Nejzajímavější točené zmrzliny v Praze? Zmrzka jako borůvkový koláč s drobenkou nebo medový karamel nás nadchly!
22. 8. 2025 Rozhovory a reportáže
Léto ještě nekončí a tak jsme vyrazili do pražských ulic otestovat netradiční točené zmrzliny. Jednu si utvoříte sami podle své chuti, jiná je letošní horká novinka podle novozélandského konceptu a další má místo klasické posypky drobenku. Zkrátka, tyhle zmrzky stojí za hřích!
Od zmrzliny ke zmrzlině
Nedávno vás oslovila naše reportáž o tom, kde mají v Praze nejlepší řemeslné zmrzliny. Článek získal spoustu ohlasů a vyzývali jste nás, abychom vyrazili do terénu prozkoumat ty točené. To jsme přesně udělali, ale neporovnávali jsme klasiku, nýbrž něco extra.
Letos totiž přibyly na pražskou „točenou zmrzlinovou scénu“ nové zajímavé koncepty, které stojí za návštěvu. Plus jsme do reportáže zahrnuli i podnik, který není zcela nový, ale nelze jej opomenout. A kam jsme tedy zavítali?
Naší první zastávkou byla zmrzka v místě, kde byste ji asi nečekali, a sice ve vyhlášené pražské pekárně s názvem Kus koláče. Tam si trochu pohráli s vlastní myšlenkou a stvořili zmrzlinu, která má chutnat jako koláč.
Druhou návštěvou byla zmrzlinárna Berry good v Italské ulici, kde zmrzlinu připraví podle vašich preferencí na místě přímo před vašima očima, no a do třetice jsme znova zavítali do Puro Gelato, kde jsme byli už loni a kde funguje něco jako zmrzlinová samoobsluha. Přečtěte si, jak nás v daných podnicích bavilo a jak nám tam chutnalo!
Mohlo by vás zajímat
Kus zmrzliny aneb Ta s drobenkou
Podnik Kus koláče je sice poměrně malý, ale na pražské pekařsko-cukrářské scéně velmi dobře známý. Zdejší koláče, bohatě posypané drobenkou a přelité máslem s rumem jsou bez přehánění dokonalé. Z jeden kus koláče (a je to opravdu kusanec!) dáte sice 88 Kč, což není málo, ale když on chutná jako nejlepší dort...
A letos přišli s novinkou - točenou zmrzlinou à la borůvkový koláč. Stojí přesně jako ten koláč. Sametově krémová smetanová zmrzlina je doplněná hustším borůvkovým přelivem a také, stejně jako koláče, bohatě posypaná drobenkou.
Je to jednoduché, ale perfektně funkční spojení. Krémová jemná zmrzlina, chuťově výrazné borůvky a křupavý efekt v podobě drobenky spolu dokonale ladí. Jedna poměrně velká porce vás vyjde na 88 Kč. Je to dost? Je. Ale ta chuť!
Tak dobré ovoce aneb Berry good
Malá zmrzlinárna v Italské ulici na pražských Vinohradech se inspirovala novozélandským konceptem a majitelé, Ondřej Kec a Vojtěch Tichava, vsadili na kombinaci poctivé smetanové zmrzliny rozmixované před vámi s mraženým voňavým ovocem. To majitelé získávají téměř výhradně z českých farem.
Každá porce vzniká na míru před zákazníkem, vybrat si můžete jak ovoce, tak různé posypky. Mimo ovocné příchutě zde najdete i novozélandskou specialitu hokey pokey (vanilková zmrzlina s kousky medového karamelu).
Minimalistický interiér vznikal pod vedením zkušené designérky Nicole Wagnerové a prostor tak nabízí jemné linie, vzdušnost a funkčnost. Přesně tak, aby vyniklo to zásadní - zmrzlina! My jsme na místě ochutnali jahodovou a hokey pokey. Kdo má rád sladké a karamel, tomu sedne právě hokey pokey. Jahodová je oproti tomu velice svěží a tak trochu vás vrátí do dětství.
Výhodou je, že toping i posypky jsou v ceně a vybrat si můžete, zda si dáte zmrzku do kelímku nebo do křupavého kornoutku. Malá zmrzlina vyjde na 79 Kč. Nevýhodu vidíme v tom, že základ pro zmrzliny je jen jeden. Ale to by mělo být časem jinak.
Točená zmrzlina v Puro gelato
Točená zmrzka v Puru není letošní novinkou, ale pořád jde o koncept, který si zaslouží pozornost. Jak už jsme psali dříve, nejde o ledajakou točenou zmrzlinu, je to typické poctivé klasické gelato, které je uzpůsobené tomu, aby se dalo vydávat z točených strojů.
Tady to funguje jako zmrzlinová sámoška. Sami si zmrzku natočíte, sami ozdobíte z mnoha druhů posypek i jiných ingrediencí (třeba ovoce) a pak už jen položíte na váhu a zaplatíte. Někdy se vám při tom protočí panenky. Pokud si totiž nehlídáte množství, může se cena za jeden kelímek vyšplhat klidně i na 200 Kč. Nás vyšla menší porce na 142 Kč. Podnik bude bavit asi nejvíc děti.
Jak to ve zmíněných podnicích vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Otestovali jsme netradiční točené zmrzliny v Praze. Zmrzka jako borůvkový koláč s drobenkou suverénně vyhrává
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více