Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo pro zahřátí? Tuniská variace na lečo vás dostane vůní římského kmínu a česneku a zvedne vám náladu
Zdroj: Profimedia

Maďaři mají lečo, Francouzi ratatouille a Tunisko dalo světu jídlo s názvem shakshuka. Tenhle severoafrický pokrm je ideální do podzimních plískanic. Krásně zahřeje, zasytí a ještě vám zlepší náladu. V Tunisku se totiž řadí mezi jídla, která takzvaně pohladí po duši, tedy comfort food.

Tak trochu jiné lečo 

Podobně jako maďarské lečo se i tuniská shakshuka skládá hlavně z rajčat a paprik a přidává se do ní vajíčko. Ovšem chutná a voní úplně jinak, po česneku a orientálním koření.

Shakshuka je původně tuniský pokrm, ale dávno se rozšířila za hranice, a tak ji můžete ochutnat i v mnoha jiných zemích. Podobně jako u leča si právě i mnohé jiné země přivlastňují její původ. A dokonce existují i spory o správné pojmenování.

Zatímco v zahraničí najdete jídlo pod názvem shakshuka, v Tunisku totéž v mnoha restauracích servírují pod názvem ojja. Podle některých Tunisanů jde o různá pojmenování pro jedno jídlo, jiní tvrdí, že ojja obsahuje jen rajčata, papriku, harissu a vejce. Shakshuka má prý navíc i brambory, případně jiné přísady (lilek, sýr atd.).

Aby zmatků nebylo málo, kuchaři Yottam Ottolenghi a Sami Tamini ve své kuchařce Jeruzalém tvrdí, že shakshuka bez brambor je letní verze, zatímco v zimě se do ní přidávají brambory, a na jaře lilky.

Pro pobřežní oblasti Tuniska je také typická verze zvaná Ojja „Fruits de mer“, která obsahuje směs různých mořských plodů včetně mušlí, krevet a chobotnic. 

Každopádně základ všech variací a názvů je stejný. Potřebujete hlavně rajčata, papriky, kvalitní rajský protlak, tuniskou pastu harissa, česnek a římský kmín. Dle počtu strávníků pak také vejce – jedno na osobu. 

Recept na tuniskou shakshuku 

Na 2–4 porce budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli (někdy se vynechává), 4 rajčata, 2 zelené papriky (nejlépe podlouhlé zeleninové), 2–3 lžíce kvalitního rajského protlaku (např. italské značky Mutti), 1 lžičku harissy (nejlépe originální tuniské), 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu, sůl, vejce (dle počtu strávníků 2–4) a čerstvý koriandr na dozdobení. 

Jak na to?

  1. V pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a smažte do změknutí asi 5 minut. Přidejte rajský protlak a harissu a krátce osmahněte. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky (bez jádřinců), česnek, sůl a římský kmín.
  2. Vše společně duste pod pokličkou asi 10 minut. Jakmile zelenina změkne a shakshuka zhoustne, udělejte do omáčky důlky pro vajíčka a rozklepněte je přímo do nich.
  3. Společně duste, dokud není bílek tuhý a žloutek stále tekutý. Pokud chcete žloutek tuhý, přikryjte shakshuku pokličkou a dodělejte ji takto. 
  4. Dozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s chlebem nebo bagetou. 

Tipy navíc: 

  • Abyste dosáhli plné chuti jídla, používejte kvalitní suroviny. Levnější rajský protlak způsobí, že bude shakshuka kyselá, což není žádoucí. Vsaďte na kvalitu, odmění se vám v chuti. 
  • Pokud nemáte čerstvá rajčata, můžete v nouzi použít i konzervovaná, předem nakrájená. 
  • Tuniskou pastu harissa můžete koupit v obchodech s arabskými potravinami. Kvalitnější bývá ta ve skle a nejkvalitnější je přímo v zemi původu (např. značka Terroirs de Tunisie je zárukou kvality). 

Zdroje informací: 
Ottolenghi Yotam, Tamimi Sami: Jeruzalém, Instagram Tunisian Voices 

Recepty k tomuto článku