Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: Chutě na sladké a jídlo ve stresu? Takhle to ještě unesu
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, se souhlasem Margit Slimákové, koláž Toprecepty

Kdo sledujete tento seriál, tak víte, že vysoký cholesterol v lednu 2025 mě přiměl radikálně změnit jídelníček. Jenže život není procházka růžovým sadem, tak do nastaveného jídelníčku vpadly nečekané zdravotní potíže. Dalo se to zvládnout i s nimi, když máte finty, jak na to.

Co je to za nemoc? 

Jak už jsem psala, vysoká hladina cholesterolu, naměřená v lednu 2025, mě přiměla zásadně přehodnotit jídelníček. Do mého stravovacího plánu, nastaveného Margit Slimákovou, ale vpadly nečekané zdravotní komplikace. Po banálním laserovém ošetření v lednu se u mě rozvinula chronická tlaková kopřivka.

Pokud to slyšíte poprvé, nejste sami. I lékařům trvalo, než na to přišli. Aby se situaci pokusili zachránit, dostávala jsem krátkodobě i vysoké dávky kortikoidů

I když to trvalo jen asi 3 týdny, kortikoidy mi kompletně „rozhasily" krevní obraz a zažívala jsem dost velké pocity hladu. Nicméně, věděla jsem, že tyhle „radosti" mezi vedlejší účinky patří, tak jsem se na to připravila.

Díky zapisování jídel a času konzumace, což dělám do mobilu vždy týden co týden do rozepsaného mailu, jsem se mohla kdykoliv podívat, jak na tom vlastně jsem. Tak například, když jsem pocítila hlad kolem 12 hodin, mrkla jsem do mobilu a připomněla si, že jsem jedla v 10 a to vajíčka, šunku, zeleninu a chleba, tudíž na skutečný hlad nemám nárok. 

Snažila jsem se a pořád v tom pokračuji, dodržet mezi jídly delší pauzy, tedy nejméně 4 hodiny. Někdy je to snazší, někdy horší. Mimo jiné mi totiž byly po kortikoidech nasazeny pro změnu vysoké dávky antihistaminik (léků na alergii), protože tlaková kopřivka i přes kortikoidy pokračovala a trvá dosud... 

Ale hádejte, co patří mezi časté vedlejší účinky léků na alergii? Správně, zvýšená chuť k jídlu a někdy i zvýšený pocit hladu. Co mi na to pomáhá? Kromě sebekontroly taky dostatek tekutin - zkrátka když fakt často a hodně piju vodu, dá se to „přepít".

Ale základem je tomu hladu předejít - dostatkem bílkovin a zeleniny ve stravě. Mám vyzkoušeno, že dvě vařená vajíčka, pár plátků šunky, chleba, máslo a čerstvá zelenina zasytí tak parádně, že si na jídlo 4 hodiny ani nevzpomenete. 

Jiná věc je, když mě honí chutě, nebo když do života vpadne stres...

Jak neřešit stres koblížky? 

Nevím, jak to máte vy, ale mnoho lidí se ve stresu uchýlí k nějaké berličce. Všichni víme, že bychom si měli jít zaběhat, meditovat a tak dále, ale ruku na srdce, obvykle to řešíme jinak. Pod vlivem vypjatých okamžiků si někdo zapálí (já nekouřím), někdo si dá panáka (nepiju alkohol) a někdo sáhne po zákusku nebo čokoládě (přesně můj případ). 

Čokoláda, ale i jiné sladkosti, bývaly u mě dříve sázkou na jistotu. Jenže fungovalo to v tomto ohledu na stres stejně jako alkohol - krátkodobě dobrý, ale později vás to stejně dožene - výčitky, kocovina z přejídání...

Někteří lidé mají tu výhodu, že jim sladké nechutná (závidím!), to se mě bohužel netýká. Sladké mi chutná fakt hodně. A i v rámci nově nastaveného jídelníčku se s tím musím čas od času popasovat. Mám na to dva fígle

Tím prvním je čerstvé ovoce a datle. Zkrátka při chuti na sladké si dám jablko, banán, jahody, nebo 2-3 datle (objevila jsem na Rohlíku sáček s datlemi, které jsou pasterované, ale chutnají skoro jako čerstvé). Místo dezertu si taky občas dopřeju kafe s cukrem, ale výhradně po jídle, to neudělá v glykemii takový výkyv. Občas jsem chuť na sladké zaháněla i bílým jogurtem s ovesnými vločkami, rozinkami a oříšky. Funguje to!

No a jeden trik mi poradila i Margit. „Šárko, když tě něco akutně vystresuje a budeš si kvůli tomu chtít dát koblihu, tak si to okamžitě napiš. Napiš si, jak se cítíš a co chceš udělat," prozradila mi jednou Margit taktiku, která prý na většinu z nás účinkuje dostatečně. Zkrátka viděno "černé na bílém" si to většina lidí rozmyslí. 

Obecně pomáhá taky žvýkačka nebo napít se vody. Každopádně, každý má své fígle, tohle funguje u mě. Příště si povíme, co snídám a ukážu vám komplet jídelníček. 

Tip na závěr: Všechny díly seriálu najdete zde. Články jsou řazeny odspodu, nejnovější je tedy nahoře

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku