Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový gulášek: Na dokonale sladěnou harmonii výrazných chutí a vůní stačí pár ingrediencí, důležité je nešetřit cibulí
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Z pár základních surovin můžeme rychle udělat výborné jídlo. A proto je bramborový gulášek tak oblíbený nejen k večeři, ale i obědu, když spěcháme nebo když nás honí mlsná.

Bramborový gulášek

Bramborový gulášek je klasické jídlo, které zahřeje na těle i na duši. Skvěle se hodí na chladnější dny, kdy potřebujete něco vydatného a jednoduchého, ale někdy nás přesvědčí k jeho přípravě naše chutě.

Nevyžaduje složité suroviny ani dlouhé vaření, a přesto chutná skvěle – přesně tak, jak to máme rádi u domácích jídel. Ať už ho vaříme poprvé, nebo už patří mezi naše oblíbené recepty, následující postup vám připomene, jak snadné a chutné může být vaření.

Na bramborový gulášek stačí pár základních ingrediencí: brambory, cibule, česnek, párky a trocha koření. Nejlepší na něm je, že si ho můžeme přizpůsobit podle chuti – někdo přidá víc česneku, jiný naopak více papriky, někdo vynechá bujón a spoléhá jen na koření.

Skvěle chutná s čerstvým chlebem nebo pečivem a hodí se i jako vydatná večeře po náročném dni. Díky tomu, že ho vaříme v jednom hrnci, je také ideální pro ty, kteří nemají čas na složité přípravy a úklid.

Nezbytný základ pro přípravu guláše

Při přípravě jakéhokoliv guláše, ať už s masem nebo ve variantě s bramborami, je nejdůležitější věnovat pozornost samotnému základu. Právě ten určuje, jestli bude guláš plný chuti, nebo jen obyčejnou bramborovou směsí.

Základem všeho je cibule – a nešetřit s ní. Čím více cibule použijeme, tím hutnější a chuťově výraznější bude výsledek. Cibuli je třeba krájet nahrubo a restovat ji opravdu dozlatova až dohněda. Nesmíme ji ale spálit, jinak zhořkne a pokazí celý pokrm.

K tomu je důležité použít dostatečné množství tuku, ideálně v podobě sádla nebo kvalitního rostlinného oleje. Cibule v něm musí zpočátku téměř plavat, aby se rovnoměrně opekla. Po jejím orestování přichází na řadu mletá paprika – ta by se měla přidat těsně před zalitím vodou. Krátké osmahnutí papriky v tuku uvolní její aroma, ale nesmí se přepálit, jinak zhořkne.

Dalším krokem je krátké opečení zbytku surovin – ať už masa, párků nebo brambor. Tento jednoduchý krok pomáhá spojit chutě a vytvořit harmonický základ. Během vaření guláš postupně dochucujeme solí, pepřem, případně masovým bujónem. Závěrečnou tečkou je majoránka, která dodá typickou vůni i chuť.

Nespěcháme. Dobrý guláš potřebuje čas, hlavně jeho základ. I u bramborového gulášku se vyplatí dopřát cibuli a koření pár minut navíc, protože právě v těchto chvílích se rodí plná, sytá chuť, kterou na guláši tolik milujeme.

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak připravit bramborový gulášek

Na bramborový gulášek budete potřebovat: 2-3 velké cibule, 500 g točeného párku, 6-7 brambor, česnek, mouku, vodu, sůl, pepř, červenou papriku, majoránku a bujón (možno vynechat).

Jak na to: Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte ji restovat na rozpálený olej. Až bude cibule dozlatova orestovaná, přidejte nakrájený párek a po chvíli i brambory. Ochuťte červenou paprikou, promíchejte, zalijte vodou a přidejte masový bujon. Guláš osolte a opepřete, ochuťte majoránkou. Až jsou brambory měkké, tak guláš zahustěte moukou a vodou (mouku s vodou si promíchejte v misce metličkou a vlijte do vroucího guláše) míchejte, až cítíte, jak guláš houstne. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Připravte si klasický bramborový gulášek neboli buřtguláš podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah