Obdarujte své blízké jedlými dárky
Jedlé dárky jsou velmi oblíbené – jsou jedinečné, osobní a spolu s nimi dáváte obdarovávanému i kousek sebe. Jedlým dárkem se může stát téměř každý váš kulinářský výtvor, ať už to jsou muffiny nebo domácí sekaná čokoláda.
Originálním dárkem se může stát také váš rodinný recept, který dědíte z generace na generaci. Pokud vaši známí každý rok obdivují vaši vánočku, nebo třeba při letním grilování vaše steaky, podělte se s nimi o své tajemství. Recept i s věnováním napište dekorativním písmem na svit zdobeného papíru a sami uvidíte, že tímto dárkem zabodujete.
Mezi nejčastější jedlé dárky patří marmelády, džemy a čatní. Ty totiž vždy potěší všechny mlsné jazýčky a i do mrazivé zimy vnesou pohodovou atmosféru letních dní. Stejně populární jsou i domácí sýry, vína, uzeniny – zkrátka vše na čem jste si dali záležet.
A pokud s jedlým dárkem ještě váháte, máme pro vás skvělý recept na vánoční čatní, které vaše blízké zaručeně nadchne:
Na vánoční čatní budete potřebovat:
- 500 g vařených jablek (oloupaných a očištěných)
- 1 středně velká cibule (oloupaná a nahrubo nakrájená)
- 500 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 250 g měkkých odpeckovaných datlí
- 2 klementinky
- 400 g cukru krupice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 500 ml bílého vinného octa
- 2 lžičky soli
1. Ve velké pánvi vařte jablka, cibuli, brusinky a datle.
2. Do směsi vymačkejte klementinky, přidejte cukr, hřebíček, zázvor, skořici a kajenský pepř. Zamíchejte.
3. Přidejte ocet a osolte.
4. Čatní dejte do malých zavařovacích dekorativních sklenic a dobře utěsněte. Sklenice dále ozdobte například látkou, mašlí, větvičkou jehličnanu apod.
Čatní skladujte na chladném a tmavém místě, kde vydrží až jeden rok. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce. Čatní se skvěle hodí k masu nebo zeleninovým jídlům.
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Ovoce, které můžete sklízet i na balkoně: Jahodníky kromě sladké úrody krásně kvetou a zdobí, ostružiny vydrží do prvních mrazíků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 1 hodinou

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 13 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 15 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 15 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 15 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.