Segedínský guláš

Jitka a Vlastik Kuchař: Jitka a Vlastik

Vepřové maso 116 názorů

Suroviny

500 g vepřového plecka
3 cibule
špetka kmínu
kávová lžička mleté červené papriky
olej
sůl
mletý pepř
500 g nakládaného zelí
3 polévkové lžíce hladké mouky
1/2 kelímku smetany (12%)
Recept si zatím oblíbilo 53 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín. Maso necháme osmahnout, osolíme, popepříme, přidáme červenou mletou papriku, chvilku ještě osmahneme, pak přidáme cca 4 dcl vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.

  2. Do obyčejného hrnce dáme nakládané zelí, přidáme asi 3 dcl vody a dáme vařit. Vaříme asi 20 minut. Mezitím, co se nám vaří zelí, připravíme si jednoduše záklechtku tak, že rozpustíme v cca 2,5 dcl vody 3 polévkové lžíce hladké mouky.

  3. Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z papiňáku a opět přivedeme do varu. Postupně vmícháváme záklechtku, až guláš dostatečně zhoustne (záklechtku nemusíme spotřebovat všechnu). Nakonec přidáme půl kelímku smetany.

Poznámka

Podáváme s knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 400 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Segedínský guláš

  • Astheart Astheart(neregistrovaný)

    Janinan: Tak českou kuchyň se nenaučí vařit ani český truhlář! Ten ji vyrobí ze dřeva, nevaří! :D Vy se učte češtinu, jinak pletete slova. :D

    Odpovědět

  • Valéria Valéria(neregistrovaná)

    Ešte toto nebol segedínsky guláš,toto je ako paradajková kapusta.Asi ste nejedli poriadny segedín.:-O :no:

    Odpovědět

  • casino casino

    Janinan: "Segedín se zásadně zahušťuje smetanou s trochou mouky."
    Vy tady nemůžete přijít záklechtce na jméno, že ;-)
    No a proto na rozdíl od MOUKY rozmíchané ve VODĚ, zahušťujete MOUKOU rozmíchanou ve SMETANĚ, že :-8 :-):-D
    (a Zdendu P. mám taky rád <3

    Odpovědět

  • Janinan Janinan(neregistrovaný)

    spagetka: v tom případě nelze hovořit o gastronomii, protože to úděsné lepidlo s gastronomií nemá nic společného. Záklechtku lze použít maximálně na zahuštění dušeného zelí, nikdy však do masových pokrmů a už vůbec ne do guláše. Zcela to zkazí barvu i chuť. Segedín se zásadně zahušťuje smetanou s trochou mouky. Bez smetany se toto nemůže nazývat segedínem. Svíčkovou taky nejde uvařit bez smetany. Přátelé, učte se vařit skutečnou českou kuchyň. Přece nedopustíme, aby se vyplnila panu Pohlreichovi jeho předpověď, že česká kuchyně nepřežije toto století.:-)

    Odpovědět

  • malaneta malaneta

    smetanu jsem sice neměla ( protože mléčné nesmím ), ale v lednici jsem našla bezlaktózový jogurt. Použila jsem ho do záklechtky - mouku rozmíchat v jogurtu, přidat trochu vody - nalít do guláše. A šlo to také. Poprvé jsem zkoušela vařit zelí mimo guláš a přidat ho až ke konci a přišlo mi, že je to lepší. Mělo to daleko lepší chuť, guláš byl výborný. :yes:

    Odpovědět

  • Slavomír Slavomír(neregistrovaný)

    Ak sa varí toto jedlo bez smotany,potom sa to nemôže volať Segedínsky guľáš,lebo tam je práve tá smotana dôležitá a vlastne tretia najdôležitejšia složka,to ako keby ste do sviečkovej nedali zeleninu.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    hosta: no, autorka se stále neozývá ale tož proč nepřidat to zelí do papiňáku třeba na posledních 10 minut... Třeba napíše a prozradí nám to tajemství :)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Petra: Já dusím maso i zelí zvlášť, obojí na cibulovém základu a s paprikou. Místo vody dávám do masa sladší bílé víno. Po smíchání a přidání kysané smetany (s tou rozhodně nešetřím) a trošky česneku, zapékám. Žádná mouka na zahušťování, žádné knedlíky, ale dobrý chleba. Nemá to chybu. :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Petra: možná proto, že kdyby se přidalo hned do papiňáku, bylo by moc rozvařené, v normálním kastrole to vaří jinak:-8

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    1974andrea: To ano, záleží jak ho kdo chce křupavé - já radši měkčí tak ho dávám rovnou k masu, někdo dává až na posledních pár minut.... ale vařit ho zvlášť , to nevím jaký má účel :) Třeba autorka vysvětlí :-8

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Petra: Petruš, já taky dělám nejdřív maso se základem zvlášť a když je skoro měkké, přidávám zelí, tak na posledních 20 minut. Jinak bych ho měla strašně měkké a to nechci. Ale vařit zelí zvlášť mi přijde zbytečné, uvaří se krásně i v základu :-p

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Proč se vlastně zelí vaří zvlášť a k němu se pak přilije zbytek? :-O Má to nějaký důvod? Já vařím zelí přímo v segedínu, řekla bych asi tak jako všichni ostatní a i tam přidávám nálev

    Odpovědět

  • Richard Richard (neregistrovaný)

    Na Szegedin se zero nevari zvlast ale pridava k polomekkemu masu a dusi spolecne. A patri do nej jeste nove koreni bobkovy list a trochu kopru.

    Odpovědět

  • Luxfery Luxfery

    Záklechtka je ředěná mouka a jíška nebo zásmažka je smažené máslo s moukou. To u nás ví každá malá holka :) Jinak já osobně dělám segedín někdy se smetanou, někdy bez. Podle stavu žaludku a střev :)

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Straslipka Martin: Také do segedínského guláše smetanu nikdy nedávám ;-)

    Odpovědět

1 2 3 5 6 8

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: segedínský guláš segedínský guláš segedínský guláš z vepřového segedinský guláš z vepřového masa segedínský guláš recept segedinsky gulas recept segedynsky gulas recept na segedínský guláš recept na segedínský guláš segedin recept jak se děla segedinský guláš segedinský guláš se smetanou segedín segedínský guláš recept z vepřoveho masa recept na dobrý segedínský guláš szegedinský guláš recept segedínský guláš recept segedínský guláš recept na segedin segedinsky

Zapomněl/a jsem heslo