

Bulgur - základní recept
Suroviny 2-3 porce
- 150 g bulguru
- 400 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje nebo másla
Postup přípravy receptu
V hrnci na oleji (nebo másle) rychle osmahneme bulgur, zalijeme horkou vodou a 10 minut vaříme na středním plameni.
Po této době by všechna tekutina měla být vsáklá. Během vaření nemícháme a před podáváním jen "provzdušníme" vidličkou.
Poznámka od kuchařky
Během vaření můžeme přidat česnek, bylinky nebo jiné koření.
Podáváme jako přílohou k omáčkám, masu apod.
Bulgur má mírně oříškovou chuť a je velmi lehce stravitelný.
Co je to BULGUR?? http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bulgur - základní recept
-
Bulgur připravuji nabobtnáním , dám poměr 1 ku 3 , tím ,že vody je víc , je to výborné a skvělé do salátů ,nechá se hodinu v klidu a je to hotovo , přidávám tam trošku zeleninového bujonu a nebo postačí i špetka soli , poté už si přidáte to ,na co máte chut
-
Bulgur není potřeba vařit,stačí jen nasypat do vařící vody,přivést k varu a vypnout.Nechat cca 15 minut odležet a je hotový.
-
Lidmila: Ne, neproplachuje se.
-
Chtěla bych vědět jestli se musí bulgur před vařením umývat jako rýži a podobně,
-
Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.
-
Babka (neregistrovana), podivej se na tyto stranky http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/ je tam spousta informaci nejen o bulguru
-
Babka (neregistrovaný/á), pozri toto :
http://www.bio-obchod.sk/produkt-1506/bulgur-pseni...
Máš tan popis, čo je bulgur -
Tak vidím plno receptů s bulgurem, ale nikde jsem nezjistila, co že to vlastně je, z čeho se to vyrábí. Nebo je to zelenina a pěstuje se to? Jsem už v důchodovém věku a nikdy jsem ten divný název neslyšela, natož abych něco podobného ochutnala. Poradíte mi někdo?:
-
-
Blinkni, jedine, co jsem nasla, je moznost nechat bulgur nabobtnat cca jednu hodinu - je to na techto strankach http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny..., ale nemam s tim zadne zkusenosti, takze nemuzu potvrdit ani vyvratit. Kdyz budes zkouset, budu rada, kdyz das vedet, jak to dopadlo, protoze treba do salatu by to byla idealni priprava
-
Ono se asi vařením nic nezkazí - co se chuti týče, ale tím vařením se zničí určitě dost těch zdraví prospěšných látek, co bulgur obsahuje. Proto jsem se ptala, zda se musí vařit. Ale je jasné (i z těch odkazů), že se samozřejmě vařit může. Ale myslím, že to je škoda.
-
Blinkni zkus mrknout na ty odkazy, co jsou v poznamkach. Mozna tam najdes i jiny zpusob pripravy. Ja ho vzdycky delam takhle a je to osvedcene - vzdycky se povede
-
Opravdu se musí ten bulgur vařit? Nestačí jen zalít vroucí vodou (nebo přivést k varu), vypnout a nechat přikryté dojít? Bulgur mám už doma koupený, ještě jsem ho ale nikdy nezkoušela, ale všichni k jeho přípravě radí - určitě nevařit!
-
Spagetko dekuju...dam tvuj do poznamek (snad to nevadi)
-
Luci, skvělé
- jen přidám odkaz, co to bulgur je možná by se víc hodila i kategorie začátečníků, co myslíš? http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html