Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naklepat plátky masa, aby byly křehké? Poradíme vám několik vychytávek
Zdroj: Freepik vecstock

Maso na řízky nebo roládu je nutné předem naklepat, aby se narušila svalová vlákna, která se při smažení a dušení stahují a dělají maso tuhým. Nesmíme se však k němu chovat jako k nepříteli a plátky masa úplně rozbít.

Plátky masa, které chceme připravit dušením, smažením v trojobalu, zabalit jako závitky nebo roládu, musíme předem naklepat, aby byly křehké a tenké. U drůbežího masa to není nutné, je křehké samo o sobě. Jaké jsou způsoby klepání masa?

Jak se dá naklepat maso

Kus masa nakrájíme našikmo přes vlákna na úhledné plátky:

  1. Paličkou na maso se klepou řízky nejčastěji - kovovou i dřevěnou stranou.
  2. Hranou ruky nebo nože se klepe maso drůbeží a krůtí, aby se nerozbilo.
  3. Pěstí ruky naboucháme steaky, aby byly křehčí, ale měly neporušená vlákna.
  4. Válečkem na těsto nebo lahví klepeme jemné maso, když nemáme paličku.

Vychytávky při klepání masa

Maso osušíme, aby voda z něj nezastříkala okolí:

  • Použijeme mikrotenový sáček, do kterého plátek masa vložíme a naklepeme.
  • Plátek při klepání přikryjeme potravinářskou fólií - maso se nerozbije.

Vyzkoušejte bůčkové závitky z rozklepaných tenkých plátků - podle našeho videoreceptu uvidíte, že to není nic těžkého:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky