hrudky. Přidáme pokrájenou klobásu, fazole, okurku a necháme vařit asi 10 minut.
Poté přidáme uvařené brambory, majoránku, na zjemnění smetanu a nakonec libeček a posekaná vejce. Už jen vše prohřejeme. Kdo nemá rád v omáčce kyselé okurky, může mírně okyselit kapkou octa.
Poznámka od kuchařky
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bramborová omáčka
-
Lidunka7: Asi spíš hodolanka ( podle obce Hodolany u Olomouce)...taky ji každá rodina dělá trochu jinak, ale fazole určitě ne, a anglická taky ne - jako uzenina točeňák, Kabanos nebo něco podobného...
-
Mi tomu říkáme hondolanka osmažíme cibuli na kostky brambory můžeme zlepšit anglickou na kostičky pak podlejeme vodou osolíme ,bobkový list nové koření, necháme dusit .Přilijeme mléko a zahustime zakladkou povaříme. Podáváme s vejcem natvrdo a chlebem .mňam a dobrou chuť. :
-
Jednou jsem vyzkoušel a vařím tuhle dobrotu často
-
Opravdová dobrota. Mňam
-
tuto omáčku vařívala moje maminka, když jsem byla dítě, moc mi chutnala a tak mám recept(ona žádný neměla od oka)udělám si moc se na to těším, dík za recept
-
Mahony:Zajímavá inovace, to by nám taky chutnalo
Díky za zprávu
-
Výborné, ale malinko jsme to "vylepšili" k chuti naší rodiny a to tak, že jsme přidali pár lžiček nakládaného kopru - v tomto případě je opravdu lepší nakládaný ve sladkokyselém nálevu než čerstvý, páč to pokrm charakteristicky koprově okyselí ! A pokud dáte kopr, je lepší vynechat okurky.
-
Jana Pá:Jani super, díky moc za realizaci, jsem moc ráda, že chutnalo a díky za pěkné foto
-
Uvařeno, sice bez fazolí, trošinku upraveno tj. cibulka, klobása, jíška, vývar vč. mléka a hned brambory a pak už jen dochuceno a výsledek je
, takže paní Andrejko
a bodík
to volské oko zakrylo celý talíř -
Kathinka24:Děkuji, jsem moc ráda, že chutnalo
-
Opravdu výborná bašta
-
Opravdu výborná bašta
-
vladi:Vladi, proč kvásek? To nevím, jak by to chutnalo. Nikdy jsem kvásek do omáčky nepřidávala.
-
hned jak jsem si zkoukla tento rcp. tak jsem na tuhle omáčku dostala chuť- hned v týdnu vytvořím!!!- šlo by tam i dát trochu kvásku??- nebo by to zkazilo tu původní chuť?? bodíka posílám
a už slintám.
-
rebeka:Nadi, super fotečky a díky za pochvalu
. Hlavně, že i chlapi byli spokojeni