Holka u plotny radí: Domácí mangová zmrzlina jen ze dvou surovin a zcela bez cukru je osvěžující a může se i při dietě
19. 6. 2025 Vaření
Milujete zmrzlinu, ale zároveň se jí obáváte kvůli nadbytečným kaloriím? Tak už nemusíte. Mangovo-jogurtová zmrzka chutná skvěle, vyrobíte si ji doma jak lusknutím prstu a ještě dodáte tělu cenné živiny.
Zmrzlina, po které se netloustne
Jak možná mnozí víte z mého seriálu, od ledna se snažím měnit jídelníček a díky tomu poznávám i jiné chutě a vymýšlím jiné recepty, přestože si sem tam dám i klasiku. Jelikož mi má kamarádka a průvodkyně zdravou stravou Margit Slimáková doporučila vynechat ze stravy přidaný cukr, nahrazuji jej ovocem.
A to je přesně případ i této mangové zmrzliny. Na přípravu totiž stačí jen kvalitní zralé čerstvé mango a tučný bílý řecký jogurt (5%). Tučný jogurt volím proto, že má hladší konzistenci a lepší chuť, v kombinaci s mangem pak zajistí zmrzlině krásnou krémovost.
Co se týká manga, tak v obchodě vybírejte ovoce s označením RTE – Ready To Eat. A jak poznat zralé mango? Ovoce má být na dotek měkké, ale ne rozbředlé. Vůni má sladce tropickou a nejintenzivnější v místě stopky. U odrůdy Kent je navíc mírně svraskalá slupka směrem ke špičce často známkou ideální zralosti. Pokud si mango přinesete domů už zralé (označené jako RTE) a nestihnete je zpracovat ten den, dejte je do lednice, prodlouží se tak trvanlivost.
Každopádně, mango máme, jogurt taky, tak jak na zmrzlinu? Důležitý je správný postup.
Mohlo by vás zajímat
Mangová zmrzlina s jogurtem
Pokud si chcete doma připravit lahodnou krémovou mangovou zmrzlinu, je potřeba nejdříve oloupat, nakrájet a zamrazit mango. To můžete udělat den předem, nebo kdykoliv a pak budete mít mražené mango stále k dispozici.
Na mangovo-jogurtovou zmrzlinu potřebujete jen: 150 g mraženého manga, 2-4 lžíce bílého řeckého jogurtu (kupuji Milko řecký jogurt bílý 5 %)
Jak na to? Mango dejte do mixéru a začněte mixovat. Zpočátku to bude vypadat, že se mango nerozmixuje dohladka, ale vydržte. Průběžně stírejte ovoce ze stěn a zase mixujte. Jakmile bude mango téměř zcela rozmixované, přidejte nejdříve lžíci jogurtu, případně pak více, dle chuti i požadované konzistence.
Takto vznikne úžasně krémová zmrzlina. Tu ihned podávejte. Cukr není potřeba, mango je samo o sobě dost sladké. Já jsem použila mini mango a honey mango, dohromady vytvořily úžasně sladkou chuť.
Moje tipy:
- Takto připravená zmrzlina je vhodná k okamžitému podávání, nedělejte si ji tedy dopředu.
- Některé postupy ukazují rozmixovat čerstvé ovoce, smíchat s libovolnou tekutinou nebo jogurtem a až pak zamrazit. Takto ale vznikne spíše nanuk hrubší konzistence. Pro hladkou krémovou konzistenci je potřeba opačný postup. Tedy nejdříve zamrazit mango a pak je rozmixovat a smíchat s jogurtem (fotopostup v galerii pod článkem).
- Další variací je přidat k mraženému mangu při mixování libovolné ořechové máslo. Vznikne dostatečně sladká, ale pořád velice zdravá zmrzka. Nedávno jsem doma dělala kombinaci mango, pistáciové máslo a 3 datle.
- K mangu se hodí i banán či jahody. Opět postupujte tak, že nejdříve zamrazíte na kousky nakrájené ovoce a pak je rozmixujete.
- Samozřejmě můžete sáhnout i po mraženém mangu, které se takto již prodává. Já jsem to zatím nezkoušela a vždy jsem si mango zamrazila sama.
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Domácí mangová zmrzlina jen ze dvou surovin je osvěžující a může se i při dietě
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více