Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karel III. má rád rizoto s hříbky
Zdroj: Wikimedia Commons/Mark Tantrum, CC BY 4.0, a Freepik, vecstock, koláž Toprecepty.cz

Nedávno korunovaný britský král Karel III. se sice narodil tzv. se zlatou lžičkou v ústech, ale svými rodiči, královnou Alžbětou II. a princem Filipem, byl veden ke skromnosti.

Vydatná snídaně, oběd vynechává

Traduje se, že Karel III. je obrovský pedant na správně připravená vejce k snídani, která se musí vařit přesně 4 minuty. To je zřejmě jen jeden z mála rozmarů britského krále. Pokud se neúčastní oficiálních recepcí či obědů a večeří se státníky, nedává si nic mimořádného. A když nemusí, tak neobědvá.

Po vydatné snídani, kdy mu personál servíruje již zmíněná vejce na hniličku, cereálie, marmeládu, čerstvé pečivo a čaj, je jeho dalším jídlem až večeře. Přes den se spokojí pouze s menší svačinkou, například v podobě sýrových  sušenek.

Bažantí koláč a jehněčí

Karel III. je zvyklý si před večeří vychutnat sklenku aperitivu. Nepohrdne sice dobrou kvalitní whisky, většinou však zvítězí martini. Údajně si král dokonce vozí na cesty vlastní sklenku na martini.

A co král Karel III. večeří? Ačkoli nemusí pokaždé maso, chutná mu jehněčí a samozřejmě divočina, protože je vášnivým lovcem. Proto není divu, že si nechává od kuchařů občas připravit bažantí koláč.

Pro kuchaře jde o náročnou záležitost. Bažant se před přípravou vykostí, naloží do marinády s bylinkami a pak se peče s plátky slaniny, posypaný strouhankou a parmazánem.

Královská kuchyně pro panovníka také často připravuje šťavnatou jehněčí kýtu v bylinkové krustě.

Král chodí na houby

Z bezmasých pokrmů si Karel III. oblíbil rizoto s houbami. A nejde většinou o žampiony, ale o hříbky a další houby, které rostou na panství Balmoral, kde je král osobně sbírá. „První slovo, které se mi vybaví, když se řekne král Karel III., to jsou houby,“ nechal se dokonce slyšet bývalý britský premiér Tony Blair.

Vegetariánské rizoto

Pokud byste chtěli večeřet jako britský král, na vegetariánské rizoto budete potřebovat:

  • 250 g kulatozrnné rýže na rizoto
  • 350 g hub, nejlépe hříbků
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 100 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 30 g oloupané šalotky
  • 70 g najemno nastrouhaného parmazánu
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

A jak na to?

  1. Uvařte 1,2 l vody. Šalotku nakrájejte najemno. 200 g hub očistěte a nakrájejte na malé kousky. V kastrolu nebo větším rendlíku při střední teplotě rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Přidejte šalotku a za občasného míchání ji nechte zpěnit. (Ale pozor, nesmí zezlátnout.) Přidejte rýži a za častého míchání ji 2 minuty restujte. Přilijte najednou všechno víno a za stálého míchání ho nechte zcela odpařit.
  2. Přidejte houby, osolte a přilijte tolik vroucí vody, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání ji nechte téměř vyvařit.
  3. Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijte další část vody, opět jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět ji nechte vyvařit a takto pokračujte, dokud není rýže uvařená al dente (na skus). Obvykle to trvá 16–20 minut.
  4. Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhněte kastrol z ohně, vmíchejte parmazán a po částech kostičky vychlazeného másla.
  5. Jakmile je všechno máslo vmíchané, přidejte 3 lžíce olivového oleje.
  6. Míchejte, dokud se nevytvoří krémové rizoto. Osolte a opepřete podle dle chuti.
  7. Rizoto nechte 1 minutu odpočinout a znovu zamíchejte.
  8. Mezitím si očistěte zbylé houby a nakrájejte je na plátky. V pánvi při vyšší teplotě rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a houby na něm za stálého míchání 2 minuty restujte. Osolte, opepřete a ozdobte jimi rizoto na talíři.

Král Karel III. má rizoto s houbami rád i jako přílohu k jehněčímu masu.

Zdroje informací: 

tatlerasia.com: 5 of King Charles’ favourite foods and how to make them yourself at home
goodhousekeeping.com/uk: Here are King Charles' favourite foods and drinks

Recepty k tomuto článku