Segedínský guláš

Jitka a Vlastik Kuchař: Jitka a Vlastik

Vepřové maso 132 názorů

Suroviny

500 g vepřového plecka
3 cibule
špetka kmínu
kávová lžička mleté červené papriky
olej
sůl
mletý pepř
500 g nakládaného zelí
3 polévkové lžíce hladké mouky
1/2 kelímku smetany (12%)
Recept si zatím oblíbilo 72 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín. Maso necháme osmahnout, osolíme, popepříme, přidáme červenou mletou papriku, chvilku ještě osmahneme, pak přidáme cca 4 dl vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.

  2. Do obyčejného hrnce dáme nakládané zelí, přidáme asi 3 dl vody a dáme vařit. Vaříme asi 20 minut. Mezitím, co se nám vaří zelí, připravíme si jednoduše záklechtku tak, že rozpustíme v cca 2,5 dl vody 3 polévkové lžíce hladké mouky.

  3. Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z papiňáku a opět přivedeme do varu. Postupně vmícháváme záklechtku, až guláš dostatečně zhoustne (záklechtku nemusíme spotřebovat všechnu). Nakonec přidáme půl kelímku smetany.

Poznámka

Podáváme s knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 315 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Segedínský guláš

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hasic: vaše vulgární komentáře mažu s vírou, že se už nebudou opakovat.

    Odpovědět

  • zmije zmije

    Merylas: Souhlasím,lépe to napsat nešlo.;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Merylas: :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    stoudman: Mně nemusíte radit, co a kde mám komentovat, jsem už velká holka. Starejte se raději sám o sebe. Nevím, u jakých světových expertů jste se ten segeTín učil, ale nemůžu přijít na to, co je na segedínu zase až tak složitého. Určitě jsou jídla s daleko složitějším technologickým postupem. Je pravda, že zelí by se mělo přidat dusit zároveň s masem a pak zahustit jíškou, ale jak jsem už psala, jde to i takhle. Nechat mouku dobře provařit a guláš nechat třeba "chvíli" odležet. Je to vařeno v papiňáku, tak asi proto tento postup.
    V gastroprovozech se ve Vámi zmiňované době vařilo podle kuchařské bible, Receptur a tam byly dvě normy. Normální segedín bez smetany a pak speciál, kde smetana je. Česnek není ani v jedné receptuře. Nemám nic proti tomu, aby si ho někdo malinko přidal, jen trošku na podtrhnutí chuti, taky dávám. Ale není to přece podmínkou, že tam smetana a česnek být MUSÍ. A to, že jste se před půlstoletím učil u mistrů kuchařů není zárukou toho, že jste i Vy sám dobrý kuchař.
    Tohle je amatérský web, kde přispívají všichni, které vaření baví. A každý vaří tak, jak mu to chutná. Zkouší, kombinuje a vloží recept. A každý uživatel má možnost volby, který recept si pak vybere k realizaci. Může si ho zase přizpůsobit své chuti a potřebám a napíše pod recept komentář. A o tom to tady je, předávaní zkušeností. Vy byste vynikal na nějakých profi stránkách, pokud by Vás ovšem neposlali někam "do hájku". Tak je mi záhadou, proč si potřebujete "čechrat peří" mezi amatéry. Je ale príma, že jste se tady zaregistroval. Budu se těšit, a věřím že nejen já, na Vaše léty prověřené recepty, některé už retro se světovým úspěchem, které jste se naučil od mistrů. A taktéž se těším na přínosné komentáře s dobře míněnými, a slušně podanými radami. Užijte si hezký den.:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    stoudman: A proč jste se snížil z výšin vaší dokonalosti a lezete sem, mezi - jak nám říkáte - "bandu amatérů"? Račte prosím přidávat dokonalé recepty, aby jste nás tedy opravdu poučil. Ale to asi nejde, protože jak to vypadá, umíte jen hrubě napadat a urážet, ale kloudný skutek utek. O vaší úrovni ostatně svědčí i vaše poznámka ve vašem profilu - cituji: "polibte si rádoby kuchaři." Je od vás hezké, že dáte najevo, co si o nás myslíte! :-! No nebudu psát, co si myslím třeba zrovna já o vás, a nebyla by to urážka, byla by to holá pravda, ale za rámeček by jste si to nedal, přesto, že bych vám to napsala zdvořilými slovy. A ti staří kuchaři, světa znalí a kultivovaní pánové, kteří skvěle umí nejen svoje řemeslo, ale i několik cizích jazyků, ti by vás vyhodili, sotva by jste otevřel tu vaší nevymáchanou pusinku.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    stoudman: ano, tady vaří obyčejní lidé-amatéři. Vaří po svém a baví je to. Žádní mistři kuchaři a soupeři ve vaření. Obyčejní domácí kuchtíci od svých ploten, kteří vaří sobě i svým blízkým pro radost.
    A není třeba se držet norem a původních receptur. Vše se přece neustále někam posouvá a to se týká i vaření.

