Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jednohubky se sýrovou pomazánkou, zdobené ředkvičkou a květy pažitky chutnají božsky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Čekáte návštěvu a nevíte, co rychle připravit? Využijte sezónní zeleniny a kvetoucí pažitky. Získáte vzhledově parádní jednohubky, která chutnají dospělým i dětem, což mám vyzkoušeno na vlastní rodině!

Tak akorát na jedno dvě kousnutí

Přiznám se, že jednohubky moc často nedělám, zejména ne teď, když od ledna 2025 měním svůj jídelníček a některým potravinám se proto vyhýbám. Ale to neznamená, že sem tam nezhřeším. Ale snažím se do každého jídla propašovat zeleninu či bylinky a  taky k nám občas přijde někdo na návštěvu a pak se hodí mít rychle na stole občerstvení. 

Tak jsem nedávno připravila pro svoji kamarádku Petru jednohubky s asi nejjednodušší pomazánkou na světě. Stačí na ni smíchat jen 3 suroviny, ani sůl nepotřebujete, a je hotovo!

Když přidáte čerstvou zeleninu a bylinky, v mém případě křupavé ředkvičky a květy pažitky, které voní a chutnají lehce po česneku, pak získáte nevšední svačinku, které málokdo odolá. 

Jednohubky v cukuletu 

Na bleskově připravené jednohubky budete potřebovat: 1 pomazánkové máslo, 100 g jihočeské nivy a 50 g másla, 3 rohlíky, na ozdobu ředkvičky, květy pažitky a petrželku

Jak na to? Změklé máslo vyšlehejte s pomazánkovým máslem a změklou nivou do pěny. Poté nakrájejte rohlík na kolečka a pomocí sáčku se zdobicí špičkou na rohlík ozdobně naneste sýrovou pěnu. Dozdobte okrasně nakrájenou ředkvičkou (video, jak na to, najdete zde), květy pažitky a petrželkou. Můžete podávat. 

Moje tipy: 

  • Pomazánku zvolte libovolnou, jakou máte rádi. V tomto případě je asi zásadní, jak jednohubky vypadají. Hezčího vzhledu dosáhnete, když pomazánku ozdobně nanesete. 
  • Pro podklad jsem zvolila řemeslný rohlík, ale větší parádu udělá kváskový chleba, ze kterého nakrájíte krajíce a z nich vykrojíte vykrajovátkem na cukroví třeba květy nebo srdce. 
  • Totéž platí pro ředkvičky, je s nimi trošku víc práce, ale není to tak hrozné a podle videa to zvládnete raz dva. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli