Marokánky - měkké a vláčné

Dooga Kuchař: Dooga

Doba přípravy: 1 hod 35 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Drobné pečivo 40 názorů

Suroviny

140 g moučkového cukru
100 g kandované pomerančové kůry (ne jiné ovoce)
150 g sekaných loupaných mandlí
80 g másla
1/8 l mléka
30 g hladké mouky
čokoládová poleva
trocha mandlí na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko, máslo, mandle, cukr a pomerančovou kůru smícháme a zvolna vaříme 10 minut. Odstavíme, přimícháme mouku a necháme vychladnout.

  2. Z hmoty děláme lžičkou namočenou ve studené vodě kopečky na plech vyložený pečícím papírem.

  3. Navrchu ozdobíme mandlovými nudličkami a pečme při 175°C asi 10 minut.

  4. Necháme vychladnout na plechu.

  5. Spodní stranu placiček potřeme čokoládou.

Poznámka

Tyto marokánky jsou na rozdíl od kupovaných měkké a vláčné. Proto se staly součástí všech rodinných oslav a zařadili jsme je i jako vánoční cukroví.. Já na rozdíl od receptu je ihned po vyndání z trouby okrojím kulatou vykrajovačkou (také máčet do vody) a namáčím polovinu kolečka. Na čokoládu pak nalepím poloviny mandliček.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 834 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Marokánky - měkké a vláčné

  • casino casino

    "Marokánky - měkké a vláčné"
    To je podobné, jako napsat "Vanilkové rohlíčky - tvrdé a křupavé" :-D

    Marie:
    No, patrně díky vyšší teplotě při pečení se vám podařily Marokánky par excellence :yes:

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Dobrý den,kdo vymyslel tento recept?Marokánky se na plechu roztekly,byla z toho zkaramelizovaná placka.škoda mandlí!!!Tvrdé,že by si jeden zlomil zub!!:-((

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    100g ovesné vločky,2lžíce másla,250g kandované ovoce jakékoliv /dávám směs/,250g arašídy nesolené,250ml smetany na šlehání,250g krupicového cukru,3lžíce hladká mouka.Ovesné vločky opražit na másle přidat smetanu převařita dát vše nakonec mouku promíchat a je tuhá hmota já po vychladnutí co vydržím dělám malé placičky péct 150 asi 15 až 20 minut potřít čokoládou.Jsou vynikající a ty arašídy super :-))

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Jana: a dělit umíš?;-):-D - 1/8 l je 1000 ml:8, tj. 125 ml:-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Kolik je prosím 1/8 mléka v ml? nemám odměrku :-(

    Odpovědět

  • Obecní cvrček Obecní cvrček(neregistrovaný)

    Můj recept - plechovka kondenzovaného slazeného mléka, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný kokos, sezam, ovesné vločky, ořechy různých druhů na hrubé kusy, 2 lžíce medu, rozinky brusinky sušené švestky, meruńky, atd.V misce smíchat aby to byla hodně hustíá kaše - rozetřít - asi 1,5 cm tloušťka, na položený pečící papír na pekáči - nechat chvíli péct, až to drží pohromadě vyndat z trouby a radýlkem nebo příborákem nakrájet na tyčky a kousky jaké chceme..Vrátit to do trouby a opatrně dopéct až do červenohněda nechat v troubě do vystydnutí - aby byly tvrdé jako kámen ale ne spálené ! Během asi 2 dní trochu změknou - pokud později změknou příliš tak je zase zahřát a jsou znovu křupavé. čokoláda na ně není třeba

    Odpovědět

  • Božena Klírová Božena Klírová(neregistrovaný)

    Přidám se se svou troškou do mlýna, mám podobný recept, nevím odkud- ale svařím vždycky jenom mlékO 250ml+ cukr 80g +máslo 20g + hl.mouku 30g, jako když se vaří třeba krupičná kaše, odstavím a do této plpy teprve pak vmíchám nasekané ořechy, mandle, kandované ovoce, letos třeba i sušené brusinky a to poměrně hodně ( celkem 400g) a ne moc nadrobno. Na plech hned tvořím kopečkoplacičky, upečou se pěkně, i když z nich ty ořechy hodně vykukujou :-)

    Odpovědět

  • Margita  Jančeková Margita Jančeková(neregistrovaný)

