Segedín hoďtotam

Vepřové maso Doba přípravy: 60 16 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 60 16 názorů

Suroviny 4 porce

2 cibule
2 lžíce sádla
20 dkg slaniny či špeku
500 g vepřového plecka
mletá paprika
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
300 g bílého kysaného zelí
sůl
pepř
1 kostka Masoxu
1 litr horké vody
hladká mouka
voda

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném oleji nejdřív osmažíme slaninu (či špek, dle chuti), dokud nepustí co nejvíce tuku.

  2. Poté přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibulka začne hnědnout, přidáme na kostky nakrájené, osolené a opepřené plecko, necháme zatáhnout, posypeme mletou paprikou, lehce osmahneme a zalijeme horkou vodou.

  3. Přidáme zelí, nové koření, bobkový list a necháme asi 45-60 minut vařit, jen občas promíchneme.

  4. Poté vyjmeme nové koření a bobkový list, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a necháme ještě probublat.
    Podáváme s knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Několik poznámek:

a) receptů na segedín je tu hodně a jsou téměř všechny stejné, ale zároveň se v něčem vždy drobně liší. Tohle je náš způsob- jak jsem napsala hoďtotam- protože dávám zelí už na začátku (máme ho radši hodně měkké) a pak se o to tu hodinku prakticky nestarám.

b) nemusím asi říkat, ale přece jenom- když přisypeme papriku, jen lehce osmahneme, jinak paprika zhořkne

c) zelí BEZ NÁLEVU

d) někdo přidává smetanu. proti gustu žádný dišputát, ale podle mě tam prostě nemá co dělat- do normálního guláše se taky nedává

e) je lepší, když guláš zůstane tekutější, netřeba zahušťovat až do mrtva- vypadá to potom, jako by to už někdo jednou jedl :-)

Jinak dobrou chuť, vyzkoušejte, přidejte fotečku a napište, jak se povedlo :-)

Komentáře k receptu Segedín hoďtotam

  • Palika Palika(neregistrovaná)

    no ... co dodat ... toto má do segedinu daleko ... spíš bych nechal název jen "Hoď to tam" ... Jednak masox by v kuchyni neměl být vůbec ... jednak do segedinu patří smetana ... toto má spíš blíž k dušenému zelí ... Netvrdím, že to je špatné, ale rozhodně bez masoxu a dalších "chemikálií" se dá vařit normálně. Všude je k dostání spousta koření, bylinek

    Odpovědět

  • anubis anubis(autor receptu)

    Iness:nechutná, naopak mi přijde že ta kostka (či půlkostka) Masoxu tu chuť zvýrazní místo aby jí přebíjela :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    :-p:-p:-p dávám smetanu v misce zvlášť,manžel to baští s chlebem a proto si smetanu přidá,já s knedlíkem takže bez !
    Kmín někdy přidám,a když zapomenu tak ne ! Ale ještě se nestalo,že by segedín zbyl ,takže ....:-*:-D

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    dělám stejně:yes::-D když mám kousek uzeného masa, tak ho tam tady přihodím:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Katuš,dělávám stejně jako Ty a chutná nám bez česneku a se záklechtkou z mouky a vody:-)Někdy,aby byla trošku změna,tak tu zakysanku přidávám,ale jak píšeš v poznámce...je hodně druhů"segedínů".Je to jako se"svíčkovou":-)
    Za chutný receptíček máš další bodíček:-p+8:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    anubis:Anubis, dělám ho velmi podobně, většinou z bůčku, bez masoxu, za to dávám dost česneku, kmín a smetanu, ta musí být-krásně ho zjemní a dostane tu pravou chuť, totéž česnek, je daleko lepší, než bez něj-někdy vyzkoušej;-)i tak dávám 7.bod:yes:

    Odpovědět

  • Ota Ota(neregistrovaná)

    Segedín zásadně z bůčku. Pokud tam není špek, tak to není ono. Vyzkoušel jsem dělat jej z kabanosu (nejlepší je zauzený), i to je fajnová chuť. A za smetanu se přimlouvám, pak je to super. Není to guláš v pravém slova smyslu a proto tam má své opodstatnění.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Laďa Laďa(neregistrovaná)

    Já taky používám masox, dáváme ho třeba do boršče podle našeho receptu,protože my děláme boršč jen zeleninový s kysankou nakonec. Ale tam kde máme maso, tam opravdu ne. Moje žena si dává do polévky magi, já ne. takže já nikomu nechci radit, jen se podělit .:-))

    Odpovědět

  • Iness Iness

    anubis: a nechutná ti všechno jídlo stejně:-O? Pak zanikají ty přírodní chutě...Já ho používám jen vyjímečně, kvůli dětem (glutaman):-) je to umělé šálení chuťových buněk:-D
    .

    Odpovědět

  • anubis anubis(autor receptu)

    Laďa: já masox strkam abych pravdu řekla prakticky do všeho :-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Laďa: jo, tak masox jsem přehlídla.. nedávám ho;-) ale zato přidávám česnek.. pro vůni a chuť.. ale každý to děláme nějak jinak, to je jasné;-):-)

    Odpovědět

  • Laďa Laďa(neregistrovaná)

    :no:podle mě tam nemá co dělat masox. Proč , když tam máš, maso, špek? To bych už radši tu smetanu.

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Segedín mám ráda, recept je rychlý a jednoduchý. Jen bych vytkla to probublání vody s moukou (na zahuštění). Mouka se má vařit alespoň 20 minut (kvůli lepší stravitelnosti a vyhnutí se následných zažívacích potíží);-)

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Dělám skoro stejně - jenom nedávám slaninu ani špek ;-), také máme rádi měkké zelí :-p:-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: segedin segedin recept segedýn rychlý segedín jakou mouku na zahuštění jednoduchy segedin segetin segedín z bůčku rychlí segedín zahuštění segedínu segedín z mletého masa segedín bez smetany segetýnský guláš recept na segedínský na guláš s bůčku segedyn z bůčku segedín z uzeného masa segedin z plecka recept na segedin segenin dává se do segedínu česnek