Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hospodský, segedínský, nebo fazolový? Češi guláš milují. Jaký je ten nejlepší?
Zdroj: Khase, Toprecepty.cz

Češi milují pivo a milují hospody. Tedy i hospodská jídla. Naprosto klasikou, která se snad nikdy neomrzí, je guláš. Původně maďarský pokrm si našel cestu do českých kuchyní i srdcí, jaký je ale ten nejlepší? A jak si který typ nejchutněji uvařit?

Guláš, chlouba Maďarska

Milujeme ho, obzvlášť v kombinaci s pivem a knedlíkem, ale kde se vlastně vzal? Guláš, oblíbená pochoutka Čechů, je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v kořeněné omáčce z cibule. Slovo guláš pochází z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka). V původní maďarské verzi je jídlo spíše hutnou polévkou z hovězího masa, jejíž častou přísadou je i mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. To až Češi začali guláš zahušťovat moukou a dělat z něj omáčku. A zatímco Maďaři svůj tradiční gulyáš podávají vždy s bílým chlebem, u nás jako příloha ke guláši dominuje již zmíněný knedlík, nejlépe houskový.

Na druhou stranu, pokud se jídlo pokusíte popsat jinde ve světě, také vám budou rozumět, co máte na mysli, ale klasickou paprikovo-hovězí lahůdku vám asi nepřipraví. Zejména v anglicky mluvících zemí se místo guláš říká "stew" a zpravidla se tím rozumí maso dušené s kořenovou zeleninou a bramborami ve větším kotli. 

Ostatně ani u nás není prostě jen ten jeden guláš. Připravujeme různé typy guláše - segedínský, fazolový, houbový, bramborový - a stále častěji místo knedlíku vidíme guláš s těstovinami nebo podávaný ve vydlabaném chlebu. Jaké různé guláše vlastně známe a jak si je nejlépe připravit?

Vídeňský guláš

Pokud si v české hospodě objednáte guláš, většinou dostanete guláš vídeňský, který se dělá zpravidla z hovězí kližky. Kromě papriky, jejíž chuť je oproti maďarské variantě méně výrazná, je v něm kmín, sádlo, rajčatový protlak a bývá zahuštěn právě moukou. Je tedy hustší a tmavší a převládá masová chuť. Vůbec ničemu neuškodíte, když do něj přidáte trochu piva, jehož zbytek pak vypijete během konzumace této lahodné krmě.

Segedínský guláš

Segedínský guláš, též zvaný segedín, je původem rovněž z Maďarska, specifické pro něj ovšem je použití kysaného zelí. Vaří se navíc spíš z vepřového masa, třeba z bůčku nebo z plecka. Koření se nemění, díky zelí má ale segedín kyselejší chuť, k jejímuž zjemnění se používá smetana.

Bramborový guláš

Bramborový guláš, jak už název napovídá, obsahuje brambory. Říká se mu také buřtguláš, neboť, opět již asi tušíte, se do něj dává uzenina, nejčastěji točený salám nebo klobása. Buřtguláš je konzistencí podobnější původnímu maďarskému výmyslu a jí se spíše jako polévka, většinou s chlebem. Variantou je také fazolový guláš, kdy se do buřtguláše přihodí plechovka fazolí.

Houbový guláš

České kuchařky a kuchaři už objevili dokonce i guláš vegetariánský, v němž je maso nahrazeno většinou houbami. Ty dodají pokrmu zase trochu jinou chuť a pracují s původním paprikovo-cibulovým základem. Známý a jednoduchý je guláš z hlívy ústřičné, dělá se rovněž guláš václavkový.

Tak co, který typ si vyberete? Nebo už máte svého favorita? Chcete se se podělit o recept, který se po generace vylepšoval ve vaší rodině?

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více