Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trochu jiný pudink: Slavný britský sticky toffee pudink chutná spíš jako vláčná buchta. S karamelem je dokonalý!
Zdroj: Unsplash, Edward Howell

Sticky toffee pudink se od  těch, na které jsme zvyklí, výrazně liší. Spíš by se dalo říct, že vypadá jako nějaký koláč nebo buchta. Podává se ovšem zalitý karamelem a není ani trochu vysušený. Naopak je přímo úžasně vláčný a navíc i relativně zdravý – sladkou chuť mu totiž dodávají sušené datle.

Pudink nebo koláč?

Dezert označovaný jako sticky toffee pudink nebo rovněž zkráceně STP u nás není příliš známý, zato ve Velké Británii, odkud pochází, patří k oblíbeným moučníkům. Stejně tak je populární i v Austrálii nebo na Novém Zélandu. I když se mu říká pudink, ve skutečnosti jde spíše o piškot, vyznačující se neobvyklou lepkavou konzistencí. Sticky totiž v překladu znamená právě lepkavý.

Za lepkavost může karamelová omáčka a také datle, které jsou jednou z hlavních ingrediencí moučníku a dodávají mu vlhkost a sladkost. Pokud byste název tohoto moučníku chtěli přeložit do češtiny, klidně mu můžete říkat lepkavý datlový koláč s karamelovou omáčkou. Nejlepší je teplý, kdy se na čerstvý piškot těsně po upečení nalije teplá omáčka, která se do piškotu báječně vsákne.

Sticky toffee pudink v Británii milují

I když je sticky toffee pudink považován za tradiční britský moučník, příliš dlouhou historií se chlubit nemůže, jeho původ spadá až do poloviny 20. století a zásluhy za jeho vynalezení si nárokuje poměrně hodně restaurací, hospod nebo hotelů v Anglii. V každém případě největší popularity dezert dosáhl až v 70. letech 20. století. Krátce poté se objevila již hotová verze – polotovar, který se až dodnes prodává v britských obchodech a je hodně oblíbený. Stačí ho totiž jen vložit do mikrovlnné trouby a zahřát.

Pudink vylepšený omáčkou

Sticky toffee pudink je krásně nadýchaný a toho, že by byl třeba dusivý, se určitě bát nemusíte. Piškot je sám o sobě navlhlý, čemuž ještě více přispívá teplá karamelová toffee omáčka. Pokud vám tento název nic neříká, jde o staré dobré karamelky – zkaramelizovaný cukr zjemněný máslem. Chuť samotného piškotu navíc ještě často vylepšuje aromatické koření, jako je třeba skořice či hřebíček. Dezert se navíc často podává se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo pudinkovým krémem. Ty báječně doplní  a zjemní jeho výraznější kořenitou a karamelkovou chuť a vůni.

Recept na datlový sticky toffee pudink

Tento britský dezert si snadno připravíte i doma. Kromě datlí, nepotřebujete na něj totiž nějaké speciální ingredience. Připravte si tedy: 225 g celých datlí medjool, 175 ml vroucí vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, 175 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 vejce, 85 g změklého másla a další na vymazání, 140 g cukru demerara, 2 lžíce tmavé melasy, 100 ml mléka, smetanu nebo pudink k podávání (nepovinné). Dále budete potřebovat na karamelovou omáčku: 175 g světlého cukru muscovado, 50 g másla nakrájeného na kousky, 225 ml smetany ke šlehání a 1 polévkovou lžíci melasy.

Postup: Nejprve vypeckujte datle a nakrájejte je nadrobno. Vložte je do mísy a zalijte 175 ml vroucí vody. Nechte je asi 30 minut vychladnout a dobře nasáknout, pak je trochu rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte lžičku vanilkového extraktu. Vymažte máslem a vysypejte moukou sedm mini pudinkových formiček (každou o objemu cca 200 m) a postavte je na plech. Troubu předehřejte na 180 °C. Zatímco se datle namáčejí, smíchejte 175 g hladké mouky a 1 lžičku sody a v samostatné misce rozšlehejte 2 vejce.

Ve velké míse několik minut šlehejte 85 g změklého másla a 140 g cukru, dokud nevznikne lehce krémová směs. Po částech přidávejte vejce a mezi jednotlivými přídavky je dobře prošlehejte. Přidejte ještě 2 lžíce melasy a poté jemně vmíchejte třetinu mouky a sody a polovinu 100 ml mléka. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu mouku a všechno mléko. Do pudinkového těsta nakonec vmíchejte namočené datle. Směs může v tomto okamžiku vypadat trochu sraženě a bude připomínat měkké, husté těsto. Lžící ho rovnoměrně rozdělte do forem a pečte asi 20-25 minut.

Mezitím dejte 175 g světlého cukru muscovado a 50 g kousků másla na omáčku do středně velkého hrnce s polovinou 225 ml smetany. Za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vmíchejte 1 lžíci černé melasy, mírně zvyšte teplotu a nechte směs 2-3 minuty probublávat, dokud směs nezíská sytou karamelovou barvu. Občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Sundejte pánev z ohně a zašlehejte zbytek smetany. Vyjměte pudinky z trouby. Můžete jej podávat ihned s omáčkou, ale budou ještě lepivější, když je necháte den nebo dva obalené v omáčce v lednici. Pak už je stačí jen ohřát. Podávejte je samotné nebo se smetanou či pudinkem.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie