Slavnosti moravského uzeného a vína
11. 2. 2020 Historie a zajímavosti
Přestože venku ještě vládne zima, organizátoři tradičních Slavností moravského uzeného a vína mají napilno. Přípravy osmého ročníku festivalu pro gurmány nebo rodiny, které si chtějí zpestřit víkend s dětmi, vyvrcholí v sobotu 29. února a neděli 1. března.
Slavnosti se konají stejně jako v minulých letech v rozsáhlém areálu státního hradu Veveří. Bohatý festivalový program je rozdělen do dvou částí. V sobotu si na své přijdou zejména ti, kteří rádi objevují moravské mistry uzenáře a vinaře. Do soutěže o titul Krále moravských uzenářů 2020 se již nyní přihlásilo osm rodinných uzenářství. Svá vítězství se budou snažit obhájit po čtvrté v řadě uzenáři z Domácího řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy. „Mezi soutěžícími uzenáři návštěvníci naleznou nové tváře. Chceme na místě vytvořit soutěžního ducha a věříme, že se to povede zejména díky uzenářům, kteří tvoří výborné pochoutky, ale zatím neměli na slavnostech možnost je představit,“ těší se Pavel Pichler, organizátor akce. Moravští vinaři ovládnou vytápěný velkokapacitní stan, ve kterém se bude dát posedět při cimbálovce za každého počasí. Celkově svá vína nabídne patnáct vinařů. S jednotlivými uzenáři a vinaři se návštěvníci mohou seznámit také na webových stránkách akce.
V neděli organizátoři pomyslně otevřou Slavnosti moravského uzeného a vína tzv gastronautům. Program ozvláštní kuchařská show a nebudou chybět ani ochutnávky.

Během obou dní budou souběžně s hlavním programem zaměřeným na jídlo probíhat také aktivy určené dětem. Rodiče si společně s nejmenšími opečou výborné špekáčky, zajdou na divadelní představení, roztočí ruční dětský kolotoč nebo prozkoumají nádvoří tajemného hradu Veveří včetně vyhlídkové věže.
Běžné vstupné na akci stojí 150 Kč, snížené 110 Kč a obojí lze zakoupit také on-line. Děti do 120 cm mají vstup do areálu zdarma. Vstupné zahrnuje vstup do hradu Veveří a na hradby, soutěžní ochutnávku uzeného od osmi uzenářů, čerstvou ovarovou polévku, ochutnávku teplého uzeného z udírny, minikuchařku, účast na řeznickém workshopu, zábavný program, slevové karty, možnost výher v anketě, použití zábavného fotokoutku a ochutnávky degustačních porcí od našich předních šéfkuchařů.

Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více