Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli by se o nějakém zimním drinku dalo říct, že je moderní, je to právě ginger shot. Tyto zdravé zázvorové nápoje se prodávají snad v každém supermarketu a často i od několika značek. Jak se ale jednotlivé zázvorové „panáky“ liší a které se vyplatí si koupit? Sedm z nich jsme pro vás porovnali a zde je výsledek. 

Zázvor posílí imunitu

Zima ještě zdaleka nekončí a stále se o nás pokoušejí rýmičky, kašle a další virózy. Nejlépe jim předejdete, když budete posilovat imunitu tím, že dodáte tělu dostatek vitaminů a dalších živin. Právě v boji s různými chorobami pomůže zázvor v jakékoliv formě. 

Tento oddenek štiplavé vůně a chuti je označován jako superpotravina a "všelék", pomáhá při nachlazení, podporuje i přirozenou obranyschopnost organizmu a má i další pozitivní účinky na lidské zdraví. Navíc dokáže i dokonale povzbudit.

Zázvor běžně přidáváme do jídel, když na nás ale něco leze, obvykle si z něj připravujeme čaj. Stejně jako on nás ale na nohy postaví i ginger shot a napomůže i tomu, aby se vám klasické sezónní choroby vyhnuly obloukem. 

Nápoj ze zázvorové šťávy

Ginger shot je vlastně takový zázvorový panák plný vitaminů. Základem tohoto drinku je právě zázvor ve formě vylisované šťávy. Tu pak doplňují další ovocné šťávy – obvykle citrusová nebo jablečná, které nápoj obohatí o další živiny. Nejkvalitnější je samozřejmě ginger shot lisovaný zastudena, v němž je zachováno co nejvíc vitaminů. Ne každý, který v obchodě pořídíte, ale takový je.

Kromě toho v mnoha výrobcích je jen minimální množství zázvoru a hlavní složkou nápoje jsou pouze různé ovocné šťávy. Takové drinky pak ale nemohou mít takový očekávaný účinek. Ginger shoty navíc bývají poměrně drahé a cena pak mnohdy neodpovídá jejich kvalitě.

Který ginger shot je nejlepší?

Nakoupili jsme sedm zázvorových drinků, ochutnali je a porovnali jejich složení. Které z nich jsou tedy nejkvalitnější a obsahují nejvíc zázvoru a které z nich nám nejvíc chutnaly? To zjistíte v následujícím srovnání.