    Milé dámy a páni , ale hlavne autor receptu.. Dooga..s nadšením skúšam piecť " Marokánky " Je to vlastne jediné pečivo, ktoré mi vždy chýbalo medzi mojimi vianočnými delikatesami. Recept som " de facto " mala, ale, nemala som ten technologický postup. Teda, najprv hmotu uvariť, nechať vychladnúť, tvarovať a potom piecť. S dovolením som si to skúsila modifikovať, vzhľadom na to, že mám veľa vlašských orechov.. TEDA, NAMIESTO MANDLí SOM POUžILA ORECHY. a ešte k tomu pomleté, aby s ich konzumáciou nemali problémy ani starší ľudia.práve preto som chcela tie mäkké a vláčne... iste viete prečo..Veľmi sa mi páči aj ten nápad, namáčať iba polovicu placičky čokoládou.. aspoň zostanú prsty nezababrané od čokolády a vidí sa mi to aj efektnejšie.. Tak, už sú z rúry vonku a sú perfektné a chuťovo tiež vynikajúce.. Robila som ich na papieri na pečenie, dole som ich dávala pre istotu s antikórovou podberačkou, aby som neponičila tvar. Tie umelohmotné sú dosť hrubé.. ALE, IšLO BY TO AJ BEZ NICH.. PEKNE SA MI TO Z PAPIERA ODLUPOVALO..Išlo to úúúplne bez problémov. Zopár som aj vykrajovala kovovým vykrajovátkom, aj to išlo perfektne. Pre menej skúsené gazdinky by snáď bolo vhodné napísať, v akej rúre ste to piekli .. ja som teda piekla v horkovzdušnej a tých 175 st. Celzia a 10 minút bolo akurát..práve sa prestávali robiť tie bublinky od odparujúceho sa mlieka.. Takže, veľmi pekne ďakujem za recept a technologický postup. Prajem Vám radostný vianočný čas a pohodu pri štedrovečernom stole. Gita. :-)):-K

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    Alena Hovězáková: Váš problém.

    Odpovědět

  • Alena Hovězáková Alena Hovězáková(neregistrovaný)

    marokánky měkké vláčné by u nás neuspěly, musí být křupavé ořechové s příchutí ovoce a čokolády:-p

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dělám už po několikáté, vždy vařím jen těch 10 minut (někdy i méně) a povedou se vždy a jsou SKVĚLÉ. :yes:

    Odpovědět

  • lennyk lennyk(neregistrovaný)

    dobrý den, dnes jsem pekla tyto marokánky poprvé. Díky tomu, že jsem přečetla i komentáře pod receptem jsem pečení skoro vzdala, protože spoustě kuchařům se to nevydařilo. Nakonec jsem poslechla rady ostatních a mám nádherné marokánky! Takže - opravdu se vyplatí vařit déle jak 10 minut - směs pěkně zhoustne a tvarování díky tomu nebyl problém - dokonce jsem nemusela nic namáčet ve vodě ;-). Prostě jsem použila vánoční vykrajovátko jako tvarovátko, položila na plech, lžičkou do něho nandala směs a hned jsem vykrajovačku sundala. Krásně to drželo tvar a nic se nelepilo ani nerozteklo ;-). Doporučuji a hodně zdaru kuchařům! :-))

    Odpovědět

  • Marťa Marťa(neregistrovaná)

    Mě se nepovedly :(( jsou tvrdé, zuby byste si na tom vylámali.. Asi jsem tam dala hodně mouky nebo nevím :((

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Álo,jestli máš zájem,písni mi na email,pošlu ti svůj recept,který se vždycky povedl po těch prvních karambolech;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Álo:-Dnezoufej:-!;-)moje marokánkové začátky stály za to:-!:-D:-D:-Dměla jsem je roztečené po celém plechu a hrozného sakrování jsem je drtila do kuliček:-D:-D:-Dale už mě to jde..nevzdávej to:-!:yes:;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: marokánky marokánky bez mouky výborné marokánky marokánky z ovesných vloček marokánky recept teplé moučníky marokánky hned měkké marokánky z kondenzovaného mléka tescoma s chutí marokánky marokanky tescoma s chutí jak péct marokánky marokánky tescoma marokánky z mléka marokánky s medem kdy péct marokánky recept na marokánky vláčné vánoční cukroví marokánek jak sloupnout mandle ovesné marokánky

Zapomněl/a jsem heslo