Bramboráky v Česku: Odkud pochází cmunda a kde si pochutnáte na vošouchu?
27. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Jiný kraj, jiný mrav - a mnohdy i jiné jméno. Asi každý už se setkal s různými variantami názvů oblíbených českých jídel, ze kterých jde hlava kolem; párek v rohlíku prodávaný jako pikador, erteple k řízkům místo brambor... Výjimkou není ani oblíbený bramborák, smažená bramborová placka připravená na mnoho způsobů. Jak jim říkáte u vás doma?
Bramborák z braniborských brambor
Bramborák je slovo z kuchyňského prostředí; jak již jeho název napovídá, jedná se o pokrm připravovaný z brambor. Konkrétně jde o smažené placky, do kterých se přidává cibule a česnek. Slovník spisovné češtiny jej popisuje takto: bramborák, smažená nebo pečená placka ze strouhaných syrových brambor. Bramboráky jsou jídlo do takové míry zlidovělé, že pro ně vznikl místní název snad v každém kraji. Ve druhé polovině 17. století, tedy po Sedmileté válce, se u nás prudce rozvinulo sázení brambor, což je i doba, do které vznik slova bramborák datujeme. A když už jsme v tom, i název brambor naznačuje, odkud k nám přišly – z německého Braniborska.
Mohlo by vás zajímat
Na východní Moravě a v oblasti Slezska se pojem "bramborák" dokonce vůbec nevyskytuje, což Valdemar Vokálek v práci Slovo bramborák a jeho regionální obměny přisuzuje užívání místních nářečí, která mají v těchto oblastech v hovorové řeči silnější zastoupení, než je tomu v krajích v Čechách. Pojmy využívané v těchto krajích jsou především "křapáč", "placek" a "křápanec". Ani jeden z těchto výrazů však evidentně není používán dostatečně na to, aby k němu Český národní korpus, portál pro systematické mapování češtiny, poskytoval potřebná data. Avšak v mnoha webových článcích a na diskuzních fórech jsou tato slova využívána jako synonymum pro bramborák s jasným odkazem na východ naší republiky.
Mohlo by vás zajímat
Jihočeská cmunda
Ano, stále se bavíme o bramborácích. Tentokrát však o těch z jižních Čech. Slovo cmunda je jihočeskou variantou bramboráku. I na našem webu naleznete hned několik skvělých receptů na cmundu po kaplicku, což je reference na jihočeské pohraniční město Kaplice. Jedná se o padesát let starý recept, který vymyslel kuchař Oto Kořínek a bramborák doplňuje ingrediencemi jako uzené maso a zelí. Jazykovědně se jedná téměř výhradně o jihočeský pojem, který se, i když velmi zřídka, využívá i na Vysočině.
Vošouchy
Slovo vošouch je dominantním pojmenováním pro bramboráky v plzeňském regionu. Jeho původ bychom mohli nalézt ve slově "osúch", které pochází z obce Merklín u Přeštic a je označením pro pečenou placku. Jako nejpravděpodobnější varianta vzniku slova vošouch se tedy jeví pro Plzeňsko typické využití proteze, konkrétně takzvaného "protetického V". Proteze se dá popsat jako krok při tvorbě slova, kdy před slovo samotné přidáme hlásku, aniž by se změnil jeho význam. A právě na Plzeňsku jsou zkomoleniny jako "vokno" nebo "voběd" velmi často užívané. Vokálek ve své práci uvádí, že slovo vošouch vzniklo vložením protetického v před slovo ocúch a následným zkomolením této kombinace.
Mohlo by vás zajímat
Být pevný jako v kramflecích
Pod pojmem "kramfleky" si jistě představíme hlavně zastaralé synonymum pro slovo podpatek, případně celé rčení "Být pevný v kramflecích". Nicméně, jak se z různých zdrojů dozvídáme, slovo "kramflek" je dalším synonymem našeho oblíbeného bramboráku. Například internetové stránky obce Bílý Újezd, kterou bychom nalezli v podhůří Orlických hor, nabízí rubriku Strava našich předků, kde jsou kramfleky zmíněny v článku o přípravě placek z brambor a vajec - tedy bramboráků. To ostatně potvrzují i oficiální stránky Královehradeckého kraje, kde se dočteme, že na kramflecích si pochutnáme hlavně v oblasti Náchodska. Dokonce i jeden z nejznámějších českých spisovatelů Alois Jirásek popisuje kramfleky jako "jídlo z rozstrouhaných, syrových brambor". A jak bramborákům říkáte u vás doma?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
Na speciální variantu francouzského Cordon Bleu z toustového chleba budeme potřebovat jen několik surovin. Ty typické, které Cordon Bleu dělají… Číst více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Každé jídlo se dá vylepšit a platí to i pro párek v rohlíku, tedy hot dog. Pokud se vám nechce dělat domácí párky, nabízí se možnost vyměnit rohlík… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Komentáře (4)
Čeká tě doktor Chocholoušek a potom drátěná postýlka, jinak si asi brzy ublížíš nejen na těle, ale i na duši.
,,toš tak,,