Bulgur - základní recept

Lucasinka Kuchařka:

2-3 porce Pro začátečníky 15 názorů

59

Suroviny

150 g bulguru
400 ml vody nebo zeleninoveho vyvaru
1 lzice olivoveho oleje nebo masla
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na oleji (nebo másle) rychle osmahneme bulgur, zalijeme horkou vodou a 10 minut vaříme na středním plameni.

  2. Po této době by všechna tekutina měla být vsáknuta. Během vaření nemícháme a před podáváním jen "provzdušníme" vidličkou.

Poznámka

Behem vareni muzeme pridat treba cesnek, bylinky nebo jine koreni.

Podavame jako prilohu k omackam, masu apod.

Bulgur ma mirne oriskovou chut a je velice lehce stravitelny.

Co je to BULGUR?? http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bulgur - základní recept

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Bulgur připravuji nabobtnáním , dám poměr 1 ku 3 , tím ,že vody je víc , je to výborné a skvělé do salátů ,nechá se hodinu v klidu a je to hotovo , přidávám tam trošku zeleninového bujonu a nebo postačí i špetka soli , poté už si přidáte to ,na co máte chut :-K

    Odpovědět

  • Pepé Pepé(neregistrovaný)

    Bulgur není potřeba vařit,stačí jen nasypat do vařící vody,přivést k varu a vypnout.Nechat cca 15 minut odležet a je hotový. :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Lidmila: Ne, neproplachuje se.

    Odpovědět

  • Lidmila Lidmila(neregistrovaná)

    Chtěla bych vědět jestli se musí bulgur před vařením umývat jako rýži a podobně,

    Odpovědět

  • růžík růžík(neregistrovaný)

    Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Babka (neregistrovana), podivej se na tyto stranky http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/ je tam spousta informaci nejen o bulguru :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Babka (neregistrovaný/á), pozri toto :
    http://www.bio-obchod.sk/produkt-1506/bulgur-pseni...
    Máš tan popis, čo je bulgur;-)

    Odpovědět

  • Babka Babka(neregistrovaná)

    Tak vidím plno receptů s bulgurem, ale nikde jsem nezjistila, co že to vlastně je, z čeho se to vyrábí. Nebo je to zelenina a pěstuje se to? Jsem už v důchodovém věku a nikdy jsem ten divný název neslyšela, natož abych něco podobného ochutnala. Poradíte mi někdo?:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Blinkni, jedine, co jsem nasla, je moznost nechat bulgur nabobtnat cca jednu hodinu - je to na techto strankach http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny..., ale nemam s tim zadne zkusenosti, takze nemuzu potvrdit ani vyvratit. Kdyz budes zkouset, budu rada, kdyz das vedet, jak to dopadlo, protoze treba do salatu by to byla idealni priprava ;-)

    Odpovědět

  • blikni blikni

    Ono se asi vařením nic nezkazí - co se chuti týče, ale tím vařením se zničí určitě dost těch zdraví prospěšných látek, co bulgur obsahuje. Proto jsem se ptala, zda se musí vařit. Ale je jasné (i z těch odkazů), že se samozřejmě vařit může. Ale myslím, že to je škoda.

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Blinkni zkus mrknout na ty odkazy, co jsou v poznamkach. Mozna tam najdes i jiny zpusob pripravy. Ja ho vzdycky delam takhle a je to osvedcene - vzdycky se povede

    Odpovědět

  • blikni blikni

    Opravdu se musí ten bulgur vařit? Nestačí jen zalít vroucí vodou (nebo přivést k varu), vypnout a nechat přikryté dojít? Bulgur mám už doma koupený, ještě jsem ho ale nikdy nezkoušela, ale všichni k jeho přípravě radí - určitě nevařit!

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Spagetko dekuju...dam tvuj do poznamek (snad to nevadi) :-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Luci, skvělé:yes::yes: - jen přidám odkaz, co to bulgur je možná by se víc hodila i kategorie začátečníků, co myslíš? http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: jak uvarit bulgur bulgur příprava bulgur příprava bulguru jak se vaří bulgur bulgur recepty jak vařit bulgur bulgur recept burgul bulgur jak vařit bulgur recepty výborné recept příprava bulguru pšeničný bulgur příprava recept na pšeničný bulgur recepty z bulguru recept bulgur vaření bulguru recepty bulgur pšeničný bulgur recepty s bulgurem

Zapomněl/a jsem heslo