Pravda o sušeném ovoci
7. 12. 2018 Historie a zajímavosti
Tak schválně, co jste si vybavili jako první? Jedovatě barevné kostičky kandovaného ovoce, oranžové meruňky a křupavé banánové chipsy? No to snad ne!
Doslazované, sířené a všemožnými aditivy napuštěné ovoce, to je minulost. Na českém trhu je k dostání 100% sušené ovoce bez přidaného cukru, barviv, konzervantů, stabilizátorů a jiných aditiv. Chutná a voní božsky!
A co víc? Poděkuje Vám i naše modrá planeta. Mezi importovaným čerstvým a importovaným sušeným ovocem je totiž rozdíl, o jakém jste neměli ani ponětí!
Má se to totiž takto.
Importované čerstvé ovoce dozrává v posledních 14ti dnech, kdy by mělo nabýt nejvyšší chuti a kvality, na lodích, ve skladech nebo dozrávacích komorách, tedy v uměle vytvořených podmínkách. Oproti tomu importované sušené ovoce do posledního dne dozrává tam, kde má, usuší se na sluníčku, horkým vzduchem, mrazem nebo v peci, zabalí se a hurá do světa! Jeden kus sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako čerstvé ovoce, ale díky úbytku vody je ho míň a stává se tak praktickou svačinou s koncentrovanou energií a vitamíny. Sušené ovoce také podle Margit Slimákové obsahuje 3,5 násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek než importované čerstvé ovoce!
Rozdíl všech rozdílů: při importu sušeného ovoce se zbytečně nepřepravuje voda! Kilo sušeného ananasu bylo usušeno z 25 kg čerstvého ananasu. No, přepravovat tunu čerstvého ananasu nebo 40 kg sušeného, to už je nesrovnatelný rozdíl, co? Snižte svou uhlíkovou stopu a zvyšte svůj příjem zdraví prospěšných látek!
Meruňky oranžové vs. meruňky hnědé
Pomerančově oranžová barva na Vás křičí “Pozor, obsahuji oxid siřičitý!”, kdežto přírodní nesířené meruňky jsou vždy tmavě hnědé. Největší rozdíl ale zaznamenáte ve vůni a chuti. Hnědé, nesířené meruňky voní opravdu po meruňkách, jako tehdy u babičky a dědečka na prázdninách. Mají měkkou a šťavnatou strukturu a především přirozenou sladkost, o které se sířeným meruňkám s přidaným cukrem jen sní. Ty zaujmou bohužel pouze svou barvou.
Banán chips vs. banán přírodní
Rádi křupete? Kupte si raději ořech než banánový chips! Ten totiž není sušený, ale smažený a k tomu i často proslazovaný. Takový chips obsahuje 27-34% tuku, což je srovnatelné s klasickými bramborovými chipsy. Jo, my jsme tomu také z počátku nevěřili. Sušený banán přírodní je tmavý, skoro černý. Je lepivý a velmi sladký. Buď ho milujete, nebo nenávidíte, tak ochutnejte, ať se zařadíte do správné škatulky!
Ananas plátky vs. ananas kolečka
Jasně žlutá barva, lehce bělavý povrch, co to asi může být? Že by ananas sířený s přidaným cukrem? Takový převlečený bonbon. Přičichli jste někdy k přírodnímu sušenému ananasu? Panečku, to je vůně. Jako kdybyste ho právě utrhli ze stromu na Kostarice. Jen tam nemusíte cestovat, ani jej krájet. Má hezkou žlutou barvu s tmavými místy a nakrájeli ho pro Vás na tenká kolečka.
Slyšeli jste o mrazem sušeném ovoci?
Tento zdravý chips musíte ochutnat. Mrazem sušené ovoce je velmi lehké, křehké a křupavé. Přesně jako chips! Ale pozor, má kyselou chuť. Díky procesu sušení, lyofilizaci, si zachovává všechny vitamíny a minerály. Voda přirozeně obsažená v ovoci totiž není odpařována teplem, ale je naopak vystavena vysokým stupňům mrazu. Za pomoci nízkého tlaku je pak z ledu přeměňována rovnou na páru.
100% sušeného ovoce vs. proslazené sušené ovoce
✓ má tmavší barvu
✓ je zdravé není umělé
✓ chutná skvěle, nechutná jedovatě
✓ je nesířené a bez přidaného cukru
✓ bez barviv, konzervantů, stabilizátorů a jiných aditiv
Importované sušené ovoce vs. importované čerstvé ovoce
✓ bylo sklizeno dozrálé = je nejvyšší kvality
✓ má lepší, pravou chuť
✓ nepřevážíte po světě zbytečně vodu = nižší uhlíková stopa
✓ 3,5x vyšší obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek
✓ je trvanlivé (vydrží až 2 roky), můžete ho kdekoliv nechat
✓ nerozmačká se Vám = můžete ho vzít všude s sebou: do kapsy, do auta, na práce
Ochutnejte ovoce ze Svět plodů, to nejlepší sušené ovoce na české trhu!
K objednávce Vám zdarma přibalí vzorek meruňky, ananasu i banánu, stačí do poznámky uvést: topsuseneovoce.cz.
Jsem Otakar /+420 777 984 615 /, Váš odborník na sušené ovoce a mile rád zodpovím jakékoliv Vaše dotazy. Více informací tady.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více