Jak na tradiční pampeliškový med: Voní po citronu a bylinkách a postup krok za krokem zvládne i začátečník
23. 4. 2025 Vaření
Máte radost, jak už všude z trávy září žlutá kvítka pampelišek? Tak co si celou tu nádheru aspoň částečně neuchovat na později třeba v podobě pampeliškového medu? Získáte tak vynikající sladidlo obohacené vůní a chutí pampelišek, navíc s překrásnou zlatavou barvou.
Hustý sirup z pampelišek
Pampeliškový med není opravdovým medem, neboť jej nevyrábějí včely sběrem nektaru, ale lidé natrháním květů pampelišek a jejich povařením s vodou a cukrem. Nicméně pro jeho konzistenci a barvu se jako med označuje.
Vzhledem ke způsobu přípravy má blíž k různým bylinným sirupům, svou hustotou ale víc připomíná právě med. A jako med jej můžete i používat. Hodí se k oslazení čajů, kaší, na lívance nebo do těsta na různé moučníky.
Mohlo by vás zajímat
S vůní smetánky lékařské
Pampeliškový med sice nemá takový vliv na naše zdraví jako klasický květový nebo lesní med, jisté živiny a také léčivé účinky se ale z pampelišek do něj přenesou. Jeho předností však je, že je vhodný i pro ty, kteří mají alergii na klasický med, a nebo pro zapřisáhlé vegany, kteří odmítají konzumovat i med od včel.
Chutí připomíná lehce karamelový med s jemnou květinovou vůní. Není tak výrazný jako pravý med, ale má svou specifickou nasládlou a mírně bylinnou chuť, kterou si oblíbí i děti. Je však lepší to s jeho konzumací nepřehánět – stále jde zkrátka hlavně o cukrový sirup ovoněný květy pampelišek.
Kam a kdy vyrazit na pampelišky?
Pampeliška neboli smetánka lékařská je nejtypičtější jarní květinou. Její sezona právě začíná a nyní je ten nejlepší čas ke sběru žlutých kvítků, které se využívají nejčastěji k přípravě medu. Do jeho výroby je nejlepší se pustit v dubnu až květnu, kdy pampelišky kvetou nejintenzivněji. Pampelišky na med je totiž třeba sbírat ve chvíli, kdy jsou v plném rozkvětu, a pokud možno nejlépe za slunečného dne a ideálně kolem poledne.
Na kvalitu medu má samozřejmě vliv i to, kde pampelišky sbíráte. Nejlepší je vyrazit někam na louku dál od civilizace. Nesbírejte je u prašných cest nebo v místech, kde se používají chemické postřiky. Květy si pak ukládejte pokud možno do plátěného či papírového sáčku nebo do košíčku. Rozhodně je nedávejte do igelitového sáčku, aby se nezapařily.
Jak udělat pampeliškový med?
Příprava samotného pampeliškového medu je velmi snadná a kromě pampelišek na něj potřebujete už jen cukr, vodu a citrony. Potřebovat tedy budete: 400 květů pampelišek, 2 litry vody, 2 kg krystalového cukru a 1-2 bio citrony.
Jak na to?
- Pampeliškové květy nasbírejte a rozprostřete na plech. Odstraňte případný hmyz, ale květy nemyjte!
- Očištěné květy vložte do většího hrnce, zalijte vodou, přidejte omyté a na kolečka nakrájené bio citrony a vařte vše společně asi 15 minut.
- Odstavte, hrnec zakryjte plátnem a nechte na chladném místě 24 hodin odstát.
- Druhý den přeceďte, do šťávy přidejte cukr a za občasného míchání vařte do zhoustnutí.
- Citrony zajistí příjemnější svěží vůni, zmírní sladkost a také zajistí výraznější chuť medu. Pokud byste použili jen květy, může být chuť medu mdlá. Navíc citrony působí jako přirozený konzervant, takže prodlouží trvanlivost medu.
- Květy je třeba na přípravu medu připravit. Používají se na něj totiž jen okvětní lístky a ty je třeba otrhat od zelené části. Pokud byste použili celé květy, hrozí, že zelené části předají medu nahořklou chuť.
- Pampelišky se nedoporučuje oplachovat, neboť byste z nich vyplavili pyl, jenž medu dodává jeho úžasnou vůni. Květy je vhodnější jen na chvíli rozložit na plech, aby z nich vylezl případný hmyz.
- Chcete-li med trochu vylepšit nebo ještě jinak ochutit, můžete do něj přidat vanilku nebo ještě jiné bylinky, pampelišky můžete nakombinovat i s květy sedmikrásek. Kromě citronů lze přidat i pomeranče. Klasický bílý cukr můžete zase nahradit třtinovým. Ten zajistí karamelový podtón a med s ním bude mít i o trochu tmavší barvu.
- Nezapomeňte, že čím déle se med vaří, tím hustší konzistenci a intenzivnější chuť bude mít.
Náš tip: Jak na pampeliškový med se můžete podívat i v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více