První republika s Kristinou: Bramborová růže voní povidly a mákem a nejlépe chutná právě vytažená z trouby
16. 11. 2025 Vaření
Brambory dnes vnímáme hlavně jako rychlou a univerzální přílohu k masu a zeleninovým jídlům nebo jako základ bramborových knedlíků. V minulém a předminulém století se však brambory používaly převážně na sladká jídla. Upečte si bramborovou růži jako před sto lety ve venkovské chaloupce. Chutná výtečně.
Oblíbené brambory
Ačkoliv brambory považujeme za základ tradiční české kuchyně, zdomácněly v ní teprve před 250 lety. Ze šlechtických zahrad se záhy rozšířily do klášterů a pak mezi prostý lid. Jakmile se totiž ukázalo, že se jedí hlízy a nikoliv listy a hlízy je třeba před konzumací uvařit, ubylo trávicích potíží a halucinací, a k obilovinám a kořenové zelenině přibyl nový zdroj energie.
Vařené brambory zasytily, zahnaly hlad na delší dobu a chutnaly dobře samotné i se skromnými zásobami ze spíže – sádlem, máslem, cibulí, kysaným zelím nebo natrhanými bylinkami. Hospodyně z nich nejprve vařily kaše a posléze z nich pekly škubánky a placky, začaly je přidávat do těsta a pak z nich těsto připravovat. Mezi tradiční bramborová jídla tak patří bramboráky, báče, kynutý toč, placky zvané kramfleky nebo lokše.
Mohlo by vás zajímat
Syrové nebo vařené brambory do těsta?
Některé bramborové pokrmy se připravují z brambor vařených, jiné ze syrových, nebo z obou typů. Důvodem není jen nedostatek času či lenost kuchařky, ale odlišné vlastnosti a tím pádem i výsledek. Vařené brambory dodají těstu jemnější strukturu, lépe se spojí s moukou a ostatními surovinami a výsledkem je hladké, jemné těsto, případně knedlík. Vařené brambory se proto používají hlavně do sladkých těst.
Naopak syrové brambory obsahují více vody, vyžadují tak více mouky a těsto je po uvaření tvrdší a po upečení pevnější. Typickým příkladem je vláčný a křupavý bramborák nebo kynutý bramborový báč.
Marie Úlehlová-Tilschová ve svém etnografickém popisu tradiční české lidové kuchyně z roku 1945 doporučuje přípravu pokrmů z brambor vařených, protože jsou výživnější. „Jednak se při škrábání za syrova odstraní z hlíz právě nejcennější vrstva, jednak nastrouhaná hmota trpí velice okysličováním. Okysličování se ještě podporuje stykem s kovem na plechovém struhadle, a tak již během jedné minuty ubude přes 40 % vitaminu C. Těsto stojí však obyčejně déle, než se do něho všechny přísady zamíchají, a tak za 10 minut zmizí téměř 70 % vitaminu C. Proto je účelnější druhý způsob přípravy bramborového těsta, totiž z bramborů předem vařených,“ píše ve své knize Česká strava lidová Marie Úlehlová-Tilschová.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové moučníky
Bramborová jídla nebývala pouze slaná, ale i sladká. Kaše se jedly maštěné sádlem a s opraženou cibulí či škvarkami i s mákem a pracharandou, lokše se mazaly sádlem a servírovaly k pečené huse i i povidly jako dezert, různé záviny, buchty, bábovky a koláče se podávaly jako moučník i hlavní chod. Zejména v postních dnech, za které se ještě za první republiky považovaly pondělí, středa a pátek, se jedly sladké knedlíky, koláče a buchty běžně k obědu.
Jedním z těchto jídel je i bramborová růže, kterou jsme s novinářkou Evou Všetíčkovou našly v jednom ručně psaném sešitku z 20. let minulého století. V mnoha prvorepublikových kuchařkách, zápisnících po našich babičkách a prababičkách a v dobových novinách a časopisech pro ženy jsme pátraly po zajímavých sladkostech, které v uplynulých letech téměř upadly v zapomnění. Rozhodly jsme se vrátit jim někdejší slávu a vybraly jsme 116 originálních receptů do kuchařky Sladká první republika.
Všechny zajímavé moučníky jsme nejprve vyzkoušely, otestovaly jejich přípravu a chuť a pak je upravily tak, aby nám chutnaly i dnes. Největší změna byla v množství cukru, který jsme ubíraly, a v poměru těsta a náplně, které jsme naopak přidávaly. Tím, že dříve jídla často sloužila k nasycení, tak moučného základu bývalo více, než nám dnes chutná. Stejným způsobem testuji i další prvorepubliková jídla a oživuji je na svém facebookovém profilu Retrovaření.
Bramborová růže představuje nádhernou ukázku prvorepublikového vaření a pečení. Spojuje jednoduché a běžně dostupné lokální suroviny v lahodný výsledek, který odráží kreativitu hospodyně. Jednotlivé bramborové placky jsou na sebe navrstvené tak, aby tvořily květ růže. Bohaté promazání povidly jim dodává vláčnost a posypání mákem vítanou křupavost a lahodnou vůni. Bramborové těsto rychle tvrdne, růže proto chutná nejlépe vlahá, právě vytažená z trouby.
Bramborová růže jako z první republiky
Na 1 růži, která vystačí pro 4 osoby jako dezert, budete potřebovat: Na těsto: 250 g brambor uvařených ve slupce (typ C), ½ lžičky soli, 500 g hladké mouky, 1 žloutek a mouku na pomoučení. Na náplň: zhruba 100 g rozpuštěného sádla, 200 g povidel, 200 g mletého máku, 50 g krupicového cukru a moučkový cukr na posypání.
Jak na to?
- Brambory oloupeme a prolisujeme nebo je nastrouháme najemno. Promícháme s osolenou moukou a žloutkem a vypracujeme vláčné těsto.
- Rozdělíme ho na tři různě velké díly – největší, menší a nejmenší.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
- Na pomoučené ploše vyválíme těsto na pláty silné zhruba 3 mm. Největší rozprostřeme opatrně do koláčové formy, potřeme sádlem a povidly a posypeme trochou máku smíchaného s cukrem.
- Na něj položíme menší plát, potřeme sádlem a povidly, posypeme sladkým mákem a navrch položíme nejmenší plát a vše zopakujeme. Okraje potřeme sádlem a pokapeme jím i celý koláč, aby zůstal vláčný.
- Vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Necháme mírně zchladnout, pocukrujeme a ihned podáváme.
Autor: Kristina Šemberová
novinářka
Kristina Šemberová píše už 13 let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více