První republika s Kristinou: Báječné cukroví medvědí tlapky voní po mandlích a citronu. Máte doma také tyhle formičky?
6. 12. 2025 Vaření
O Vánocích ožívají tradice a cukroví patří mezi tu nejsladší. Drobné tvary se pekly už před sto lety a zdobily sváteční stůl. Mezi klasické druhy patří i pracny, dříve zvané medvědí tlapky. Voněly citronem a mandlemi a jejich formičky vyprávěly příběhy.
Medvědí tlapky
Křehké kousky bohatě obalené v moučkovém cukru známe pod běžnějším názvem pracny. Jméno si prý vysloužily kvůli pracnosti vyklepávání z formiček. Za první republiky se však nazývaly medvědí tlapky – podle hlubokých formiček se žebry připomínajícími tlapku. Někomu připadá spíš jako mušle, která odkazuje na poutní cestu do Betléma a do Santiaga de Compostela.
Medvědí tlapky, nebo chcete-li pracny, patří mezi klasické vánoční cukroví. Na stolech se objevovalo už na začátku 20. století a nechybí v prvorepublikových kuchařkách. K jeho rozšíření napomohla průmyslová výroba formiček.
Mohlo by vás zajímat
Typické formičky
Pracny se pečou v kovových formičkách, které je třeba pečlivě vymazat tukem a vysypat moukou. Ideální je rozpuštěné máslo nanesené mašlovačkou nebo papír od másla. Čím déle se ve formičkách peče, tím snáze lze kousky vyklepnout. I proto se velice často dědí po generace. Za první republiky bývaly formičky větší než dnes, ale byly tenčí. Tvary sice byly velké, ale rychle se propekly a díky tučnému těstu skoro vyskočily samy.
Mezi typické tvary patřily již zmíněné medvědí tlapky, geometrické tvary a rohlíčky. Panáčci – vojáčci připomínali běžnou chlapeckou hračku, včelky vzdávaly hold tomuto hmyzu, bez něhož by nevyrostly rostliny a naši předci by neměli obživu. Ryby a raci uctívali hojnost v řekách a symbolicky přinášeli domů Ježíše Krista. Hrozen vína připomínal práci vinaře, motýli krásu přírody a jaro. Oblíbené bývaly i hvězdičky a věnečky.
Pracné pracny? Snadné tlapky
Ač cukroví působí komplikovaně, příprava je velmi jednoduchá. Stačí všechny suroviny smíchat, prohníst do kompaktního těsta a pak jen vtláčet těsto do formiček. Ty letité není třeba ani vymazávat, těsto je tučné dost. Pracuje se s ním jako s modelínou, a tak příprava baví i děti.
Zajímavý postup jsem našla v kuchařce Karla Šroubka, prvorepublikového hoteliéra vyhlášeného pražského luxusního hotelu Grandhotel Šroubek na Václavském náměstí. Ten doporučuje těsto vymačkat do vysypané formy, vyklopit a upéct. Na vyzkoušení jsem neměla odvahu, pracny peču ve formičkách a pak je vyklápím. Neobaluji je ale v cukru, nýbrž je jen posypu moučkovým cukrem přes sítko. Nejsou přeslazené, lépe vynikne jejich chuť a nezůstává po nich sladká stopa.
Jak chutnaly pracny za první republiky
Na svém facebookovém profilu Retrovaření zkouším různé recepty z prvorepublikových sešitků a kuchařek, a cukroví rozhodně nemohlo chybět. Dříve se pracny pekly z mandlí, bez kakaa, provoněné citronovou kůrou a skořicí. Byly krásně křehké a nepotřebovaly žádné závěje moučkového cukru. Jedly se klidně hned po vyklopení z formiček, protože díky mandlím měly jemnou strukturu a rychle zvláčněly.
Moderní varianta pracen bývá tmavší. Těsto obarví pár lžiček kvalitního holandského kakaa, které mu dodá i zemitější a kakaovou chuť. Z jednoho základu je tak možné připravit pracny světlé, tmavé nebo dokonce dvoubarevné.
Po upečení je důležité pracny vyklepávat ještě teplé. Jde to snadno – stačí lehký úder o dřevěné prkénko a tlapka vyběhne ven bez poškození. Po vychladnutí už drží pevněji a z formičky se uvolňují hůře.
Jak připravit Medvědí tlapky
Na 1 plech prvorepublikového cukroví budete potřebovat: 125 g hladké mouky, 85 g mletých mandlí, 70 g moučkového cukru, strouhaná kůra z 1 malého chemicky neošetřeného citronu, větší špetka mletého hřebíčku, ½ lžičky mleté skořice a 100 g změklého másla. Na dokončení: máslo na vymazání formiček a moučkový cukr na posypání.
Jak na to?
- Všechny sypké suroviny promíchejte míse. Rozkrájejte navrch změklé máslo, zlehka ho zapracujte nožem, aby se obalilo moučnou směsí a pak ho rychle prohněťte, až vznikne hladké, jednolité těsto.
- Uložte ho do lednice alespoň na půl hodiny, ale klidně do druhého dne. Jen pozor – čím déle zůstane v lednici, tím bude tvrdší a bude potřebovat delší čas při pokojové teplotě na změknutí, abyste s ním mohli pracovat.
- Formičky na pracny vymažte máslem.
- Do formičky vtlačte malý kousek těsta tak, aby formičku akorát vyplnilo, ale nepřesahovalo. Při pečení těsto zlehka nabyde.
- Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 175 °C zhruba 12–15 minut, až těsto zezlátne a zpevní.
- Vytáhněte je a nechte mírně zchladnout, abyste je mohli vzít do ruky. Pracny snadno vyklopíte z teplých formiček. Klepněte formičkou o dlaň nebo hranou o dřevěné prkénko, pracna ihned vypadne.
- Podle chuti je ještě teplé obalte v moučkovém cukru nebo je poprašte cukrem přes sítko.
Autor: Kristina Šemberová
novinářka
Kristina Šemberová píše už 13 let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více