Hřiby, křemenáče, kozáky, lišky, smrže či bedly se perfektní hodí na sušení. Podle těchto pravidel vydrží až do příští sezony
15. 8. 2025 Vaření
Letošní srpen zatím vypadá houbařsky velice slibně. Naučte se, jak správně sušit houby, aby si uchovaly vůni, chuť i živiny. Zjistěte, které druhy se na sušení hodí nejlépe, jak je třeba houby připravit, usušit i skladovat, aby vydržely až do další houbařské sezony.
Srpen přeje houbařům
Konečně se podařilo, že houby rostou. Střídají se deštivé a teplé dny, což je pro růst hub ideální kombinace. Už v srpnu můžeme v lese narazit na pořádné úlovky hřibů, křemenáčů či lišek. Pokud se z výletu vrátíme s plným košíkem, je nejlepší pamatovat i na zimu. Tradiční a ověřenou metodou uchovávání těchto darů přírody je sušení, které při správném postupu zachová chuť, vůni i živiny.
Mohlo by vás zajímat
Které houby se hodí k sušení
Ne všechny houby jsou pro sušení vhodné. Nejlépe chutnají:
- Hřibovité houby – hřib smrkový, hřib dubový, suchohřib hnědý
- Křemenáče a kozáci – jejich pevná struktura odolává lámání po usušení
- Bedly – suší se hlavně klobouky
- Lišky – vynikají jemnou chutí a příjemnou vůní
- Smrže – jsou skvělou delikatesou do omáček
Naopak houby s měkkou dužinou nebo houby, které v sušeném stavu ztrácejí chuť (např. muchomůrka růžovka, pýchavky), nejsou ideální.
Jak připravit houby před sušením
Na sušení používáme jen zdravé kusy. Houby napadené červy nebo plísní bez lítosti vyřadíme třeba na kompost. Houby nemyjeme, voda by prodloužila sušení a mohla by způsobit následné plesnivění. Nečistoty opatrně odstraníme nožíkem, použít můžeme i jemný kartáček. Houby krájíme na stejné plátky, aby se stejnoměrně sušily. Ideální tloušťka je 3–5 mm.
Jak se dají sušit houby
Houby lze sušit různými způsoby, přičemž každý má svá pravidla. Pro všechny ale platí, že houby dáváme vedle sebe do jedné vrstvy, aby dobře proschly, a při sušení je postupně obracíme a posouváme na sítu. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C.
- Nejpohodlnější metodou na sušení hub je sušička potravin. Naskládáme plátky hub na rošt a sušíme je při max. 40—50 °C.
- Využít můžeme i troubu. Houby rozložíme na plech (třeba na bílý či pečicí papír) a teplotu nastavíme na 40—50 °C. Necháme ale pootevřená dvířka, aby z trouby odcházela vlhkost.
- Když je hezké počasí, tedy je sucho, teplo a není vlhko, houby dobře schnou na slunci. Přirozeně a zdarma. V tomto případě je vyskládáme nejlépe na síto nebo do sušicích sítí.
Dobře usušené houby poznáme podle toho, že se lámou, chrastí a nejde je ohnout.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak skladovat sušené houby
Abychom usušené houby neznehodnotili, je třeba se vyvarovat některých chyb. Na co si dát pozor? Důležité je sucho a tma. Uložíme je do zcela čistých a suchých skleněných dóz, které dobře uzavřeme. Houby také musíme chránit před vlhkostí. I malá vlhkost může způsobit plíseň. Sklenice ukládáme mimo silné pachy. Houby snadno absorbují vůně z okolí. Stav usušených hub průběžně kontrolujeme, jestli se v nich neobjevili škůdci. Pokud ano, bez lítosti je musíme vyhodit. Z usušených hub snadno připravíme houbový prášek.
Náš tip: Z čerstvých i sušených hub si můžete připravit podle našeho videoreceptu vynikající hovězí roštěnou na houbách s grilovanými bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více