    Odpovědět

  • stoudman stoudman

    Amsik: Naprosto souhlasím,je to banda amatérů.

    Odpovědět

  • stoudman stoudman

    Merylas: Na vašem místě bych to nekomentoval m.o.v. Učil jsem se v roce 1968 u mistrů kuchařů(doslova v té době jich bylo asi 10 v republice,kteří vyhráli nějakou světovou soutěž) a takové lidi jako Vy,měli pro srandu .Segetín je dost složitý a nezavděčíte se všem.A česnek tam určitě patří a smetana také.

    Odpovědět

  • MilaO MilaO

    Amsik: Proč chemici? Proč takhle škaredě? V receptu není použito nic závadného, chemického. Není to recept typu: "tradiční, staročeská...sójovku...Masox...Vegetu...", což někteří umělci dnes dokážou stvořit. To, že zelí je škoda vařit v hrnci vedle, když maso by naopak mělo při společném dušení natáhnout jeho chuť, to je fakt. Navíc je škoda do zelí lít tolik vody, i jako přílohu cca10 min. podusím na osmahnuté cibulce s min. množství vody, ale to je můj osobní způsob.

    Odpovědět

  • Andulicka 1 Andulicka 1

    Slavomír: nemáte pravdu segedinsky guláš zo smotanou nemusí byť v reštaurácii niekedy býval segedinsky obyčajný bez smotany a zo smotanu to bol segedinsky špeciál. A dobrý bol aj ten bez smotany. Nie každý môže alebo má rád smotanu.

    Odpovědět

  • Palika Palika

  • sonal sonal

    milujem segedín s chlebom....<3:-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Podáváme s knedlíkem."
    Jj, vím co je "Kološvárské zelí" :-) ale měl jsem na jídlo osobu, která si k segedínu vyprosila rýži... 8-(
    Nakonec se rýže nedostávalo a knedlíky zbyly na potom... :-O
    Nebudu psát že příště pouze rýže a nikdy jinak ;-) leč rád občas zopakuji s rýží :yes:
    No, nakonec je to chutné a navíc pohodlnější, že :-D

    Odpovědět

  • Johnyindy Johnyindy

    Proc zas nekdo smaží cibulku v tlakači a vrchol všecho je dělat zeli bokem?..At si kazdy vaří jak umi.ale kdyz uz si vymýšlím zakladni postupy..nepůjdu s kůží na trh......:-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Amsik: Jako bývalý mistr odborného výcviku máte evidentně nervy v háji. Nejspíš jak Vy vyhazujete lidi od plotny virtuálně, tak Vás vyhodili z postu reálně. Ani bych se nedivila. Určitě taky máte výstavně udržovanou zahrádku.:-D Kdysi se vařilo v učňovských střediscích podle Receptur, možná ještě i teď, a tam česnek v surovinách vůbec není. Připravuje se trochu jiným technologickým postupem, to souhlasím, ale dá se uvařit i tímto. Nebude to žádná velká tragédie. Váš první komentář je pro Toprecepty opravdu "velkým" přínosem.:-// Vše se dá napsat, i kritika, slušnou formou.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 7 9

Tématické fráze: segedínský guláš segedínský guláš segedínský guláš z vepřového segedinský guláš z vepřového masa segedinsky gulas recept segedínský guláš recept segedynsky gulas recept na segedínský guláš recept na segedínský guláš segedin recept segedín segedinský guláš se smetanou jak se děla segedinský guláš recept na dobrý segedínský guláš segedínský guláš recept z vepřoveho masa segedínský guláš recepty recept segedínský guláš recept segedínský guláš segedínský guláš -recept szegedinský guláš

Zapomněl/a jsem heslo