Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly zdraví. Zakrouceným tvarem mají připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly zdraví. Zakrouceným tvarem mají připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil.
Hašé je pokrm, který mnozí z nás nemají rádi díky školním jídelnám. Pokud se však dobře ochutí, lze… Číst dál
Hemenex lze připravit k slavnostní snídani nebo k rychlé večeři. Jeho příprava je jednoduchá, na… Číst dál
Hermelín je český sýr, který má počátek již v minulém století, ve snaze vyrobit sýr podobný… Číst dál
Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Žije od konce léta až do zimy na… Číst dál
Dýně hokkaido je oranžový favorit mezi dýněmi. Na rozdíl od klasických druhů má všestranné použití.… Číst dál
Hořčice setá je jednoletá rostlina se zlatožlutými květy. Z celé rostliny se využívají především… Číst dál
Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál
Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál
Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál