Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší pracny? Do těsta přidejte trochu hřebíčku a nechte ho odležet, na snadné vyklopení z formičky stačí jeden fígl
Zdroj: Toprecepty, sabipupp

Ořechové pracny pekly už naše prababičky. Jejich příprava je jednoduchá, jen mít skvělý recept. Jak na nejlepší pracny? Připravte si formičky a s našimi tipy ho zvládnete tak, že se na letošním vánočním stole stanou hitem.

Kdy se připravují pracny

Říkáme jim pracny či medvědí tlapky. Ořechové pracny provoněné kořením se už v našich krajích pečou dlouho. Aby se povedly, potřebujeme nejen správný recept, ale také nechat toto cukroví pořádně odležet. Upečme ho nejpozději o prvním adventu. Ve svátečních dnech si je tak budeme moci vychutnat výborné a hezky proleželé.

Pracny se pečou ve formičkách různých tvarů. Jedna z nejobvyklejších formiček měla podobu medvědích tlapek, tedy pracen. Proto tento název. Formičky ale i dříve mívaly také jiné tvary. Ať už šlo o rybky, motýly, panáčky, šišky nebo další drobné či větší formičky.

Co nesmí chybět v pracnách

Do pracen patří mouka, ořechy, vejce a cukr. Z ořechů jsou nejvyužívanější ty vlašské, méně obvyklé jsou lískové, případně mandle. Pokud máme alergii na ořechy, můžeme místo nich využít nasucho opražené vločky. Často do těsta přidáváme kakao a většinou nechybí skořice. Typickou vůni dodá i najemno nadrcený hřebíček (někdy to bývá také nové koření).

Smíchanou směs do těsta je třeba nechat odležet alespoň hodinu, nejlépe ale přes noc. Odebírané těsto pak vtlačujeme do formičky, upečeme a částečně vychladlé většinou obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Někdy pracny necukrujeme a část namáčíme do čokolády.

Jak pracny snadno vyklopit

Nemusíme se bát, že nepůjdou vyklopit. Když o formičky dobře pečujeme, stačí už je jen lehce vytřít máslem nebo sádlem. Řešením je trochu másla (třeba lžíci) nahradit sádlem. Navíc těsto na pracny bývá samo o sobě mastnější. Vyklápění by pak neměl být problém. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit nejlepší pracny

Na přípravu budete potřebovat: 280 g másla, 350 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 40 g kakaa, 1 lžičku mleté skořice a 1 špetku hřebíčku (mletého nebo jemně drceného). Na obalení: moučkový cukr a vanilkový cukr.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si mísu a vložte do ní všechny suroviny. Zpracujte je do těsta. Z těsta odebírejte kousky a vtlačujte je zhruba do dvou třetin formiček a uprostřed udělejte malou prohlubeň. Stejně velké formičky dávejte vždy na jeden plech. Plný plech vložte do trouby. Pečte cca 7 minut, dokud těsto ve formičce vypadá sušší, ale je ještě trochu měkké. Trochu změní barvu. 

Plech s upečenými pracnami vyndejte z trouby. Cukroví vyklopte, nechte mírně vychladnout a ještě teplé obalujte v misce s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pracny nechte úplně vystydnout a skladujte zabalené v pečicím papíru a v plechové krabici. Cukroví je výborné asi po třech týdnech.

Náš tip: Upečte si pracny podle tohoto videoreceptu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více