Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Zdroj: Wikimedia Commons, By Henrycooksey - Own work, CC BY 3.0

Není nad jednoduché moučníky, které navíc vypadají efektně. Battenberg je toho zářným příkladem. Na první pohled vypadá jako obyčejný chlebíček pokrytý vrstvou marcipánu, po jeho nakrojení vás ale čeká překvapení. Navíc se v něm krásně snoubí vůně mandlí a meruňkového džemu.

Klasický moučník k čaji o páté

Hledáte-li dokonalý moučník k odpolední kávě nebo čaji, je to ten z piškotového těsta. Moučníky z něj jsou krásně nadýchané, vláčné, jemné a dají se mnoha způsoby nazdobit. Z piškotového těsta můžete upéct dort, bábovku, chlebíček a nebo jeho trochu neobvyklou verzi dezert Battenberg neboli Battenburg

Barevným provedením Battenberg vypadá skoro jako oblíbený moučník českých cukráren – „punčák“, Battenberg je však tradičním britským moučníkem, který je doložen už ve starých anglických kuchařkách. Jeho původ sahá zřejmě až do 19. století, přičemž název Battenberg se prý poprvé objevil na počátku století dvacátého. Navzdory jeho anglickému původu název odkazuje k německému městu Battenberg v Hesensku, odkud pocházel původně německý šlechtický rod, jenž se později stal britským. 

Tradiční britský zákusek

K dortu se váže spousta historek, přičemž ta nejslavnější praví, že vznikl na počest svatby princezny Viktorie, vnučky královny Viktorie, s princem Ludvíkem z Battenbergu v roce 1884. Další pak vycházejí ze vzhledu dortu, který je tvořen ze čtyř panelů, jež prý odkazují na čtyři battenburská knížata - samotného Ludvíka a jeho bratry Alexandra, Františka-Josefa a Jindřicha. V původních receptech se ale dort skládal z devíti panelů, což tuto teorii příliš nepodporuje. 

Dort jako šachovnice

Právě složení ze čtyř panelů je pro Battenberg typické. Dort se totiž připravuje tak, že se čtyři kvádry z piškotového těsta spojí marmeládou do tvaru obdélníkového chlebíčku a po rozkrojení se řez skládá ze čtyř čtverců. Právě díky tomuto efektu se moučníku někdy říká i Domino Cake nebo také Chapel Window Cake, neboť připomíná kresbu okna se čtyřmi okenními tabulkami.

V původní verzi se střídají čtverce žluté/bílé (tedy z klasického těsta) a růžové nebo  červené, v současnosti se zákusek dělá i v dalších barevných provedeních, třeba s hnědými kostičkami obarvenými kakaem

Jak na pravý dort Battenberg?

Celý zákusek se navíc potahuje marcipánem, přičemž mandlovou chuť podporuje i samotný piškot, do něhož se mandle buď přidávají nebo se aspoň ochucuje mandlovou esencí. Na spojení jednotlivých kvádrů těsta se pak používá meruňková marmeláda, která se mandlím dokonale hodí. 

O dortu Battenberg se říká, že je pro pekaře výzvou, a dokonce se na něm prověřovaly schopnosti pekařských a cukrářských učňů, v současnosti se na něj ale ve Velké Británii prodávají speciální plechy, díky nimž jej dokáže upéct každý. Zvládnout se však dá i bez plechu. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 2 středně velká vejce pokojové teploty, 2 kapky mandlového extraktu, 100 g samokypřicí mouky nebo hladké mouky a lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 50 g mletých mandlí, 2 lžičky mléka, několik kapek růžového nebo červeného potravinářského barviva, moučkový cukr nebo kukuřičnou mouku na poprášení, 350 g bílého marcipánu, 8 lžic meruňkového džemu a čtvercovou formu o rozměrech 20x20 cm.

  1. Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Pokud nemáte speciální plech na Battenberg, vystřihněte si z alobalu obdélník o rozměrech 20 x 28 cm a přeložte jej po celé délce napůl. Pak obě poloviny alobalu ohněte do stran, aby vznikl ve středu alobalu 4 cm vysoký záhyb. Alobal pak položte do čtvercové formy, potřete jej tukem a ještě vyložte pečicím papírem. Záhyb uprostřed alobalu by měl vytvořit zábranu ve středu formy, která ji rozdělí na dvě části o rozměrech 20 × 10 cm. 
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem a do pěny zašlehejte cukr. Do jiné mísy rozklepněte vajíčka a prošlehejte je s mandlovým extraktem. Pak je postupně po lžících zašlehejte do máslové směsi. Nakonec do směsi zapracujte samokypřicí (nebo hladkou s lžičkou prášku do pečiva) mouku, sůl a mleté mandle. Přidejte 2 lžičky mléka a opatrně vše spojte. 
  3. Odvažte si polovinu směsi a zamíchejte do ní růžové nebo červené potravinářské barvivo. Obarvenou polovinu těsta pak nalijte do jedné části připravené formy, neobarvenou do druhé. Každou část pečlivě rozetřete tak, aby byl povrch rovný. Pečte 20-25 minut. Hotový korpus nechte chvíli chladnout ve formě, pak jej vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce. 
  4. Obě části korpusu (světlou i růžovou) pak rozřízněte podélně na polovinu, abyste vytvořili čtyři pruhy - dva růžové a dva žluté. Případně je zarovnejte. Pracovní desku poprašte moučkovým cukrem nebo kukuřičnou moukou. Marcipán prohněťte a pak jej rozválejte na úhledný obdélník o rozměrech 20 x 30 cm.
  5. Meruňkovou marmeládu zahřejte s 1 lžící studené vody a pak ji propasírujte přes síto, aby vznikla hladká směs. Marmeládou potřete z jedné delší strany každý pruh těsta. Na kraj kratší strany marcipánového obdélníku položte nejprve růžový pruh marmeládou dolů, pak jej opět potřete marmeládou ze strany a přiložte k němu žlutý pruh potřený zespod marmeládou. Vrchní část opět potřete džemem. Na žlutý pruh poté přilepte pomocí marmelády zbývající růžový pruh a k němu nakonec žlutý tak, aby on zase ležel na růžovém. Tak vytvoříte typický šachovnicový vzor.
  6. Celý dort potřete ze všech stran zbývající marmeládou a úhledně jej zabalte do marcipánu, aby zůstaly viditelné konce šachovnice. Okraje marcipánu pevně přitiskněte k sobě, spoj dejte dospod dortu a na povrchu marcipán uhlaďte. Těsně před podáváním dort lehce poprašte moučkovým cukrem.

Náš tip: Dortu Battenberg se barevně podobají naše punčové řezy. Ty si můžete upéct podle našeho video receptu

Zdroje infromací: 
Wikipedia.org: Battenberg cake
Foodhistorjottings.blogspot.com: Battenburg Cake - the Truth
Thegreatbritishbakeoff.co.uk: Battenberg cake

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více