Sirup z květů černého bezu zvládnete připravit bez chemie. Citrony dodají svěžest a proti plísni pomůže jedna ingredience
22. 5. 2024 Vaření
Máte rádi vůni kvetoucího černého bezu? Škoda jen, že si této nádhery v podobě malých bílých kvítků můžeme užívat jen tak krátce. A co si tedy aspoň kousek z ní uchovat v podobě sirupu? Voní stejně omamně jako samotné kvítky a v zimě vám připomene prosluněné jarní dny.
Voňavý keř s bílými kvítky
Bez je jednou z nejoblíbenějších a nejvoňavějších rostlin, jejíchž květů si na jaře užíváme. Naši předkové si černého bezu vážili pro jeho léčivé schopnosti a využívali nejen jeho květy, ale i listy a na podzim pak temně zbarvené plody. V současnosti říkáme černému bezu často bezinky, v minulosti ale měl mnoho jiných názvů, například kozička, kozinka nebo smradinka.
Mohlo by vás zajímat
Kde a kdy sbírat bez a do čeho?
Bez kvete obvykle od poloviny května do července v závislosti na místě, doba květu je však jen 3 týdny, takže je třeba si pospíšit. Sbírat by se navíc měly jen květy čerstvě rozvité, rozhodně ne nahnědlé. Na bezinky vyrazte za slunečného dne, pokud možno ne po dešti, a sbírejte je nejlépe do košíčku nebo do nějakého plátěného sáčku. V igelitové tašce by se totiž mohly zapařit.
Na sběr pak raději vyrazte s nůžkami, bez se vám tak bude lépe trhat. Natrhaný bez se často doporučuje opláchnout, pokud jste jej ale sbírali na nějakém čistém místě daleko od civilizace, není to nutné. Opláchnutím byste totiž z kvítků odplavili část pylu, a tím pádem i aromatické látky.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší sirup na limonádu
Černý bez má spoustu možností využití, nejčastěji se z něj ale dělá právě aromatický sirup, který voní stejně tak krásně jako samotné květy. V minulosti se používal hlavně k léčbě nachlazení, dnes je sirup základem limonád a dalších drinků, např. slavného koktejlu s proseccem s názvem Hugo. Použít jej však můžete i k ovonění různých moučníků, třeba koláčů a bábovek, nebo i kaší.
Jak se dělá bezová šťáva?
Bezový sirup se dá udělat mnoha způsoby. Důležité je ale vždy nejprve nechat kvítky máčet pár hodin ve vodě společně s citrony, ideálně až 24 hodin, aby se do ní uvolnilo bezové aroma. Bezový sirup pak lze připravovat zastudena jen tak, že se v ovoněné vodě rozpustí cukr. Chcete-li zabránit tomu, aby se vám začal rychle kazit, je lepší jej krátce povařit, a to jen do rozpuštění cukru. Přidat můžete i trochu kyseliny citronové, která funguje jako vynikající konzervant. Společně s citrony tak má sirup příjemně svěží chuť.
Recept na náš ověřený bezový sirup
Připravit bezový sirup je u nás v redakci už taková každoroční tradice. Letos jsme ho pro jistotu udělali o trochu víc než obvykle a raději zvolili variantu povařenou, aby nám sirup déle vydržel. I když většinou jej stejně vypijeme hodně rychle. A podle jakého receptu jsme tedy postupovali?
Budete potřebovat: cca 30 květů černého bezu, 2 citrony v bio kvalitě, 20 g kyseliny citronové, 2 l vody a 2 kg cukru (můžete použít i třtinový, ale sirup pak bude trochu tmavší).
- Bezové květy oklepejte, případně trochu opláchněte a nechte okapat. Z květů pak odstřihněte tvrdá žebra a květy dejte do hrnce nebo jiné velké nádoby. Převařte vodu a nechte ji úplně vychladnout. Pak ve vodě rozpusťte kyselinu citronovou.
- Citron omyjte a nakrájejte na kolečka. Ty pak rozložte na bez a vše zalijte připravenou vodou. Nechte louhovat 12-24 hodin. Pak nálev přeceďte přes plátýnko a citron do něj pořádně vymačkejte. Přilijte vše do velkého hrnce, přisypejte cukr a krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí.
- Připravte si dobře vymyté a horkou vodou vysterilované láhve, nalijte do nich ještě horký sirup a zavíčkujte nebo uzavřete.
Naše zkušenosti:
- Protože nám bylo jasné, že nám sirup moc dlouho nevydrží, láhve jsme rovnou uložili do chladu. Chcete-li ještě víc prodloužit trvanlivost sirupu, můžete jej zavařit v hrnci s vodou při teplotě 85 °C asi 20 minut.
- Pro jistotu jsme ale ještě do každé láhve nalili trochu slivovice, aby se nám na sirupu nezačaly tvořit plísně.
- Hotovou limonádu rádi vylepšujeme mátou nebo meduňkou. Bezový sirup s oblibou používáme i do různých drinků. Kromě kombinace s proseccem v koktejlu Hugo se výborně páruje i s ginem. Bezový sirup třeba výborně oživí obyčejný gin s tonikem.
Na fotografie z přípravy bezinkového sirupu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - HOTOVO Ten nejlepší sirup z květů černého bezu. Zvládnete jej připravit úplně bez chemie. Citrony mu dodají svěžest
Náš tip: Bezovou šťávu můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 14 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 20 hodinami