Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejsnadnější koláč na světě: Zkuste britský crumble a už nebudete chtít nic jiného
Zdroj: Duncan Kidd, Unsplash.com

Upéct koláč nemusí být pro začínající kuchařku úplně jednoduché. Naštěstí existuje něco, co se jmenuje crumble. Jedná se o snad nejjednodušší dezert na světě. Vymysleli ho ve Velké Británii za války a minimum surovin mu rozhodně neubírá na vynikající chuti.


Pečeme crumble

Ovocné koláče má rád snad každý, a tak se i každý dobrá hospodyňka snaží ovládnout jejich umění. I když se to může zdát jednoduché, vypracovat správně těsto, odhadnout poměry surovin a upéct ukázkový koláč může být pro začínající kuchařku náročné. Co ale dělat, když přeci jen chcete pohostit návštěvu či potěšit rodinu sladkým moučníkem? Odpověď je jednoduchá - crumble!

Dezert pocházející původně z Britských ostrovů se skládá v podstatě jen z ovoce podle vaší volby a drobenky. Nikde žádné těsto. Crumble vymyslely britské ženy za druhé světové války, když máslo a mouka byly na příděl a všechno bylo nedostatek. Všeho kromě ovoce, které se dá vypěstovat. A tak ty moudré ženy přišly s tím, že do koláčových forem vkládaly rovnou ovoce, které zrovna měly k dispozici, zasypaly je drobenkou z cukru, mouky a másla a nechali to celé zapéct. Postupem času se vyvinula i slaná varianta koláče crumble, kde ovoce nahradila zelenina, případně i maso a vynechal se cukr.

RECEPT: Hruškovo-jablečný crumble s mandlemi a skořicí

Základní recept na crumble je opravdu jednoduchý. Jakékoliv ovoce, čerstvé nebo kompotované, vložíte do formy na koláč, v míse si vypracujete drobenku z hladké mouky, cukru a másla a tou ovoce zasypete. Crumble pečeme při 180°C asi půl hodiny nebo do té doby, dokud drobenka na vrchu krásně nezezlátne. Tip: Pokud chcete křupavější a zdravější verzi koláče, můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami.

My vám nyní přinášíme recept na náš oblíbený a prověřený hruškovo-jablečný crumble s mandlemi a skořicí, který je jako stvořený pro sychravé podzimní dny.

Co budete potřebovat:

Na náplň:

  • 3-4 střední jablka
  • 3-4 hrušky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Na drobenku:

  • 250 g hladké mouky (může být pšeničná, nebo zdravější špaldová)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla

Postup:

Ovoce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme ovoce do hrnce, zalijeme trochu vodou a krátce povaříme, aby pustilo šťávu a změklo. Přidáme cukr a skořici a ještě krátce povaříme na mírném ohni. Mezitím si ve větší míse smícháme prosetou mouku s cukrem a přidáme na kostky pokrájené máslo pokojové teploty. Rukama vypracujeme drobenku. Ovocnou směs z hrnce přesypeme do koláčové formy a rovnoměrně rozprostřeme. Zasypeme drobenkou a celý koláč pak ještě na drobno posekanými mandlemi. Pečeme v troubě na 180°C cca 30 minut.

Crumble se ideálně podává ještě teplý a doplněný šlehačkou, našlehanou oslazenou smetanou nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ala17 Ala17

20. 11. 2022 08:54

Roky se řídím jiným receptem na crumble, rodina ho miluje: dušená jablka, hrušky (kostky) se skořicí + cukr, po odpaření vody přidám máslo. Takováto hmota se dá i zavařit. Pak stačí vzít sklenici, vysypat do máslem vymazaného pekáčku (třeba v únoru). A zlatý hřeb: drobenku připravuji ze strouhanky i celozrnné, nastrouhaných vlašských ořechů, cukru a másla. P.s.: S cukrem (jakýmkoli) jednám s rozumem. Přeslazené moučníky nejsou to pravé, nejen pro zdraví, ale i chuť. <3

Přidat komentář

Přečtěte si