  • Gingershot – nápoj od stejnojmenného výrobce má ze všech porovnávaných výrobků největší podíl, konkrétně 59 %, zázvorové šťávy. Tu pak doplňují citronová šťáva (25 %), kampotský pepř (1%), kurkuma (1 %), med (7 %) a kokosová voda (7 %).
    Naše hodnocení: Díky vysokému obsahu zázvoru je ginger shot hodně silný, výrazný a poměrně pikantní, a to dokonce natolik, že je lepší drink do sebe „kopnout“ jako opravdového panáka. Nápoj nám přišel i trochu nahořklý, je zkrátka už opravdu hodně silný a není to pro každého a na každý den.
    Cena: Lahvičku o objemu 50 ml koupíte za 85 Kč na webu Gingershot.cz
  • Ginger shot Fresh Only – tento ginger shot od českého výrobce Fresh Only obsahuje sice menší podíl zázvorové šťávy, a to 40 %, dále kajenský pepř (0,05 %), citronovou šťávu (54,95 %) a med (5 %).
    Naše hodnocení: Nápoj je hodně silný, až pálivý, zároveň je i hodně kyselý, obsahuje totiž poměrně hodně citronové šťávy. Přesto byla jeho chuť příjemnější než v případě předchozího nápoje.
    Cena: Lahvička o objemu 75 ml stojí 75 Kč, ginger shot si můžete objednat na webu Freshonly.cz
  • Plamínek – nápoj sice není označen jako ginger shot, ale healthy shot, zázvor ovšem obsahuje (ačkoli jen 5 %), proto jsme ho do porovnání zařadili. Ve složení dominuje pomerančová šťáva (85 %). Kromě pomeranče obsahuje drink i 8 % limetkové šťávy a 1 % citronové a tymián (necelé 1 %). Stejně jako předchozí drinky je i tento od českého výrobce Goodlok lisovaný zastudena.
    Naše hodnocení: Oceňujeme, že nápoj není navíc doslazovaný - není v něm med jako v předchozích ginger shotech, přesto má ale příjemně nasládlou chuť, kterou mu dodává pomerančová šťáva. Příjemný je v něm rovněž bylinkový podtón.
    Cena: Lahvička má objem 60 ml a stojí 60 Kč. Plamínek seženete v některých pražských kavárnách (např. The Miners ve Slavíkově) a na Goodlok.cz.
  • Ginger power – nápoj od značky Nature's Promise obsahuje 25 % zázvorové šťávy, kromě ní ještě jablečnou šťávu (58,8 %), marakujovou (8 %), která mu dodá lehkou sladkost a exotickou příchuť a citronovou (4 %). Kromě toho najdete ve složení koncentrovanou jablečnou šťávu a antioxidant kyselinu L-askorbovou.  
    Naše hodnocení: Nápoj je trochu jemnější, přesto ale stále lehce štiplavý, ovšem jen příjemně. Tento ginger shot je dobře pitelný, jeho chuť je hodně příjemná.
    Cena: Lahvička stojí 40 Kč  a má objem 125 ml. Koupíte v supermarketech Albert. 
  • Bio Ingwer shot – drink od značky Pfanner obsahuje rovněž 25% zázvorové šťávy, tu doplňuje jablečná šťáva, která převažuje (65 %) a citronová (10 %). I v tomto gingershotu je antioxidant - kyselina L-askorbová (označovaná jako vitamin C), která se používá jako konzervační prostředek. 
    Naše hodnocení: V chuti je drink ostřejší a při pití vás zahřeje v hrdle. Ani tento ginger shot není nijak doslazován, předností rovněž je, že šťávy nejsou z koncentrátu, i tak má ale trochu nepříjemnou pachuť konzervovaného produktu. Cena: Prodává se v plechovce o objemu 150 ml, cena je 47 Kč
  • Ginger shot Rio - i tento ginger shot je zastudena lisovaný, zázvor v tomto případě doplňuje pomerančová šťáva, která v drinku převažuje (91 %). Obsah zázvoru je pak pouhých 7,7 %. Navíc je v něm ještě 1 % citronového pyré, 0,3 % citronové šťávy a vitamin C.
    Naše hodnocení: Nápoj má sice příjemnou sladkou chuť, spíš ale chutná jako čerstvě vymačkaný pomerančový džus a zázvor v něm není moc cítit.
    Cena: Lahvička má objem 180 ml, koupíte ji například v Bille a stojí 46 Kč.
  • Ginger shot Pure Juicy - v tomto nápoji pro změnu dominuje jablečná šťáva lisovaná zastudena (89 %), množství zázvorové složky je ale vyšší - celkem 10,9 %. I v tomto případě je součástí drinku vitamin C. 
    Naše hodnocení: Chuť zázvoru je výraznější než u předchozího výrobku. Přesto jde spíše o jablečný džus s příchutí zázvoru. 
    Cena: Balení o objemu 180 ml stojí 42 Kč. Ginger shot se prodává v prodejnách Albert.

Závěr: Pokud hledáte opravdu poctivý ginger shot k posílení imunity, doporučujeme ten od značky Fresh Only. Obsahuje sice méně zázvoru než ten od Gingershot.cz, u něj nám ale vadil nepříjemně nahořklý podtón.

Chuťově byl velmi dobrý ginger shot Nature's Promise. Jeho předností je, že je dobře sehnatelný a také má příznivou cenu. Svou neobvyklou tymiánovou chutí nás velmi oslovil i Plamínek, jen škoda, že neobsahuje větší podíl zázvoru. 


Náš tip: Místo ginger shotu můžete vyzkoušet i domácí zázvorový sirup, který uděláte podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více