Chlupaté knedlíky po x-té .... ale strašně dobré

Arnik Kuchař: Arnik

Doba přípravy: Pro šikovné asi 57 min, pro ostatní 1 hodina Bramborová jídla 52 názorů

Suroviny

Množství surovin je více méně orientační. Při sebevětší vůli to nelze psát na gramy, tak zkusím nějaké hrubší míry :
asi 1 kg oškrábaných syrových brambor
3 oloupané brambory - uvařené nejlépe den předem
asi 1 kg masa ( nejlepší je vepřové, lze i kuře)
2 cibule
2 balení kysaného zelí - kdo má domácí, tak mu nezbude
než to odhadnout, ale čím víc, tím líp
česnek
bobkový list
sůl
pepř
hrubá mouka
2 vejce
Recept si zatím oblíbilo 98 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív pokrájíme maso na kousky (asi jako na guláš), přidáme pokrájenou cibuli, česnek, kdo má rád, přidá 2 bobkové listy, osolit a opepřit a v troubě pečeme zvolna do měkka. Maso nesmí být suché - vysmahlé, proto podle potřeby přidáme trochu tuku nebo vody. Je potřeba, aby bylo v mase dost šťávy - tuku. Ale zase, jak má kdo rád.

  2. Zatímco se peče maso, pokrájíme cibuli, osmahneme, přidáme zelí a dusíme do měkka.

  3. Teď zbyla konečně chvilka na tu nejdůležitější (a většinou málo oblíbenou) činnost.
    Oškrábeme a nastrouháme brambory, slijeme z nich vodu, ale pozor, nevyléváme ji !!!! Necháme ji třeba v misce.

  4. Přidáme nastrouhané uvařené brambory, trochu teplého mléka, šoupneme tam dvě vejce, osolíme, přidáme trochu mouky a teď přijde na řadu ta slitá voda z brambor. Pokud jste s ní před tím zbytečně nekvedlali, tak ji teď opatrně slijte, na dně vám zůstane nádherná vrstva škrobu, šup s ním do těsta a podle potřeby přidávejte mouku, aby vám vzniklo těsto tak akorát, prostě jako na chlupaté knedlíky, to se zkrátka nedá říct přesně. Nesmí být tuhé, knedlíky by byly vhodné tak na tenis a ani příliš řídké, protože by z toho byla šlichta.

  5. To ostatně poznáte, až je budete vařit. Je dobré, než je nahážete do vody (samozřejmě vařící a osolené)- pozor, rádo to přetéká a pak kuchyň plave, dát vařit nejdřív třeba jen jeden knedlík a pak popř. podle potřeby těsto upravit. Přidat mouku a pod.

  6. Těsto vykrajuji lžící, aby knedlíky nebyly moc velké. Pak se vaří asi 5 min. Množství i čas musíte odhadnout. Vaří se krátce, tak jich nedávejte moc a raději je vařte na víckrát. Musíte s nimi opatrně pohybovat, rády se lepí na dno.

  7. Nežli se vám knedlíky uvaří, zatím smíchejte v pekáči maso se zelím.

  8. Uvařené knedlíky vyndávejte do hrubšího cedníku, aby se zbavily vody a teprve pak je vmíchejte rovnou s masem a zelím.

  9. Vše pořádně promíchejte a pak už jen nandejte na talíř a dobrou chuť.

Poznámka

Fakt je, že to možná někomu nepřipadá na talíři zrovna moc úpravné, ale ujišťuji Vás, že až se do toho pustíte, bude Vám to úplně jedno.

Přeji Vám všem, kdo se do toho pustíte, dobrou chuť .....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 158 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chlupaté knedlíky po x-té .... ale strašně dobré

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    eva hubova: :-D ne, nepatří...Díky Evi, nahlásím to ;-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    To video asi k tomu receptu nepatří.

