Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci se zelím potěší každého, kdo má rád v tomto pokrmu  kyselost.
Zdroj: se souhlasem Heřmana Gazdy

Utopenci nepochybně patří mezi nejoblíbenější studené pokrmy, které zaženou menší hlad i příjemně doplní pivo v hospodě. Bez většího úsilí si je ale můžeme udělat i doma. Zkoušeli jste však do klasického nálevu přidat kysané zelí a trochu mleté papriky? Ostravsky Gastrošef takto připravuje segedínské utopence.

Domácí utopenci

Příprava utopenců není složitá, ale nesmí se odbýt. Předně je důležité si připravit kvalitní základ, který se skládá z nakrájených špekáčků, cibule a nálevu z vody, octa, soli, cukru a koření. Nálev je vhodné krátce provařit, aby se koření rozvonělo a chutě se dobře spojily. Po vychladnutí do směsi přidáte špekáčky, které díky tomu, že se nevaří s nálevem, zůstanou pevné a nepřijdou o svou charakteristickou a oblíbenou strukturu.

Cibule, bez které by to nešlo, se během zrání špekáčků zjemní, ale stále si zachová výraznou chuť a křupavost, což máme v utopencích tak rádi. Suroviny, dobře upěchované v čisté sklenici a ponořené v nálevu, je třeba nechat „zrát“, aby se harmonicky propojily. Zhruba týden si na ně pouze nechte dělat chutě.

Zelí přidá chuť navíc

Pokud máte rádi experimentování s tradičními jídly, zkuste si vylepšit i domácí utopence. Třeba přidání kysaného zelí totiž dokáže změnit chuť i vůni hospodské klasiky. Používá se bez nálevu, aby výsledná směs nebyla příliš řídká. Krátké povaření třeba s mletou paprikou a dalším kořením zelí zjemní a vytvoří chuť populárního segedínského guláše, evergreenu českých domácností i hospod. Kdo má rád pikantnější verzi, může přidat chilli nebo třeba chipotle papričky.

Přípravu zvládne i dítě

Jakmile máte hotový základ, necháte ho vychladnout a pak už jen přidáte nakrájené špekáčky nebo oblíbenou uzeninu. Použít klidně můžete točený salám či kabanos. Směs se důkladně promíchá a plní do sklenic. Zhruba po týdnu získají utopenci výraznou chuť, ostrý nálev, jemnější zelí a šťavnaté maso se pěkně spojí a vy máte připravenou pochoutku, kterou můžete bez problémů nabídnout svým přátelům jako vynikající pohoštění. 

Že je příprava skutečně snadná, ukázal na svém instagramovém profilu Ostravsky Gastrošef, který do svého nálevu pro pikantnost používá chilli pastu. Zároveň připomíná, že před krájením a nakládáním špekáčků je dobré je zbavit střívka. Lépe tak „nasají“ nálev a tužší slupka pak nepřekáží při konzumaci. 

Segedínský utopenec

Na přípravu netradičních utopenců budete potřebovat: 650 g špekáčků, 3 větší cibule, 500 g nakládaného zelí (bez nálevu), 400 ml vody, 200 ml octa, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 2 lžičky chilli pasty, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 2 lžíce cukru krystal, 1 lžičku soli a pepř.

Jak na to?

  1. Do hrnce nalijte vodu a ocet a pozvolna zahřívejte. Do ponorného sítka dejte bobkový list a nové koření a vložte ho do hrnce.
  2. Přidejte chilli pastu, mletou papriku, kmín, cukr a sůl. Vše promíchejte.
  3. Kysané zelí zbavte nálevu a zelí přidejte do hrnce, stejně jako na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vařte zhruba 10 minut. Poté nechte vychladnout a přidejte mletý pepř.
  4. Ze špekáčků oloupejte střívko a nakrájejte je na kolečka. Ta přidejte do základu v hrnci, pořádně zamíchejte a poté je rovnoměrně naskládejte do sklenice. Zalijte nálevem a sklenici uložte minimálně na týden do lednice.
  5. Podávejte nejlépe s čerstvým pečivem

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli