Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé dárky jsou velmi oblíbené – jsou jedinečné, osobní a spolu s nimi dáváte obdarovávanému i kousek sebe. Jedlým dárkem se může stát téměř každý váš kulinářský výtvor, ať už to jsou muffiny nebo domácí sekaná čokoláda.

Originálním dárkem se může stát také váš rodinný recept, který dědíte z generace na generaci. Pokud vaši známí každý rok obdivují vaši vánočku, nebo třeba při letním grilování vaše steaky, podělte se s nimi o své tajemství. Recept i s věnováním napište dekorativním písmem na svit zdobeného papíru a sami uvidíte, že tímto dárkem zabodujete.

Mezi nejčastější jedlé dárky patří marmelády, džemy a čatní. Ty totiž vždy potěší všechny mlsné jazýčky a i do mrazivé zimy vnesou pohodovou atmosféru letních dní. Stejně populární jsou i domácí sýry, vína, uzeniny – zkrátka vše na čem jste si dali záležet.

A pokud s jedlým dárkem ještě váháte, máme pro vás skvělý recept na vánoční čatní, které vaše blízké zaručeně nadchne:

Na vánoční čatní budete potřebovat:

  • 500 g vařených jablek (oloupaných a očištěných)
  • 1 středně velká cibule (oloupaná a nahrubo nakrájená)
  • 500 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 250 g měkkých odpeckovaných datlí
  • 2 klementinky
  • 400 g cukru krupice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 500 ml bílého vinného octa
  • 2 lžičky soli

1. Ve velké pánvi vařte jablka, cibuli, brusinky a datle.

2. Do směsi vymačkejte klementinky, přidejte cukr, hřebíček, zázvor, skořici a kajenský pepř. Zamíchejte.

3. Přidejte ocet a osolte.

4. Čatní dejte do malých zavařovacích dekorativních sklenic a dobře utěsněte. Sklenice dále ozdobte například látkou, mašlí, větvičkou jehličnanu apod.

Čatní skladujte na chladném a tmavém místě, kde vydrží až jeden rok. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce. Čatní se skvěle hodí k masu nebo zeleninovým jídlům. 

Komentáře

Přidat komentář