

Segedín hoďtotam
Suroviny 4 porce
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 20 dkg slaniny či špeku
- 500 g vepřového plecka
- mletá paprika
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 300 g bílého kysaného zelí
- sůl
- pepř
- 1 kostka Masoxu
- 1 litr horké vody
- hladká mouka
- voda
Postup přípravy receptu
Na rozpáleném oleji nejdřív osmažíme slaninu (či špek, dle chuti), dokud nepustí co nejvíce tuku.
Poté přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibulka začne hnědnout, přidáme na kostky nakrájené, osolené a opepřené plecko, necháme zatáhnout, posypeme mletou paprikou, lehce osmahneme a zalijeme horkou vodou.
Přidáme zelí, nové koření, bobkový list a necháme asi 45-60 minut vařit, jen občas promíchneme.
Poté vyjmeme nové koření a bobkový list, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a necháme ještě probublat.
Podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Několik poznámek:
a) receptů na segedín je tu hodně a jsou téměř všechny stejné, ale zároveň se v něčem vždy drobně liší. Tohle je náš způsob- jak jsem napsala hoďtotam- protože dávám zelí už na začátku (máme ho radši hodně měkké) a pak se o to tu hodinku prakticky nestarám.
b) nemusím asi říkat, ale přece jenom- když přisypeme papriku, jen lehce osmahneme, jinak paprika zhořkne
c) zelí BEZ NÁLEVU
d) někdo přidává smetanu. proti gustu žádný dišputát, ale podle mě tam prostě nemá co dělat- do normálního guláše se taky nedává
e) je lepší, když guláš zůstane tekutější, netřeba zahušťovat až do mrtva- vypadá to potom, jako by to už někdo jednou jedl :-)
Jinak dobrou chuť, vyzkoušejte, přidejte fotečku a napište, jak se povedlo :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Segedín hoďtotam
-
no ... co dodat ... toto má do segedinu daleko ... spíš bych nechal název jen "Hoď to tam" ... Jednak masox by v kuchyni neměl být vůbec ... jednak do segedinu patří smetana ... toto má spíš blíž k dušenému zelí ... Netvrdím, že to je špatné, ale rozhodně bez masoxu a dalších "chemikálií" se dá vařit normálně. Všude je k dostání spousta koření, bylinek
-
Iness:nechutná, naopak mi přijde že ta kostka (či půlkostka) Masoxu tu chuť zvýrazní místo aby jí přebíjela
-
dávám smetanu v misce zvlášť,manžel to baští s chlebem a proto si smetanu přidá,já s knedlíkem takže bez !
Kmín někdy přidám,a když zapomenu tak ne ! Ale ještě se nestalo,že by segedín zbyl ,takže .... -
dělám stejně
když mám kousek uzeného masa, tak ho tam tady přihodím
-
Katuš,dělávám stejně jako Ty a chutná nám bez česneku a se záklechtkou z mouky a vody
Někdy,aby byla trošku změna,tak tu zakysanku přidávám,ale jak píšeš v poznámce...je hodně druhů"segedínů".Je to jako se"svíčkovou"
Za chutný receptíček máš další bodíček+8
-
anubis:Anubis, dělám ho velmi podobně, většinou z bůčku, bez masoxu, za to dávám dost česneku, kmín a smetanu, ta musí být-krásně ho zjemní a dostane tu pravou chuť, totéž česnek, je daleko lepší, než bez něj-někdy vyzkoušej
i tak dávám 7.bod
-
Segedín zásadně z bůčku. Pokud tam není špek, tak to není ono. Vyzkoušel jsem dělat jej z kabanosu (nejlepší je zauzený), i to je fajnová chuť. A za smetanu se přimlouvám, pak je to super. Není to guláš v pravém slova smyslu a proto tam má své opodstatnění.
-
-
Já taky používám masox, dáváme ho třeba do boršče podle našeho receptu,protože my děláme boršč jen zeleninový s kysankou nakonec. Ale tam kde máme maso, tam opravdu ne. Moje žena si dává do polévky magi, já ne. takže já nikomu nechci radit, jen se podělit .
-
anubis: a nechutná ti všechno jídlo stejně
? Pak zanikají ty přírodní chutě...Já ho používám jen vyjímečně, kvůli dětem (glutaman)
je to umělé šálení chuťových buněk
. -
Laďa: já masox strkam abych pravdu řekla prakticky do všeho
-
Laďa: jo, tak masox jsem přehlídla.. nedávám ho
ale zato přidávám česnek.. pro vůni a chuť.. ale každý to děláme nějak jinak, to je jasné
-
podle mě tam nemá co dělat masox. Proč , když tam máš, maso, špek? To bych už radši tu smetanu.
-
Segedín mám ráda, recept je rychlý a jednoduchý. Jen bych vytkla to probublání vody s moukou (na zahuštění). Mouka se má vařit alespoň 20 minut (kvůli lepší stravitelnosti a vyhnutí se následných zažívacích potíží)
-
Dělám skoro stejně - jenom nedávám slaninu ani špek
, také máme rádi měkké zelí