Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní pampeliškový med

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sabipupp sabipupp

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba odležení do druhého dne

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba odležení do druhého dne)

Na loukách začínají pomalu svítit žluté květy pampelišek, které také můžete zužitkovat v kuchyni. Pampeliškový med je velice snadný na přípravu a pomůže v boji proti různým nemocem.

Suroviny pro 1 dávka

5 skleniček o objemu 0,7 l

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie51 005 kJ /
12 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 37 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy3 032,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pampeliškové květy omyjeme pod studenou vodou, přendáme do alespoň 6 l hrnce a zalijeme vodou. Krok 2: Citrony očistíme od slupky a semínek. Nakrájíme je na kolečka. Vložíme do hrnce k pampeliškám. (Provařené pampelišky nevoní hezky, tak se nebojte, výsledek je úžasný). Krok 3: Provaříme 20 minut, stáhneme z plotny a necháme do druhého dne odpočívat v hrnci. Přikryjeme pokličkou po vychladnutí. Krok 4: Následující den vezmeme nálev z pampelišek a přecedíme jej přes jemné sítko do čistého hrnce. Krok 5: Do nálevu v hrnci přidáme všechen cukr. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Nálev cukrem zhoustne do medu. To zjistíme, když nabereme tekutinu z hrnce na lžičku a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Krok 6: Pokud je med hotový a hustý, ještě vařící přelijeme do sklenic s víčkem. Zavíčkujeme a otočíme skleničku víčkem dolů.

TIP: Jak využít pampelišky - rady, tipy

Zveřejněno 5. 1. 2021

Poznámka autorky sabipupp

Sklenice libovolně můžeme popsat. Dělám recept 3. rokem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jarní pampeliškový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YO8Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jarní pampeliškový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YO8Y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

renakle: Nedotkla:-). Také jsem vyrostla na medu od našich včel, ale dělali jsme i různé alternativy. Ten pampeliškový pomáhá třeba při kašli, zatímco včelí někdy spíš dráždí.

zizala: Jestli jsem se Vás nějak dotkla, tak se omlouvám, ale máme včely a pampeliškový med mi přijde jako nesmysl. Ještě mám vzpomínku z dětství, kdy jsme se sestrou musely nasbírat 300 květů, aby mamka mohla toto vytvořit a stejně to nebylo dobré jako med.

Omývat květy pampelišek je nesmysl. Byliny vždy sbíráme v čistých lokalitách.

renakle: Léčivé látky v květech zůstanou i po dlouhém vaření, to nejsou vitamíny ;-)

srettka: Ne. Už sleduji Top recepty několik let.

renakle: A to jste se registrovala jenom kvůli tomuto komentáři?

srettka: To máte jedno, po tom dlouhém vaření tam stejně nic nezůstane.

Buchyna: No, pokud by ty pampelišky někdo trhal u D1, tak bych je možná hodila i do pračky:-D. Ale pokud je to někde na nějaké čisté louce, tak mi to přijde zbytečné. Vzhledem k tomu, že to stejně projde varem. A tady je to spíš nežádoucí květy umývat a zbavit je všeho, co jsme z nich vlastně chtěli dostat do medu:-)

Dobrý den, má jen otázku, když opláchnu pampeliškové květy pod vodou, nesmyje se veškerý pyl? Děkuji, pěkný jarní den.
A ještě něco, jarní pampeliškový med, existuje i podzimní pampeliškový med?:-D

Suroviny:
květy pampeliškové, voda, cukr, citron

Přidat fotografie receptu