Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete zmrzlinu, ale zároveň se jí obáváte kvůli nadbytečným kaloriím? Tak už nemusíte. Mangovo-jogurtová zmrzka chutná skvěle, vyrobíte si ji doma jak lusknutím prstu a ještě dodáte tělu cenné živiny.

Zmrzlina, po které se netloustne 

Jak možná mnozí víte z mého seriálu, od ledna se snažím měnit jídelníček a díky tomu poznávám i jiné chutě a vymýšlím jiné recepty, přestože si sem tam dám i klasiku. Jelikož mi má kamarádka a průvodkyně zdravou stravou Margit Slimáková doporučila vynechat ze stravy přidaný cukr, nahrazuji jej ovocem. 

A to je přesně případ i této mangové zmrzliny. Na přípravu totiž stačí jen kvalitní zralé čerstvé mango a tučný bílý řecký jogurt (5%). Tučný jogurt volím proto, že má hladší konzistenci a lepší chuť, v kombinaci s mangem pak zajistí zmrzlině krásnou krémovost

Co se týká manga, tak v obchodě vybírejte ovoce s označením RTE – Ready To Eat. A jak poznat zralé mango? Ovoce má být na dotek měkké, ale ne rozbředlé. Vůni má sladce tropickou a nejintenzivnější v místě stopky. U odrůdy Kent je navíc mírně svraskalá slupka směrem ke špičce často známkou ideální zralosti. Pokud si mango přinesete domů už zralé (označené jako RTE) a nestihnete je zpracovat ten den, dejte je do lednice, prodlouží se tak trvanlivost.

Každopádně, mango máme, jogurt taky, tak jak na zmrzlinu? Důležitý je správný postup. 

Mangová zmrzlina s jogurtem 

Pokud si chcete doma připravit lahodnou krémovou mangovou zmrzlinu, je potřeba nejdříve oloupat, nakrájet a zamrazit mango. To můžete udělat den předem, nebo kdykoliv a pak budete mít mražené mango stále k dispozici. 

Na mangovo-jogurtovou zmrzlinu potřebujete jen: 150 g mraženého manga, 2-4 lžíce bílého řeckého jogurtu (kupuji Milko řecký jogurt bílý 5 %)

Jak na to? Mango dejte do mixéru a začněte mixovat. Zpočátku to bude vypadat, že se mango nerozmixuje dohladka, ale vydržte. Průběžně stírejte ovoce ze stěn a zase mixujte. Jakmile bude mango téměř zcela rozmixované, přidejte nejdříve lžíci jogurtu, případně pak více, dle chuti i požadované konzistence. 

Takto vznikne úžasně krémová zmrzlina. Tu ihned podávejte. Cukr není potřeba, mango je samo o sobě dost sladké. Já jsem použila mini mango a honey mango, dohromady vytvořily úžasně sladkou chuť. 

Moje tipy: 

  • Takto připravená zmrzlina je vhodná k okamžitému podávání, nedělejte si ji tedy dopředu. 
  • Některé postupy ukazují rozmixovat čerstvé ovoce, smíchat s libovolnou tekutinou nebo jogurtem a až pak zamrazit. Takto ale vznikne spíše nanuk hrubší konzistence. Pro hladkou krémovou konzistenci je potřeba opačný postup. Tedy nejdříve zamrazit mango a pak je rozmixovat a smíchat s jogurtem (fotopostup v galerii pod článkem). 
  • Další variací je přidat k mraženému mangu při mixování libovolné ořechové máslo. Vznikne dostatečně sladká, ale pořád velice zdravá zmrzka. Nedávno jsem doma dělala kombinaci mango, pistáciové máslo a 3 datle
  • K mangu se hodí i banán či jahody. Opět postupujte tak, že nejdříve zamrazíte na kousky nakrájené ovoce a pak je rozmixujete. 
  • Samozřejmě můžete sáhnout i po mraženém mangu, které se takto již prodává. Já jsem to zatím nezkoušela a vždy jsem si mango zamrazila sama. 

Fotogalerie - Holka u plotny radí: Domácí mangová zmrzlina jen ze dvou surovin je osvěžující a může se i při dietě

Ukázat 5 fotografií

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli