Jak připravit dokonalé řízky pro velkou rodinu: S touto fintou budou křupavé a horké, ať je vás u stolu pět nebo dvacet
23. 12. 2025 Vaření
Řízky patří k nejoblíbenějším jídlům české kuchyně, a tak se nelze divit, že se objevují i na štědrovečerním stole. Jak je ale připravit voňavé, propečené a zároveň šťavnaté a křupavé pro celou širokou rodinu? Prozradíme vám fígl, s kterým sklidíte vždy úspěch.
Klíčový je výběr masa
Někdo má rád kuřecí řízky, jiný vepřový, další nedá dopustit na telecí. Ať už dáváte přednost jakémukoli masu, je důležité zvolit správnou partii. U drůbeže bývá šťavnatější stehenní řízek než prsní. Smažte ho zvolna, než zezlátne a rovnoměrně se propeče i zevnitř. Dávejte však pozor, aby se tence rozklepané části nebo okraje nespálily, zhořkly by.
Z vepřového masa se nejčastěji používá především kýta nebo pečeně, sáhnout lze však i po bůčku. Důležité je vybrat tučnější část, aby maso zůstalo šťavnaté a plné chuti. Z telecího masa se připravuje vídeňský řízek, který vyniká tenkým rozklepáním a křupavou strouhankou, je však náchylný na přepečení a vysušení. Pokud si však potrpíte na pořádný kus řízku, může vás zklamat příliš jemnou chutí.
Jak usmažit větší množství řízků dozlatova
Vycizelovat postup u jednoho či dvou řízků vypadá složitě, ale s trochou praxe to zvládnete levou zadní. Jak ale usmažit řízky pro celou širokou rodinu a zároveň je uchovat teplé a křupavé?
Základem je dobrý plán. Podle počtu strávníků (a řízků) si jednotlivé kroky rozfázujte. Dopředu můžete maso nakrájet na stejně silné plátky a rozklepat ho. Nejlepšího výsledku dosáhnete plošší stranou paličky přes potravinářskou fólii, řízky budou měkké, ale ne rozmačkané.
Naopak osolte je a obalujte těsně před smažením, jen tak zůstanou křupavé a obal nebude vlhnout ani odpadávat. Strouhanku pouze lehce přitlačte, aby obal zůstal nadýchaný.
Je-li to možné, smažte řízky najednou ve více hrncích. Potřebují prostor, proto mezi nimi ponechte dostatek místa, abyste je mohli snadno otočit bez kontaktu s ostatními kousky. V tuku musí plavat, jen tak ho nenasáknou. Raději smažte řízky delší dobu při střední teplotě než kratší čas při více stupních, maso se tak hezky propeče a zůstane šťavnaté.
Mohlo by vás zajímat
Jak uchovat řízky teplé a křupavé
Po osmažení dozlatova z obou stran nechte řízky zlehka okapat a pak je skládejte do pekáče na plátky chleba. Ty vsáknou přebytečný tuk a zabrání vlhnutí trojobalu. Řízky ponechte v troubě předehřáté na 90 °C minimálně 15 minut. Bez problému v ní ale vydrží i déle, než osmažíte zbylé řízky. V teplé troubě se řízky nevysuší, ale zůstanou horké a křupavé.
Časový plán při větším množství řízků:
- 90 minut před obědem připravte a nakrájejte maso
- 80 minut předem maso obalte
- 60 minut před obědem začněte smažit první várky
- hotové řízky ukládejte do trouby vyhřáté na 80–100 °C
Jak připravit skvělý vepřový řízek
Na řízky pro 10 lidí budete potřebovat: 2 kg vepřové kýty, 200 g hladké mouky, 4–5 vajec, 200 g strouhanky, sůl, čerstvě namletý pepř a sádlo nebo olej na smažení.
Jak na to?
- Maso nakrájejte na stejně silné plátky o tloušťce přibližně 1–1,5 cm. Plátky lehce naklepejte přes potravinovou fólii, aby se maso nepoškodilo a zůstalo šťavnaté. Okraje masa nařízněte, aby se při smažení nekroutily.
- Připravte si tři misky s trojobalem – do první nasypte hladkou mouku, do druhé rozšlehejte vejce se špetkou soli a do třetí dejte strouhanku.
- Každý plátek masa osolte a opepřete, obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. Poté namočte do rozšlehaných vajec a nakonec do strouhanky. Tu jen lehce přitlačte, ale nemačkejte, aby obal zůstal nadýchaný.
- V širším hrnci rozehřejte dostatečné množství tuku na střední teplotu. Tuk musí být horký, ale nesmí se přepalovat. Řízky vkládejte do pánve postupně tak, aby se nepřekrývaly a mohly v tuku volně plavat.
- Smažte z jedné strany dozlatova přibližně 3–4 minuty, poté řízky otočte a smažte stejnou dobu z druhé strany. Hotové řízky vyjměte a krátce nechte okapat na papírové utěrce.
- Řízky uložte do trouby vyhřáté na 80–100 °C, kde zůstanou teplé a křupavé až do servírování.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více