Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice snadno, roste snad v koutě každé venkovské zahrady. Výrazná vůně libečku připomíná oblíbené polévkové koření (Maggi), k jehož přípravě se rostlina využívá. Otrháváme a používáme pouze mladé lístky, ty starší mohou být hořké.
Libečku stačí jen hrstka
Vůně libečku je tak silná, že do jídla ho stačí jen troška, několik nasekaných lístků. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka či jiná zeleninová polévka. Kam ještě libeček použít, co vše provoní?
- do bylinkového másla, tvarohových i jiných pomazánek
- do paštik
- do polévek, hlavně bramborových, luštěninových nebo do vývarů (masových i zeleninových)
- do omáček i masových směsí
- pod dušené maso
- do marinád na grilovaná masa
- k výrobě dochucovadla - "domácího Maggi"
Darovaná nebo vlastnoručne natrhaná kytice mladých výhonků libečku vydrží pár dnů postavená ve sklenici s vodou, ale jak libeček zpracovat na zimu?
- Sušením - koncem června, začátkem července je nejvhodnější období pro sběr listů, které sušíme na vzduchu někde ve stínu nebo šetrně v sušíčce potravin. Usušenou bylinu musíme vhodně uskladnit, nejlépe v tmavé sklenici s dobře těsnícím víčkem.
- Mražením - čerstvě nasbírané lístky, opláchnuté a osušené, drobně pokrájíme, dobře zabalíme do menších balíčků a uložíme do mrazničky.
- Zpracované do zeleného pesta
Nejlepší využití libečku
Kde najde využití v domácí apatyce? Voňavý libeček:
- podporuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení, potlačuje nadýmání
- je močopudný, čistí a posiluje organismus
- posiluje nervovou soustavu, pomáhá s regenerací organismu
- ulevuje při bolestivé menstruaci
- zlepšuje krevní oběh
Je třeba upozornit, že libeček není vhodné konzumovat dlouhodobě, nedoporučuje se ani těhotným nebo kojícím ženám a lidem s poruchami ledvin.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Levný letní oběd: Dušené brambory na osmažené slanině voní bylinkami a velice snadno se připravují
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře