Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Téma neplýtvání jídlem a zároveň drahých potravin rezonuje v české společnosti stále silněji. Vyřešit obojí se pokouší aplikace Nesnězeno. Tak jsme ji pro web Toprecepty.cz otestovali. A když už, tak už, tedy pořádně. Mrněte se, co apka nabízí a jak naše testování dopadlo.

Nesnězeno = zachráněno

Aplikace s vtipným názvem Nesnězeno se "narodila" v době covidu. Tehdy stála spousta restaurací na pokraji krachu. Jídlo, které kuchaři uvařili, často neměl kdo sníst. Zákazníci zkrátka nechodili, i proto, že nesměli.

Aplikace měla propojit hladové zákazníky a restauratéry tak, aby to bylo win-win pro obě strany. Jídlo, které se nestihlo prodat, se nabízelo "přes apku" s výraznou slevou. Nejen, že se tedy nemuselo vyhodit a tím pádem se zachránilo, ale zároveň jste tímto "záchranářským nákupem" mohli výrazně ušetřit.

Obojí trvá dodnes. V aplikaci najdete jídlo, kterému se blíží datum spotřeby, ale je stále nezávadné. Jen možná už nemusí být tak krásné na pohled, i když ani to vždy neplatí. 

Jak tedy jídlo z aplikace vypadá, jak chutná a jak to celé funguje, to jsme se rozhodli  vyzkoušet na vlastní kůži. Nebo spíš žaludek a peněženku.

Úplně jednoduše. Stačí vám počítač nebo chytrý telefon, kam si apku stáhnete (je dostupná jak pro Android tak pro iOs ) a můžete hned začít zachraňovat, konkrétně vybírat ve vašem okolí z balíčků s překvapením. Aplikace aktuálně funguje kromě Prahy i v několika dalších městech a jsou do ní zapojeny stovky podniků.

Balíčky s nejméně 50 % slevou nabízejí jak restaurace, tak kavárny, cukrárny, pekárny, hotely či supermarkety. A proč překvapení? Podniky dopředu nikdy neví, co přesně jim zbyde. Ale orientačně budete vědět, zda jde o sladký, slaný, vegetariánský či jiný balíček. 

V nabídce tak jsou třeba sladké balíčky, kde najdete dorty, buchty či jiné sladké pečivo. V  obědových balíčcích bývá klasicky obědové menu, které restauraci daný den zbylo. Pořídit zde ale můžete i snídaňový balíček z hotelu Hilton, nebo malý nákup z Penny

Počet balíčků v daném podniku je zároveň limitovaný, což vám aplikace vždy ukáže, společně s tím, jak daleko se od vás podnik nachází. Na metr přesně. Kdo miluje zeleninové tašky z Lidlu, jistě potvrdí, že "ulovit" je je stejně tak pravděpodobné, jako že potkáte mimozemšťana. Stát se to může, ale šance je malá. 

S balíčky v apce je to jinak. Sice se některé z oblíbených podniků taky "loví", ale dělat to můžete v pohodlí domova. Nebo v autě, ve vlaku, na cestě, kdekoliv. Jakmile si balíček vyberete, kartou jej zaplatíte a pak už čeká jen na vás. Otestovali jsme aplikaci v několika provozovnách v Praze.  

Z Penny až do Hiltonu

Zkouška v Penny
Na první nákup jsme vyrazili do Penny. Přes aplikaci jsme předem koupili balíček za 79 Kč a s napětím očekávali, co v něm bude i jak předání proběhne. Milé překvapení nastalo už při vstupu. Od sekuriťáka po prodavačky byli všichni informováni, usměvaví a ochotní. V tašce byly 4 banány, sáček s pečivem, 2 mandarinky, 2 jogurty, 4 papriky, balík ředkviček, 1 citron a půl kila hroznového vína. Všechno ve velmi dobré kondici. Další uskutečněné nákupy už byly množstevně trochu slabší, ale liší se to dle pobočky. 

Restaurace na Žižkově 
Druhý pokus proběhl se dvěma restauracemi na Žižkově. Jedna nabízela klasické a druhá vegetariánské menu. V klasickém menu byly v ceně 100 Kč polévka, maso, omáčka a knedlíky.

Vege oběd spočíval v dušené zelenině s rýží, salátu a dezertuVše za 74 Kč. V chuti i celkovém dojmu vedla jednoznačně vegetariánská restaurace. Proto jsme se tam posléze opakovaně vraceli, pak už rovnou s prázdnými krabičkami z domova. Jako k babičce. 

