Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou atmosféru, která vládne v kavárnách, ale přesto si i doma můžete dopřát chvilku u výborné kávy. Poradíme vám, které kávovary vám s tím pomohou a jak si vybrat ten pravý.

Skoro bez práce

Možná jste právě ve fázi, kdy zvažujete, zda si domů na přípravu kávy nepořídit nějaký šikovný přístroj. Dobrá káva se sice dá i v domácích podmínkách připravit na velmi slušné úrovni i bez kávovaru, ale na druhé straně, kávovar udělá spoustu práce za vás, zejména, pokud jej vyberete dobře. A právě s tím se vám dnes pokusíme poradit. 

Tři základní rady

  1. Sledujte na kávovaru údaj, který uvádí pod jakým tlakem je káva připravována. Ideální pro přípravu kvalitního nápoje je tlak zhruba 15 barů. Každopádně byste si neměli pořizovat přístroj s tlakem menším než 9 barů, protože z něj chutné espresso s pěnou určitě nevykouzlíte.
  2. Příkon hraje u kávovaru roli relativně malou, protože tento údaj nijak neovlivní chuť ani kvalitu připravené kávy. Vyšší příkon tedy oceníte pouze v případě, že chcete zkrátit na minimum čas nahřívání přístroje. V tom případě by měl být alespoň 1100 Wattů.
  3. Pokud vám nestačí jen espresso, ale máte rádi také caffè latte, cappuccino a další, vyberte si kávovar, který je vybavený tryskou na šlehání mléčné pěny.

Levný s jednoduchou obsluhou: kávovar na kapsle

Pokud nevaříte kávu moc často a nemáte mlsný jazýček, tak vás asi zaujme kávovar na kapsle. Jeho obsluha je jednoduchá. Stačí jen do zásobníku vložit kapsli a zmáčknout tlačítko. Některé modely jsou vybavené parní tryskou, která slouží k přípravě nepříliš kvalitní mléčné pěny.

Nevýhody: Neumožňuje připravit dva šálky současně. Jste nucení používat kapsle stejné značky, jako je váš kávovar. Navíc kapsle se dají až na výjimky použít pouze jednou. Většinou se nedají recyklovat, takže jsou trnem v oku všem ekologům, protože zatěžují životní prostředí. Výrobci se proto snaží problém řešit a několik málo z nich už nabízí znovuplnitelné nebo 100% recyklovatelné kapsle.

Cena: od 700 korun. Nezapomeňte však, že jeho používání se prodraží kvůli kapslím (cca 9 korun za 1 kapsli).

Potrpíte si na rituály? Pořiďte si pákový kávovar

Pokud si chcete s přípravou kávy trochu pohrát, asi vás zaujme pákový kávovar. Svým vzhledem připomíná model, který se používá v kavárně. A káva se v něm také tak připravuje. Do pákového držáku nasypete mletou kávu, upěchujete ji a páku vložíte do kávovaru. Můžete si tak připravit kávu skutečně podle svého gusta, a to co se týká množství kávy, kvality namletí a způsobu upěchování. Některé modely disponují také parní tryskou sloužící k přípravě mléčné pěny.

Nevýhody: Vyžaduje relativně náročnou údržbu.

Cena: od 1500 korun. Protože je však nutný pro kvalitní espresso tlak minimálně 9 barů, tak se asi pod 2000 korun nedostanete.

Maximální komfort přípravy: automatický kávovar

Díky automatickému kávovaru vám odpadají veškeré pochyby a starosti, které by vás mohly při přípravě kvalitní kávy potkat. Stačí si zvolit svůj oblíbený nápoj a kávovar se o zbytek postará sám. Samozřejmě ho nejdříve musíte naplnit kávou a vodou. V případě nápojů se šlehanou mléčnou pěnou musíte přidat také nádržku naplněnou mlékem. Pak už se ale nestaráte o žádné mletí, pěchování ani spaření. Jen musíte občas vyprázdnit nádobu na sedliny a pomocí vhodného přípravku přístroj odvápnit. Na to všechno vás ale sám upozorní na displeji. Mezi další plusy patří nastavitelná výpust (na kávu můžete použít různě vysoké hrníčky), časovač, díky němuž vás ráno bude budit vůně čerstvé kávy, a ovládání pomocí chytrého mobilu nebo tabletu podobně, jako je tomu třeba u lednice nebo trouby.  

Nevýhody: vyšší cena.

Cena: od 6000 korun. Odvíjí se od vybavení a funkcí kávovaru. Zlatý střed je kolem 15 000 korun.

Komentáře

lucieed

19. 4. 2022 11:16

U nás doma už jedině pákový kávovar. Dříve jsme měli kapslový, ale to není ono. Nemusel by být špatný ani automatický kávovar. Ale u pákového neuděláte chybu :) Kvalitní káva, správně našlehané mléko = luxusní káva. Kávovar máme doma Gaggia New Clasic eshop.lazenskakava.cz/gaggia-classic-color.html#/62-barva-seda a jsme hrozně spokojeni :)

Přidat komentář