Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravda o sušeném ovoci

Tak schválně, co jste si vybavili jako první? Jedovatě barevné kostičky kandovaného ovoce, oranžové meruňky a křupavé banánové chipsy? No to snad ne!

Doslazované, sířené a všemožnými aditivy napuštěné ovoce, to je minulost. Na českém trhu je k dostání 100% sušené ovoce bez přidaného cukru, barviv, konzervantů, stabilizátorů a jiných aditiv. Chutná a voní božsky!

A co víc? Poděkuje Vám i naše modrá planeta. Mezi importovaným čerstvým a importovaným sušeným ovocem je totiž rozdíl, o jakém jste neměli ani ponětí!

Má se to totiž takto.

Importované čerstvé ovoce dozrává v posledních 14ti dnech, kdy by mělo nabýt nejvyšší chuti a kvality, na lodích, ve skladech nebo dozrávacích komorách, tedy v uměle vytvořených podmínkách. Oproti tomu importované sušené ovoce do posledního dne dozrává tam, kde má, usuší se na sluníčku, horkým vzduchem, mrazem nebo v peci, zabalí se a hurá do světa! Jeden kus sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako čerstvé ovoce, ale díky úbytku vody je ho míň a stává se tak praktickou svačinou s koncentrovanou energií a vitamíny. Sušené ovoce také podle Margit Slimákové obsahuje 3,5 násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek než importované čerstvé ovoce!

Rozdíl všech rozdílů: při importu sušeného ovoce se zbytečně nepřepravuje voda! Kilo sušeného ananasu bylo usušeno z 25 kg čerstvého ananasu. No, přepravovat tunu čerstvého ananasu nebo 40 kg sušeného, to už je nesrovnatelný rozdíl, co? Snižte svou uhlíkovou stopu a zvyšte svůj příjem zdraví prospěšných látek!

Meruňky oranžové vs. meruňky hnědé

Pomerančově oranžová barva na Vás křičí “Pozor, obsahuji oxid siřičitý!”, kdežto přírodní nesířené meruňky jsou vždy tmavě hnědé. Největší rozdíl ale zaznamenáte ve vůni a chuti. Hnědé, nesířené meruňky voní opravdu po meruňkách, jako tehdy u babičky a dědečka na prázdninách. Mají měkkou a šťavnatou strukturu a především přirozenou sladkost, o které se sířeným meruňkám s přidaným cukrem jen sní. Ty zaujmou bohužel pouze svou barvou.

Banán chips vs. banán přírodní

Rádi křupete? Kupte si raději ořech než banánový chips! Ten totiž není sušený, ale smažený a k tomu i často proslazovaný. Takový chips obsahuje 27-34% tuku, což je srovnatelné s klasickými bramborovými chipsy. Jo, my jsme tomu také z počátku nevěřili. Sušený banán přírodní je tmavý, skoro černý. Je lepivý a velmi sladký. Buď ho milujete, nebo nenávidíte, tak ochutnejte, ať se zařadíte do správné škatulky!

Ananas plátky vs. ananas kolečka

Jasně žlutá barva, lehce bělavý povrch, co to asi může být? Že by ananas sířený s přidaným cukrem? Takový převlečený bonbon. Přičichli jste někdy k přírodnímu sušenému ananasu? Panečku, to je vůně. Jako kdybyste ho právě utrhli ze stromu na Kostarice. Jen tam nemusíte cestovat, ani jej krájet. Má hezkou žlutou barvu s tmavými místy a nakrájeli ho pro Vás na tenká kolečka.

Slyšeli jste o mrazem sušeném ovoci?

Tento zdravý chips musíte ochutnat. Mrazem sušené ovoce je velmi lehké, křehké a křupavé. Přesně jako chips! Ale pozor, má kyselou chuť.  Díky procesu sušení, lyofilizaci, si zachovává všechny vitamíny a minerály. Voda přirozeně obsažená v ovoci totiž není odpařována teplem, ale je naopak vystavena vysokým stupňům mrazu. Za pomoci nízkého tlaku je pak z ledu přeměňována rovnou na páru.

 

100% sušeného ovoce vs. proslazené sušené ovoce

✓ má tmavší barvu
✓ je zdravé není umělé
✓ chutná skvěle, nechutná jedovatě
✓ je nesířené a bez přidaného cukru
✓ bez barviv, konzervantů, stabilizátorů a jiných aditiv

Importované sušené ovoce vs. importované čerstvé ovoce

✓ bylo sklizeno dozrálé = je nejvyšší kvality
✓ má lepší, pravou chuť
✓ nepřevážíte po světě zbytečně vodu = nižší uhlíková stopa
✓ 3,5x vyšší obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek
✓ je trvanlivé (vydrží až 2 roky), můžete ho kdekoliv nechat
✓ nerozmačká se Vám = můžete ho vzít všude s sebou: do kapsy, do auta, na práce

 

Ochutnejte ovoce ze Svět plodů, to nejlepší sušené ovoce na české trhu!

K objednávce Vám zdarma přibalí vzorek meruňky, ananasu i banánu, stačí do poznámky uvést: topsuseneovoce.cz. 

Jsem Otakar /+420 777 984 615 /, Váš odborník na sušené ovoce a mile rád zodpovím jakékoliv Vaše dotazy. Více informací tady.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie