Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci s cibulí
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Zbylo vám doma po táboráku hodně špekáčků? Pokud se na další opékání v nejbližší době nechystáte, ideální možností, jak s buřty naložit, je naložit je do láku, tedy udělat utopence. Získáte tak dokonalou pochoutku k pivu, hodí se však i jen tak na večeři s čerstvým chlebem. Jen si na ně zkrátka musíte nějakou dobu počkat. 

Utopenci - nejlepší pochoutka k pivu

Utopenci jsou jednou z nejklasičtějších pochoutek českých hospod. Tato pikantní specialita nakyslé chuti je takovým českým unikátem, ostatně jako samotné špekáčky. Ty jsou totiž u nás nařízením Evropské unie chráněné jako zaručená tradiční specialita a jako špekáčky mohou být označovány jen ty uzeniny, které splňují přísná kritéria na složení. A stejně tak si zakládáme na utopencích. Není divu, že nás před lety vyděsily zprávy o tom, že by po vstupu do Evropské unie mohly utopenci zmizet z jídelníčků českých hospod. To se však naštěstí nestalo a my si na nich pochutnáváme stále. 

Utopenci z kvalitních špekáčků

Jak už jsme psali v našem starším článku o utopencích, se vznikem utopenců se pojí i poměrně zajímavý příběh. Ten autorství této naložené uzeniny připisuje hospodskému Šamánkovi z Berounska, který chtěl nějak prodloužit trvanlivost špekáčků, a proto vymyslel tuto dobrotu. Zatímco se ale utopenci staly hitem, on skončil trochu neslavně, neboť se utopil.

A právě na jeho počest prý získali utopenci svůj název. Ať už to však bylo jakkoliv, u hospodských utopenců si nikdy nemůžete být jisti jejich kvalitou. Chcete-li si vychutnat opravdu luxusní utopence, je nejlepší je udělat doma. A na co je třeba při jejich přípravě myslet, aby chutnaly naprosto skvostně?

  • Kvalitní utopence uděláte vždy jen z kvalitních špekáčků. Závazná receptura na špekáčky s označením tradiční speciality zahrnuje 38,5 % hovězího masa s obsahem tuku do 30 %, 17,5 % vepřového masa s obsahem tuku do 50 %, 27 % vepřové slaniny, 23 % vody (ledu) a 2,5 % bramborového škrobu. Výrobek se plní do hovězích nebo vepřových střev a jednotlivé špekáčky se oddělují šňůrkou. Špekáčky dále musí chutnat a vonět po tradičním koření (česneku, pepři, muškátovém oříšku či paprice). Když špekáček rozříznete, měl by být světle až tmavě růžový. 
  • Samotná uzenina ale nestačí, pravou chuť utopenců zajistí až dokonalý lák. Ten se skládá z octa, vody, cukru, soli a koření. Poměr vody a octa by měl být 3:2. Jako koření se používá klasická kombinace pepř, bobkový list a nové koření. Pro pikantnější chuť můžete přidat i chilli. Vhodné je i hořčičné semínko, hřebíček nebo libeček. Cukr přidávejte postupně a raději ochutnávejte, nálev hlavně nesmí být přehnaně kyselý, ale ani přislazený, přece jen do něj přijde uzenina. Na utopence je nejvhodnější klasický kvasný lihový ocet
  • Tato směs octa, vody a dochucovadel se svaří dohromady. Předtím, než do ní ponoříte špekáčky, ji ale musíte nechat vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Dokonalou chuť dodává utopencům i cibule nakrájená na kolečka. Přidat můžete i další druhy zeleniny, např. nakládané kousky kapie, feferonky, kyselé okurky nebo i čerstvé papriky různých barev. Výraznější chuť dodá i česnek rozpůlený nebo nakrájený na silnější plátky. 
  • Zeleninu je možné vkládat do sklenic zvlášť, častěji se ale špekáčky částečně podélně naříznou a pak se plní plátky cibule nebo jiné zeleniny. Můžete je také úplně rozpůlit nebo nakrájet na kolečka.  Vzniknou vám pak utopencové jednohubky. 
  • Uzeninu je rovněž lepší oloupat, aby do sebe lépe nasákla lák. Navíc se pak bez střívka lépe konzumují. Naříznuté špekáčky můžete nejprve krátce povařit v připraveném láku a pak je zchladit studenou vodou. Půjdou vám lépe loupat a budou mít i lepší chuť. Loupání špekáčků také usnadní, když je na 15 minut zabalíte do vlhké utěrky
  • Při přípravě utopenců je důležitá hlavně trpělivost. Uzeninu je třeba nechat v láku naloženou minimálně týden. Lépe se ale všechny chutě prolnou, když jim dáte tak 14 dnů. Utopence skladujte v chladu a temnu. 

Vynikající utopenci s paprikou

Pokud se vám na nakládané utopence začaly sbíhat sliny, můžete si je snadno připravit podle našeho ověřeného receptu

Budete potřebovat: 8 špekáčků, mletý pepř, sladkou papriku, cibuli, česnek a syrovou červenou papriku (kapii). Na nálev si připravte: 600 ml vody, 400 ml octa, 10 kuliček černého pepře, 1 lžíci cukru a trochu soli.

  1. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, promíchejte, svařte a nálev nechte vychladnout. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Špekáčky oloupejte, rozřízněte podélně, ale nedokrojte. Vnitřek posypejte trochou pepře, sladké mleté papriky (kdo chce, může i trošku pálivé papriky), naplňte půlkolečky cibule a paprikou nakrájenou na nudličky.
  3. Na dno sklenice dejte vrstvu cibule s česnekem pokrájeným na plátky, na to špekáčky a ty zase zasypejte cibulí a česnekem. Vše zalijte vychladlým nálevem a nechte minimálně týden uležet v chladu.

Náš tip: Rychlejší utopence si můžete připravit i podle následujícího video receptu

Zdroje informací: 
Ceskapotravina.net: Špekáčky

Recepty k tomuto článku

Komentáře

sweet128 sweet128

11. 6. 2023 08:25

Špekáčky mohou být sebekvalitnější, ale bez oloupání budou utopenci nepoživatelné. Nejlepší je kombinace kvalitního buřta a přírodního střívka. Pokud máte možnost, kupujte v Globusu od jejich řezníků. Je to kvalitní špekáček a jde skvěle oloupat. Jeden buřt máte stažený ze střivka za 10 vteřin. Bez zbytků na střívku.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více