    Odpovědět

  • lada lada(neregistrovaná)

    to znam uz 65 let

    Odpovědět

  • Rozina Rozina(neregistrovaná)

    Chlupaté knedlíky dělám jen ze syrových brambor. Dávám do nich hladkou mouku. Do knedlíků z vařených brambor hrubou. To mě radila paní hotelierová Pohlová.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Já dělám chlupaté knedlíky jen ze syrových brambor a z vody ve které je vařím udělám pak vynikající polévku-která teda někomu nechutná,protože tam cítí škrob-no naše celá rodina ji miluje <3

    Odpovědět

  • janina janina(neregistrovaná)

    Recept je od mojí babičky. Já je tak s ůspěchem vařím už 45 let. Polovina brambor syrových a polovina brambor vařených. Samozřejmě odhadem. Najemno nastrouhat, přidat dětskou krupičku a sůl. To je všechno. Těsto nabírám lžící a vařím v osolené vodě asi 8 minut až vyplavou.

    Odpovědět

  • martina martina(neregistrovaná)

    chlupáče jedině ze syrových brambor,knedle nechavám třikrát ,,vykypět....a pak z hrnce rovnou na pekáč s výpekem. u nas se podavaji se škvarkama a zelím nebo ja je miluju s usmaženým vajíčkem...i králik na česneku neni marny :-)

    Odpovědět

  • Véna Véna(neregistrovaná)

    Znám,znám velice dobré,do brutvanu spolu s masem hned přidávám to zelí(asi šetřím nádobí).

    Odpovědět

  • pepa pepa(neregistrovaná)

    Jana: Jj,nejlepší jsou s uzeným.:yes:

    Odpovědět

  • Marie Suchánková Marie Suchánková(neregistrovaný)

    Zdravím! Přiznám se, že velmi ráda studuji nové i ty staré recept. Jenže mám takový problém, že dostanu takový hlad, že musím vstát a jít něco uvařit a nejlépe něco nového, co jsem si přečetla. Už jsem poučena a dopředu se předzásobím běžnými ingrediencemi, abych nebyla zaskočena přílišnou chutí, tak, jak tomu bylo ještě nedávno. Zdravím všechny podobné fajnšmekry. Vaše obdivovatelka Maruška.:no::-Q

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Taková dobrota-chlupaté knedlíky:-K:-D:yes:<3:-)

    Odpovědět

  • Danyhv Danyhv

  • Bábina Marta Bábina Marta(neregistrovaná)

    Dělám ještě jiný recept,s houbami.Nejlepší je to se sušenými.Houby dám povařit ve slané vodě..vody jen trošku,dám rozpustit máslo,osmažím jen do skleněna cibuli,přidám zcezené houby. Potom tak pět minut to smažím s houbami a do toho dávám vybrané knedlíky.Co se týká másla tak nešetřím a hub dávám dost,pokud mám.Je to vynikající.Pokud mám té tekutiny z hub menší množství,tak je do toho vyleju. Je v ní hodně houbová vůně i chuť.

    Odpovědět

  • pelcina pelcina(neregistrovaná)

    Martin Pittner: Pravé chlukpaté jsou přesně tak, jak je původní recept - je to zaručeně vyzkoušené těsto, jinak to nikdy nedělala moje babička a ani maminka - takže vlastně 100 let zpětně!!!!!!!!!!!!!!!!!:-p

    Odpovědět

  • Adakin01 Adakin01(neregistrovaný)

    Tak..zkusila jsem to podle vašeho receptu a bylo to úúúžasný :-), doteďka jsem to podávala odděleně, ale dohromady je to prostě láábuž :-P

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: nejlepší chlupaté knedlíky výborné chlupaté knedlíky domácí chlupaté knedlíky mekke chlupate knedliky chlupaté knedlíky jako od babičky chlupaté knedlíky těsto na chlupaté knedlíky chlupate knedliky s houbami chlupáče s houbami chlupáče s houbama chlupaté knedlíky od babicky příprava chlupatých knedlíkú nejlepší chlupaté knedlíky polévka z chlupatých knedlíků chlupaté kndliky chlupate babičky voda z chlupatych knedliku domácí chlupaty knedlik vynikající chlupaté knedlíky po té

Zapomněl/a jsem heslo