Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvrdý chleba do koše nepatří! Vyzkoušejte jednoduché triky, jak zachránit jídlo a ušetřit peníze
Zdroj: kucerova45, Toprecepty.yz

Taky kupujete více, než sníte? Nejste v tom sami. Tenhle „zlozvyk“ má až 40 % domácností. Celosvětově se každý rok vyhodí až jedna třetina vyprodukovaného jídla. Často jen proto, že nevíme, jak by se ještě dalo využít. Změňte to s námi a naučte se vařit ze zbytků nebo využívat opomíjené části rostlin. Bude vás to bavit a ještě ušetříte!

Tvrdý chleba

Pečivo se vyhazuje snad nejvíce ze všech potravin. Jelikož to ze supermarketu je levné, tak nás vyhazování ani moc „nebolí“. Kupte raději kvalitní kváskový chléb a spotřebujte jej do poslední kůrky. Třeba na topinky, nebo krutony do salátu či do česnečky, případně k zahuštění polévek nebo omáček a také do nádivek. Pokud není chleba ještě „na kost“, nakrájejte jej na tenké plátky, potřete česnekem a osmažte jako chipsy.

Slupky od jablek a hrušek

Soutěžit v tom, kdo odkrojí nejdelší slupku, bylo v našem dětství jistě zábavné, ale o něco „fikanější“ je teď vymyslet, co s ní! Kromě klasických křížal lze slupky po usušení rozemlít a využít k ochucování dezertů nebo jogurtů, případně i k zahuštění šťávy pod masovou pečínkou, které odkrojky z jablka či hrušek dodají parádní navinulou chuť.

Kedlubnové a jiné natě

Také je automaticky házíte na kompost nebo do odpaďáku? Tak zadržte! Nať z kedlubny lze podusit jako špenát a rázem máte netradiční přílohu k masu. Případně ji můžete využít do salátu či do polévky. Pro ředkvičkové natě platí totéž.  A z těch mrkvových zase připravíte českou variantu italského pesta. Stačí je rozmixovat s oříšky, česnekem, olejem a solí a dochucovadlo na těstoviny je na světě!

Zeleninové odkrojky

Slupky z kořenové zeleniny, konce mrkve, zelené části pórku, stonky petrželky a jiných bylinek…to všechno často přijde na zmar. Zbytečně. Nasekejte zeleninu velmi nadrobno, usušte ji v troubě nebo v sušičce a smíchejte se solí. Máte perfektní přírodní dochucovadlo a la vegeta.

Bramborová kaše

Celá rodina je nakrmena a vám v kuchyni přesto dost kaše zbylo? Ohřívaná už není tak dobrá, ale stále se dá využít jako základ pro bramborové placky nebo k vytvoření krémové bramborové polévky: stačí kaši naředit mlékem a vývarem od oběda a ochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Anebo upečte bramborové pusinky! Stačí vychladlou kaši promíchat s vejcem a trochou parmazánu a na plech vyložený pečícím papírem klást lžící pusinky. Pečou se asi 12 minut při 180 C.

Citrusové slupky

Pokud si doma připravujete čerstvé šťávy, pomerančových nebo citronových slupek máte spousty. Jestli jde o citrusy chemicky neošetřené, můžete kůru z nich nastrouhat a pak usušit nebo zamrazit. Bude se hodit do čajového nebo vánočního pečiva, do buchet, nebo tvarohového krému.

Krevetové skořápky

Milujete „mořské potvory“, proto si čas od času dopřejete krevety? Pokud je kupujete nevyloupané, jste zřejmě zvyklí po osmahnutí a vyloupání jejich skořápky vyhodit. Tak pozor, udělejte to jinak! Krevety oloupejte předem a ze skořápek si připravte lahodnou francouzskou polévku Bisque. Příprava je snadná. Skořápky osmahněte na cibulce, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte na kousky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a cherry rajčátka a poduste. Osolte,  opepřete, přidejte rajský protlak a koření a zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali trochu mouky. Provařte 20 minut, přeceďte a podávejte. 

Tip navíc: Zbylý vývar

V hrnci je sotva na dně a vy víte, že už to nestačí ani na jednu porci? Vývar nechte vychladnout, nalijte jej do ledových tvořítek a zamrazte. Poté dle libosti používejte k zesílení chuti omáček, polévek, nebo pod maso.

Komentáře

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více