Višně nejsou jen na griotku. Džus z nich snižuje horečku
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští z důvodu nižší výnosnosti. Kvetou později než třešně, takže mívají jistější úrodu. Dozrávají v červenci.
Višně obsahují mnoho ovocných kyselin, vitaminy skupiny B, provitamin A a menší množství vitaminu C. Obsahují také množství minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), menší množství pektinu.
.
Ke konzervaci jsou vhodnější než třešně
Skladovat můžeme oschlé plody se stopkou v chladné místnosti asi týden. Višně jsou pro výraznější chuť vhodnější ke konzervaci než třešně. Využíváme je k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů, kompotů nebo džemů. Čerstvé plody se uplatní v kuchyni podobně jako třešně, můžeme je i sušit. Višňový džus poněkud snižuje horečku. Odpeckované plody můžeme i mrazit v cukrovém sirupu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Holandský řízek pečený s bramborami
Přidáno před 28 minutami

Hraběnčiny brambory
Přidáno před 4 hodinami

Zelný salát s jogurtovo-hořčicovou zálivkou
Přidáno před 23 hodinami

Cuketový věnec
Přidáno 29. 6. 2022 11:32

Bezlepkový rebarborový koláč s drobenkou
Přidáno 29. 6. 2022 07:39

Květák na způsob salátu Coleslaw
Přidáno 28. 6. 2022 13:05
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.