Domácí segedín voní kysaným zelím a sladkou paprikou a parádně zahřeje v chladných dnech
1. 8. 2025 Vaření
Segedín s domácím knedlíkem připomíná prázdniny u babičky. V chladnějším dni přijde voňavý, sytý guláš s kysaným zelím obzvlášť vhod. S našimi tipy si ho připravíte opravdu dokonale a vyvarujete se častých chyb.
Segedín s knedlíkem
Segedínský guláš patří k nejoblíbenějším jídlům české kuchyně – i když jeho původ je třeba hledat spíše u našich maďarských sousedů. Spojení šťavnatého vepřového masa, voňavého kysaného zelí a paprikového základu vytváří nezaměnitelnou chuť, která zahřeje na těle i na duši. A i když si ho většinou častěji dopřáváme v chladnější části roku, není důvod ho odkládat jen na zimu. V upršených dnech, nebo když teploty nepříjemně poklesnou, umí segedín s nadýchaným domácím knedlíkem zvednout náladu. Příjemně zasytí, krásně voní a výborně chutná.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát při přípravě segedínu pozor?
Příprava segedínu má svá pravidla, které se vyplatí dodržet, aby bylo maso šťavnaté a měkké a omáčka hustá a plná chuti.
- Na přípravu segedínského guláše se nejlépe hodí tučnější maso, protože jinak by byly kousky masa po dlouhém dušení vysušené a gumové. Sáhněme klidně po bůčku, případně krkovici.
- Po přidání mleté papriky musíme maso s kořením hned krátce promíchat a rychle podlít vodou nebo vývarem, aby se paprika nepřipálila. Zhořkla by a hořká chuť by byla cítit i v guláši.
- Kysané zelí chutná pokaždé trochu jinak. Proto ho nejprve ochutnáme, a v případě velké kyselosti krátce propláchneme. Dochutíme ho až při vaření. Dobře vyvážená chuť je základem segedínu.
- Segedín má mít omáčku, která není ani řídká, ani příliš hutná. Pokud ji chceme zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, vždy ji naléváme do horkého základu pomalu a za stálého míchání, abychom předešli hrudkám.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak udělat výtečný segedín
Na 5 porcí segedínu potřebujete: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 1 lžíci sádla, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 bobkový list, 500–750 g kysaného zelí, 200 ml vývaru (nebo vody a 1/2 kostky bujonu) a hladkou mouku na zahuštění.
Začněte přípravou domácího houskového knedlíku podle uvedeného receptu v odkazu.
Jak na to?
- Maso nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte maso na kostičky a opékejte ho ze všech stran, až se zatáhne a ztmavne.
- Přidejte sůl, pepř, mletý kmín a sladkou papriku. Promíchejte a podlijte 100 ml vody, aby paprika nezhořkla.
- Přidejte bobkový list, dolijte vodu tak, aby maso bylo ponořené a vařte 15–20 minut v papiňáku. Pokud nemáte papiňák, hrnec přiklopte a na středním stupni vařte maso doměkka, trvá to zhruba 30–50 minut.
- Zelí slijte, propláchněte a přidejte k měkkému masu. Povařte do změknutí.
- Pokud chcete mít víc omáčky, je potřeba přidat trochu vývaru nebo vody a kousek bujonu. Pak rozmíchejte mouku v 3 lžících vody a pomalu ji za stálého míchání vlévejte do omáčky. Povařte do zhoustnutí, zhruba 5 minut.
Náš tip: Připravte si vynikající segedín podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více