Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lanýž

Lanýž je vřeckovýtrusná houba. Používali je již staří Římané, vařili je v červeném víně a jedli je s olivovým olejem. Vyskytují se v italských a francouzských regionech, a rostou v listnatých lesích, především tam, kde jsou duby. V gastronomii se používají na mnoho způsobů - připravuje se z nich olej, přidávají se do těstovin, na topinky, také se zavařují. Lanýže známe černé i bílé, bílé se konzumují syrové, tepelnou úpravou by se ztratila jejich chuť.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Shiitake

Shiitake, houževnatec jedlý, je houba původem z východní Asie. Odedávna patří k nejcennějším medicinálním houbám, je to studnice antioxidantů. Říká se o ní, že je elixírem života a perlou mezi houbami. Její lahodná a kořeněná chuť se využívá i v kuchyni, shiitake se přidává do polévek a omáček, do závitků, rizota, též se jí ochucují různé saláty.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žampion

Žampionů existuje více druhů, některé z nich mohou být i jedovaté. Pečárka polní, také zahradní, jsou stopkovýtrusné houby z čeledi pečárkovitých. Poznáme je podle světlých plodnic. Žampiony se sbírají v přírodě, ale pěstují se i průmyslově, a proto jsou ke kuchyňskému zpracování dostupné po celý rok. Jsou vhodné na smažení, do omáček, lze je plnit a připravuje se z nich chutný krém.

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům