Bulgur - základní recept
Bulgur má mírně oříškovou chuť a je velmi lehce stravitelný. Jeho příprava se příliš neliší od vaření rýže. Během tepelné úpravy můžete přidat česnek, bylinky nebo jiné koření. Podáváme jako přílohou k omáčkám, masu apod.
Suroviny pro 1
1
2-3
Nutriční hodnoty
Energie | 2 848 kJ / 681 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,00 g |
Tuky | 11,95 g |
Vláknina | 16,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 117,02 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 5. 2015 10:48
Bulgur připravuji nabobtnáním , dám poměr 1 ku 3 , tím ,že vody je víc , je to výborné a skvělé do salátů ,nechá se hodinu v klidu a je to hotovo , přidávám tam trošku zeleninového bujonu a nebo postačí i špetka soli , poté už si přidáte to ,na co máte chut
28. 12. 2013 23:08
Bulgur není potřeba vařit,stačí jen nasypat do vařící vody,přivést k varu a vypnout.Nechat cca 15 minut odležet a je hotový.
14. 11. 2013 15:28
Lidmila: Ne, neproplachuje se.
14. 11. 2013 14:52
Chtěla bych vědět jestli se musí bulgur před vařením umývat jako rýži a podobně,
27. 9. 2010 16:17
Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.
26. 9. 2010 08:20
Babka (neregistrovana), podivej se na tyto stranky http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/ je tam spousta informaci nejen o bulguru
26. 9. 2010 07:22
Babka (neregistrovaný/á), pozri toto :
http://www.bio-obchod.sk/produkt-1506/bulgur-pseni...
Máš tan popis, čo je bulgur
26. 9. 2010 07:14
Tak vidím plno receptů s bulgurem, ale nikde jsem nezjistila, co že to vlastně je, z čeho se to vyrábí. Nebo je to zelenina a pěstuje se to? Jsem už v důchodovém věku a nikdy jsem ten divný název neslyšela, natož abych něco podobného ochutnala. Poradíte mi někdo?:
24. 6. 2010 11:38
23. 6. 2010 22:48
Blinkni, jedine, co jsem nasla, je moznost nechat bulgur nabobtnat cca jednu hodinu - je to na techto strankach http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny..., ale nemam s tim zadne zkusenosti, takze nemuzu potvrdit ani vyvratit. Kdyz budes zkouset, budu rada, kdyz das vedet, jak to dopadlo, protoze treba do salatu by to byla idealni priprava
23. 6. 2010 22:39
Ono se asi vařením nic nezkazí - co se chuti týče, ale tím vařením se zničí určitě dost těch zdraví prospěšných látek, co bulgur obsahuje. Proto jsem se ptala, zda se musí vařit. Ale je jasné (i z těch odkazů), že se samozřejmě vařit může. Ale myslím, že to je škoda.
23. 6. 2010 22:11
Blinkni zkus mrknout na ty odkazy, co jsou v poznamkach. Mozna tam najdes i jiny zpusob pripravy. Ja ho vzdycky delam takhle a je to osvedcene - vzdycky se povede
23. 6. 2010 21:58
Opravdu se musí ten bulgur vařit? Nestačí jen zalít vroucí vodou (nebo přivést k varu), vypnout a nechat přikryté dojít? Bulgur mám už doma koupený, ještě jsem ho ale nikdy nezkoušela, ale všichni k jeho přípravě radí - určitě nevařit!
23. 6. 2010 20:10
Spagetko dekuju...dam tvuj do poznamek (snad to nevadi)
23. 6. 2010 20:07
Luci, skvělé - jen přidám odkaz, co to bulgur je možná by se víc hodila i kategorie začátečníků, co myslíš? http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kuřecí "rillettes"v PH
Přidáno před 5 hodinami

Bramborová roláda s mletým uzeným masem
Přidáno před 12 hodinami

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno 2. 7. 2022 20:17

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno 2. 7. 2022 09:51

Kuřecí soté se zeleninou a vlašskými ořechy
Přidáno 2. 7. 2022 09:33

Panenka v paprikové omáčce
Přidáno 2. 7. 2022 08:42
Právě bylo uvařeno:

Kuřecí uzené v kyselém zelí dušené
uvařil/a valter5044
před 1 hodinou

Domácí nudle s mákem
uvařil/a katka.vlaskovska
před 5 hodinami

Salát s cottage sýrem
uvařil/a monyss
před 5 hodinami

Cukeťák II
uvařil/a Jan Vrba
před 6 hodinami

Rajčatový salát s majolkou
uvařil/a Jan Nemec
před 6 hodinami

Vepřenky z trouby
uvařil/a Mariis
před 8 hodinami

Rybízová bublanina-jednoduchá
uvařil/a Adrienkaaa
před 10 hodinami

Králík na pepři (podle srnčího)
uvařil/a Svatka1
před 10 hodinami

Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
uvařil/a Grebo3
před 10 hodinami

Pečená švestková povidla
uvařil/a macmic
před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bulgur příprava bulgur recepty jak uvarit bulgur bulgur bulgur recepty výborné bulgur recept jak vařit bulgur příprava bulguru jak se vaří bulgur burgul co je to bulgur recepty z bulguru bulgur jak vařit recept příprava bulguru pšeničný bulgur příprava recept bulgur vaření bulguru recepty bulgur recepty s bulgurem recept na pšeničný bulgur
Suroviny: bulgur, voda, olej olivový
Bulgur - základní recept
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z7lr
15 názorů