Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, že Brno má svůj vlastní dort? Říká se mu dokonce brněnský točený a je to taková polozapomenutá klasika starých dobrých cukráren. Na první pohled vypadá jako jakýkoliv jiný dort, ale když jej rozkrojíte, je uvnitř pruhovaný jako zebra. Jak ale takového efektu dosáhnout?

Brněnský dort od Jozy

Ačkoli má brněnský dort poměrně dlouhou tradici, v cukrárnách na něj v současnosti zas tak často nenarazíte. Navíc se toho o něm ani moc neví, jen lze usuzovat, že s Brnem zřejmě nějakou souvislost mít bude a že nepatří k nejnovějším dortům.

Jisté je, že recept na něj se objevil v kuchařské knize Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Publikaci napsala Joza Břízová, ve své době populární autorka kuchařských knih a rad pro hospodyně.

Výše zmíněná kuchařská kniha, která vyšla již na počátku 50. let minulého století, byla takovou „biblí“ hospodyněk 50., 60. a vlastně i 70. let, dalo by se říct, že tak trochu Sandtnerkou té doby.

Recept na brněnský dort je zde doplněný o podrobný návod a nákres, který vás nenechá na pochybách, jak tento moučník poskládat (my nabízíme dole pod článkem foto postup).

Dort ze stočených rolád

Jak brněnský dort vypadá? Je to trochu moučník s překvapením. Mezi dvěma vodorovnými korpusy se střídají horizontální pruhy z krému a těsta, které vypadají velmi efektně. Někdy se objevují i jen varianty z pruhů bez spodního a horního korpusu. 

Rozhodně v jeho případě platí pravidlo „Dvakrát měř, jednou řež!“ Brněnský dort se totiž dělá z plátů těsta, které se nařeže na stejně široké pruhy, ty se pak potírají krémem a nakonec se rolují a skládají na sebe a k sobě. Díky tomu pak po rozříznutí vzniká typické pruhování

U dortu je tak důležité, aby všechny vrstvy k sobě dobře přiléhaly. Pokud by to tak nebylo vznikly by v těstě vzduchové bubliny. Na druhou stranu má ale dort jednu přednost, díky tomu, že se sestavuje z plátů, obejdete se při pečení i bez dortové formy. Pláty totiž snadno můžete upéct jen na plechu. 

Příchuť není důležitá, trik je ve vrstvení

Klasický brněnský dort chutná po oříšcích a kakau. Na roládky se používá těsto piškotové, na spodní a horní korpus většinou třené.  Krém může být klasický máslový či pudinkový, někdy se rovněž dochucuje oříšky. 

Obvykle se dělají dva druhy těsta, světlé a tmavé, a nakonec se dort přelévá čokoládovou polevou. Vzhledem k tomu, že u dortu je nejdůležitější právě jeho vzhled po rozkrojení, tedy typické pruhy, můžete mu vlastně dát jakoukoliv příchuť. Jen je potřeba použít kontrastní barvy krému a těsta.  

Recept na pravý brněnský dort

A jak tedy udělat brněnský dort podle starého receptu Jozy Břízové z 50. let? 

Na hmotu I. budete potřebovat: 5 vajec, 150 g cukru, 30 g piškotových drobků, 20 g strouhaných oříšků, 30 g změklé čokolády nebo lžíce kakaa, 90 g polohrubé mouky. Na hmotu II. si připravte: 5 vajec, 180 g cukru, 120 g polohrubé mouky, je možné přidat i 2 bílky. Na krém potřebujete: 150 g másla, 110 g cukru, 1 žloutek nebo kaše z 1/8 l mléka a jedné vrchovaté lžíce hrubé mouky. 

  1. Nejprve si připravte první hmotu. Žloutky třete s cukrem do pěny, přidejte změklou čokoládu nebo kakao rozehřáté s kouskem másla a ještě chvilku třete. Přidejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a s ním přimíchejte i oříšky, smíchané s piškotovými drobky a moukou. Pečte v dortové formě naplněné jen do poloviny. Prochladlý korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny.  
  2. Na II. hmotu ušlehejte z bílků tuhý sníh, lehce přimíchejte cukr a žloutky a na povrchu rozprašte mouku, kterou do zbytku lehce zamíchejte. Na pomaštěný a moukou posypaný plech nalijte 1,5 cm silnou vrstvu těsta a upečte rychle v předehřáté troubě, aby se okraje nevysušily. 
  3. Spodní část korpusu upečeného z I. těsta potřete krémem.  Vychladlý plát z těsta II. potřete krémem a nakrájejte z něj asi 3 stejně široké pásy. První pás stočte náplní dovnitř a postavte jako komínek do středu spodního korpusu potřeného krémem. Kolem prvního pásu obtáčejte další pásy potřené krémem, postupně přitlačujte, dokud nevznikne kruh stejné velikosti jako je spodní korpus. 
  4. Na tuto spirálu, neboli roládu, položte druhou část korpusu (z I. hmoty) potřenou krémem. Vrch dortu polijte bílou nebo kakaovou polevou nebo jej zdobte krémem. V tom případě udělejte krému dvojnásobnou dávku. 

Na o něco snazší postup výroby dortu se můžete podívat v naší fotogalerii. V tomto případě se nedělají dvě těsta, ale jen jedno a to se nakrájí na širší pásy, promaže krémem a stočí.

Fotogalerie - Brněnský dort jako z cukrárny. Podle starého receptu Jozy Břízové z 50. let se vám určitě povede

Ukázat 5 fotografií

Náš tip: Máte-li rádi klasické cukrárenské dortíky, můžete si upéct i ten pařížský podle našeho video receptu

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více