10 tipů pro výběr elektrické sušičky potravin: Správná volba se vyplatí
Na jaře je v přírodě mnoho cenných bylinek, na zahradách máme bylinkové zahrádky a postupně dozrávají různé druhy ovoce. Sklízíme také zeleninu a ne vše stihneme spotřebovat. Sušení je tou nejjednodušší metodou konzervace přebytků, usušené potraviny pak stačí dobře uložit a podle potřeby zařazovat do jídelníčku.
Bylinky sice zvládneme usušit na síťových rámech, ale sušení ovoce a zeleniny je už náročnější, zvlášť pokud máme více ovocných stromů, jejichž ovoce potřebujeme zpracovat. V dnešní době se v domácnosti vyplatí elektrická sušička. Umožní nám šetrně zacházet s přebytkem úrody. Ovoce, zelenina i houby jsou po usušení velmi trvanlivé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vybrat elektrickou sušičku
Sušiček máme na výběr celou řadu. Před nákupem se zamyslíme, jaké vlastnosti by měla mít - to nám pomůže v rozhodování.
- Sušička by měla mít dobře regulovatelnou teplotu. Jiná teplota se hodí na sušení bylinek, jiná na ovoce a hrubší zeleninu, proto bude nutné nastavovat teplotu podle potřeby. Ideální teplotní rozsah je 30–60 °C.
- Důležitá je kapacita sušičky. Pokud se chystáme sušit křížaly ze švestek a jablek, sušička by měla být dostatečně velká. U některých typů sušiček se nabízí možnost dokoupit další plata, to se určitě může hodit.
- Ovoce, zelenina a houby by si měly zachovat po usušení pěknou barvu a vůni. Vyplatí se přečíst si recenze na konkrétní sušičku a vzít v úvahu i negativní vyjádření. Poradit nám mohou přátelé nebo příbuzní, kteří již sušičku mají. U nich se můžeme podívat, jak se s konkrétní sušičkou pracuje.
- Má vybraná sušička vybavení, které je pro naše sušení důležité? Mohou to být např. pláty na výrobu ovocných placek (populárních kůží) nebo sítka na bylinky.
- Jak je v sušičce rozváděn teplý vzduch? Usuší se suroviny rovnoměrně? I nad tímto se zamyslíme.
- Některé vitamíny jsou citlivé na světlo, tomu by měl odpovídat i materiál, ze kterého je sušička zhotovena.
- Plata sušičky jsou v bezprostředním kontaktu se sušenými potravinami, a to po delší dobu při zvýšené teplotě, proto je důležité, aby sušička byla vyrobena z vhodného a zdravotně nezávadného materiálu.
- Sušička pracuje na elektrický proud, proto musí být také bezpečná po technické stránce. To platí i pro podomácku vyrobené sušičky.
- Přístroj bude pracovat dlouhou dobu a opakovaně, proto je důležitá i nízká spotřeba elektrické energie.
- Samozřejmostí je záruka přístroje, alespoň dvouletá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jen kvalitní sušička nám umožní získávat sušením produkty, které si zachovají co nejvíce živin a vitamínů. Nevyplatí se nechat zlákat nízkou cenou, raději si nákup dobře promyslíme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 3 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 18 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43
Komentáře