Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na jablečný páj jako z amerického filmu? Díky jednoduchým sezónním koláčům budete za hvězdu
Zdroj: Priscilla Du Preez, Unsplash.com

Vůně pečených jablek a skořice, ozdobná mřížka, ozdobné okraje. Typický americký jablečný páj má bohatou historii, tento skvost se ale už dostal i k nám. Jak zvládnout trochu jiný druhy koláče snadno a rychle?

Síla jablečného koláče

Když se v Česku řekne koláč, většina z nás si asi představí malé kulaté věci z kynutého těsta, které mají uprostřed náplň z tvarohu, povidel, máku nebo nějaké zavařeniny. Tomu zbytku zase naskočí obdélníkový pekáč s bublaninou nebo rybízovou buchtou s drobenkou od maminky. Už málokdo si to slovo spojuje s uzavřeným pájem. Kulatý, často zdobený páj je vlastně jakousi kulatou kapsou z křehkého těsta, v jejímž vnitřku je ovoce, často ale i zelenina nebo maso - to mají rádi především na britských ostrovech. A v USA, inu, tam zbožňují páje jablečné. Proto je tak často vidíme v jejich filmech. Je to jídlo, které má ve Spojených státech historii tak dlouhou, že je spojena ještě s prvními osadníky.

To bylo totiž tak - osadníci před těmi stovkami let zjistili, že na koláč je potřeba méně mouky než na chleba, není jej třeba péct v cihlové peci, a že se dá naplnit prakticky čímkoliv a bude chutnat dobře. Do kolářů se tak často dávaly různé bobule, které osadníci znali od původních obyvatel kontinentu. Vůbec nejčastěji ale sahali po jablkách. Právě tomuto ovoci se v Americe skvěle daří a navíc je jednoduché jej uchovat. Osadníci jablka na zimu sušili a ukládali je do obrovských sudů, do nichž pak po celé ty nevlídné měsíce sahali pro zásoby a pekli koláče.

Přesný recept na jablečný páj osadníků neznáme a ruku na srdce, současné návody asi budou vymazlenější a chutnější. Pokud chcete vyzkoušet tento na pohled i pro žaludek velice uspokojivý moučník, přinášíme snadný návod, se kterým ho hravě zvládnete!

Americký jablečný páj

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 75 g nesoleného sádla
  • 1 vejce na potření
  • krupicový cukr na poprášení

Na náplň:

  • 1,3 kg ideálně různých druhů jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • asi 50 g krupicového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžíci citronové šťávy

Postup:

V kuchyňském robotu smícháme mouku se špetkou soli a přidáme na menší kostky pokrájené máslo a sádlo. Podle typu robota několikrát promíchejte tak, aby vznikla drobenka s většími hrudkami. Poté přidejte 3 až 4 lžíce ledové vody a znovu přerušovaně míchejte, dokud se na nožích mixéru nezačne tvořit těsto. Kompaktní hmotu poté vyklopte na pomoučenou linku nebo vál a zpracujte do koule. Kouli přepulte, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout. Pak jednu půlku těsta rozválejte na kolo o průměru 28 cm. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 23–25 cm a dejte znovu chladit.

Mezitím si připravte jablka následujícím způsobem: ovoce nakrájejte na tenké plátky, ve větší míse je pak promíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Vyndejte z lednice formu s těstem, ovocnou směs do ní rozložte a přehřejte si troubu na 190 °C.

Zbylou půlku těsta rozválejte na plát dostatečně velký na to, aby zakryl celou formu, okraje mohou trochu přesahovat. Potřete okraje těsta ve formě rozšlehaným vejcem a přiložte horní díl těsta. Přimáčkněte, ořízněte a pomocí prstů vytvořte ozdobný vlnkovaný okraj. Koláč potřete vejcem, posypte cukrem a skořicí a do těsta udělejte 6–8 malých otvorů, aby mohla unikat pára. Pečte 50 až 60 minut dozlatova. Podávejte ideálně ještě teplé. Koláč na talíři můžete doplnit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Jiné příchutě

Jak již padlo, páje jsou skvělé i proto, že se dají naplnit opravdu skoro čímkoliv. Kromě jablek můžete vyzkoušet jiné podzimní ovoce - hrušky. Bude to rovněž vynikající! Populární je také koláč třešňový, dále pekanový s karamelem, který ale vyžaduje trochu zručnosti pro přípravu domácího karamelu. A pokud holdujete dýním, kterých je nyní všude mnoho, dýňový páj je rovněž výborný! Inspirujte se recepty našich čtenářů:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více