Jak naklepat plátky masa, aby byly křehké? Poradíme vám několik vychytávek
Maso na řízky nebo roládu je nutné předem naklepat, aby se narušila svalová vlákna, která se při smažení a dušení stahují a dělají maso tuhým. Nesmíme se však k němu chovat jako k nepříteli a plátky masa úplně rozbít.
Plátky masa, které chceme připravit dušením, smažením v trojobalu, zabalit jako závitky nebo roládu, musíme předem naklepat, aby byly křehké a tenké. U drůbežího masa to není nutné, je křehké samo o sobě. Jaké jsou způsoby klepání masa?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dá naklepat maso
Kus masa nakrájíme našikmo přes vlákna na úhledné plátky:
- Paličkou na maso se klepou řízky nejčastěji - kovovou i dřevěnou stranou.
- Hranou ruky nebo nože se klepe maso drůbeží a krůtí, aby se nerozbilo.
- Pěstí ruky naboucháme steaky, aby byly křehčí, ale měly neporušená vlákna.
- Válečkem na těsto nebo lahví klepeme jemné maso, když nemáme paličku.
Vychytávky při klepání masa
Maso osušíme, aby voda z něj nezastříkala okolí:
- Použijeme mikrotenový sáček, do kterého plátek masa vložíme a naklepeme.
- Plátek při klepání přikryjeme potravinářskou fólií - maso se nerozbije.
Vyzkoušejte bůčkové závitky z rozklepaných tenkých plátků - podle našeho videoreceptu uvidíte, že to není nic těžkého:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý grilovaný hovězí steak? Rozhoduje výběr masa, rychlé zatáhnutí a odpočinek pod alobalem
Jak dlouho se vaří vepřové maso? Ať už kýta, panenka, nebo krkovice, každá část potřebuje jinou tepelnou úpravu
Jak správně nakrájet vepřovou kýtu na řízky? Poradíme, na co se zaměřit
Komentáře