Pekárna 3x jinak 
Jako další v pořadí jsme otestovali pekárnu. Slaný i sladký balíček byly super (oba najdete v galerii), ale co nám vyrazilo dech, to byl balíček s překvapením za 130 Kč. Obsahoval balení pikantního italského salámu, 1 knedlík, sádlovo-škvarkovou pomazánku ve skleničce, balíček kokosek a foccacciu.

Nic pro dietáře, ale ta chuť! Neumíme si ani představit, že by se tyhle dobroty měly vyhazovat. Věčná škoda. Tahle pekárna se také stala naším favoritem, takže jsme ji pak navštívili vícekrát. Zkušenost to byla pokaždé dobrá. 

Řemeslná zmrzlina 
Ano, není zrovna ideální zmrzlinový čas, ale kdo by se tím stresoval, když můžete mít 500 g špičkové zmrzky jen za 130 Kč. Běžná cena těchto zmrzlin je totiž dvojnásobná. A dvojnásobná byla i nálož, kterou jsme za těch 130 Kč dostali. Ve dvou kelímcích bylo skoro kilo vynikající zmrzliny. Švestková, vanilková a karamelová.

Kavárna, restaurace i chlebíčky
Naše další výpravy směřovaly postupně do kavárny, arabské restaurace (obrovská, spíš dvojitá, porce jídla s masem a rýží za 150 Kč), i lahůdkářství, které jediné v celém testu mírně selhalo, když nabízeli dva oschlé chlebíčky téměř za stejnou cenu jako čerstvé. Rozdíl dělal jen 9 Kč, což neodpovídalo požadovaným minimálně 50 % slevy. 

Snídaně z Hiltonu
V průběhu testování jsme se také připojili do facebookové skupiny Nesnězeno Praha – Foodie záchranáři, kde jsme zjistili, které podniky právě nejvíc frčí. I na základě zkušeností ostatních uživatelů jsme tedy na poslední štaci vyrazili do hotelu Hilton pro snídaňový balíček za 95 Kč.
Obsahoval velikou porci míchaných vajíček, asi 8 mini párečků, rizoto, pečené rajče, hrst pečené slaniny, bramborové placičky, restované žampiony, výběr ze sýrů, olivy, ořechy, marmeládu a dva kusy pečiva. Na cestu nám milá obsluha nabídla ještě výtečnou kávu. Jídla bylo tolik, že to vystačilo pro dva a ještě zbylo něco k večeři. Chuť perfektní. 

Naše hodnocení 

Jednoduše - je to zábava! Lovení balíčků, čekání na to, co v nich bude, to jsou takové Vánoce pro dospělé, budete je chtít mít každý den. A ještě při tom získáte dobrý pocit, že šetříte planetu. Skrývá apka nějaké záludnosti? Ani ne, ale s některými věcmi je třeba počítat. 

Potraviny už nemusejí být v perfektní kondici, ale vždy jsou nezávadné a jedlé. Nám se za celou dobu nestalo, že by byly shnilé nebo plesnivé, i když i takové situace někteří uživatelé (zejména u balíčků z Penny) popisují. Stejně jako si vyměňují zkušenosti, kde se nakupuje dobře a kde hůř.

Ostatně, v aplikaci máte u každého podniku i jeho recenze. A na podpoře můžete nahlásit problém, pokud nebudete s něčím spokojeni. 

Co si pohlídat: Doba, určená pro vyzvedávání, je asi nejdůležitější věc. V naší oblíbené vege restauraci je to jen půlhodinka, v Hiltonu hodina, jinde to jsou dvě hodiny. V Penny či pekárně lze vyzvedávat zpravidla celý den. 

Využívání aplikace se tak hodí pro ty, kteří jsou v daném čase poblíž. Jet přes celé město pro jednu tašku nemá smysl. 

Další záludností může být právě to "překvapení". Když si třeba vegetarián vyzvedne v Penny tašku plnou prejtů (ano, i to se stalo). Ale to je adrenalin, který k tomu patří. Vždycky můžete nechtěné jídlo někomu darovat. 

A předposlední věc je spíš jen tip. Do restaurace doporučujeme krabičky s sebou! Šetřit tak budete svoji peněženku i přírodu. 

Na to, jak vypadaly naše nákupy, se můžete podívat v galerii: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více