Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát

Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát

Kynuté těsto skvěle ovládaly naše babičky a v mnoha domácnostech se příprava kvásku z droždí dědí z generace na generaci. Pokud žádné takové rodinné stříbro v podobě receptu na kynuté těsto nemáte, můžete se inspirovat mnoha tipy a návody, třeba právě těmito.

Z čeho vytvořit základní kynuté těsto

  • Základním stavebním kamenem je mouka, a to nejlépe hladká (ačkoli mnoho receptů obsahuje tu polohrubou).
  • Použité droždí by mělo být čerstvé.
  • Mléko nebo voda by měly mít pokojovou teplotu, stejně tak i vejce.
  • Na přípravu je nejlepší použít mísu, protože do ní po vzejdutí kvásku můžete přidat další suroviny.

Potom už jen stačí postupovat podle některého z návodů.

Oblíbené recepty z kynutého těsta

Fenoménem dneška je vlastní kváskový chleba nebo jiné domácí slané pečivo. Českou sladkou klasikou jsou potom plněné buchtykynuté knedlíky s ovocem nebo nadýchaná kynutá bábovka. O Velikonocích je tradicí upéct beránka, u Vánocích pak vláčnou vánočku.

Více

1 2 3 4

Další témata

Další recepty